Εκδήλωση – συζήτηση για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, Πέμπτη 28/1 στο ΤΕΕ

Σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες αναφέρονται τα εξής:

“Τα ναυάγια προσφύγων συνεχίζονται. Ο απολογισμός ήταν 87 νεκροί στο Αιγαίο την Τετάρτη 20/1. Μέχρι την Παρασκευή 22/1 ξεπέρασαν τους 131. Χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια οι αγνοούμενοι. Ο φράχτης του Έβρου, παρά τη γενική κατακραυγή, δεν προμηνύεται να ανοίξει. Τις ίδιες μέρες τα σύνορα στην Ειδομένη ανοιγοκλείνουν ενώ οι βομβαρδισμοί στη Συρία (και αλλού) αυξάνονται. Νέοι φράχτες υψώνονται στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε, δημοσιεύματα αναφέρονται σε κόκκινες βαμμένες πόρτες προσφυγικών σπιτιών στην Αγγλία (θυμίζοντας κίτρινα αστέρια και ροζ τρίγωνα) και άλλες δύο χώρες -Δανία και Γερμανία- φαίνεται να υιοθετούν την πρόταση της Ελβετίας για «παράδοση» των περιουσιακών στοιχείων των προσφύγων ως «αντάλλαγμα» τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου. Το μαύρο παρελθόν της Ευρώπης επιστρέφει ενδεδυμένο -όπως πάντα άλλωστε- το μανδύα της ασφάλειας. Η ισλαμοφοβία κι η ακροδεξιά ανεβαίνουν και η Κομισιόν προτείνει μια νέα υπερδύναμη, την Ευρω-Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, που με δική της και μόνο εντολή θα επεμβαίνει «όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο», χωρίς την συγκατάθεση του εκάστοτε κράτους – μέλους.

Μέσα στο ζοφερό αυτό κλίμα, η κυβέρνηση ζητά «πιστοποιήσεις» από τα μέλη των οργανώσεων, των δομών και των ομάδων που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά νησιά στη διάσωση και στήριξη προσφύγων: το ελληνικό κράτος φακελώνει Αλληλέγγυους/ες με την πρόφαση του οικονομικού ή υγειονομικού ελέγχου.
 
Και οι πρώτες συλλήψεις δεν άργησαν.                   

Μέλη οργανώσεων που δρουν σε Χίο και Λέσβο συνελήφθησαν πριν από μερικές μέρες. Η κοροϊδία -και η ειρωνεία- με την οποία το Ελληνικό Κράτος, οι αστυνομικές αρχές και οι δυνάμεις της Frontex αντιμετωπίζουν την Αλληλεγγύη, είναι πρωτοφανής: επί ένα ολόκληρο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου πέρασαν από τη χώρα μας πάνω από 820.000 άνθρωποι (στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες μέχρι αρχές Δεκέμβρη του 2015), οι συλλογικότητες, οι οργανώσεις, τα σωματεία εργαζομένων, τα στέκια υποκατέστησαν μέσα στην κραυγαλέα απουσία του το κράτος στη διάσωση, την σίτιση, την περίθαλψη, ακόμα και την στέγαση των προσφύγων, για να βρεθούν τώρα μέλη τους να κατηγορούνται για διακίνηση και εμπορία ανθρώπων.. Είναι αδιανόητο να βαφτίζεται η διάσωση trafficking! Αν αυτή είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των κατοίκων της ρημαγμένης χώρας μας στους πρόσφυγες, αν η καταστολή της Αλληλεγγύης που τόσο παράφορα αγάπησε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι η υιοθετούσα στάση και αυτής, ας μας πουν σε τί τελικά διαφέρει αυτή η κατά τ’άλλα «Αριστερή» διαχείριση της εξουσίας (κέντρα κράτησης που ποτέ δεν έκλεισαν παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, hot spots που εντελώς αυθαίρετα και κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε καλοδεχούμενους πρόσφυγες και ανεπιθύμητους μετανάστες, συλλήψεις και δικαστήρια, απελάσεις όσων δεν προέρχονται από τις «ασφαλείς χώρες» με βάση πάντα τις υποδείξεις της Ευρώπης).
 
Με αυτούς τους προβληματισμούς κατά νου, σας προσκαλούμε σε εκδήλωση – συζήτηση, την Πέμπτη 28/1 στην αίθουσα του ΤΕΕ, Πρεβελάκη και Γρεβενών, στις 7μμ, με ομιλητές μέλη των:

·        Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26, Αθήνα
·        Κατάληψη Στέγης Μεταναστών/τριών Ορφανοτροφείο, Θεσσαλονίκη
·        Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες/Μετανάστες, Δερβενίων 56, Αθήνα
·        Αυτοοργανωμένη Δομή Πλατάνου, Σκάλα Συκαμινιάς Λέσβου
 
Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, της Πρωτοβουλίας έμπρακτης αλληλεγγύης Ρεθύμνου στους Πρόσφυγες και του Κοινωνικού Στεκιού-Στεκιού Μεταναστών Χανίων και θα πραγματοποιηθεί επίσης σε Ρέθυμνο και Χανιά (Παρασκευή 29/1 στις 7μμ στην Περιηγητική Λέσχη Ρεθύμνου, οδός Αγίου Φραγκίσκου, Παλιά Πόλη και Σάββατο 30/1 στις 8μμ στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων, Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook