Τη στιγμή που στην Ελλάδα οι περισσότερες εταιρείες λειτουργούν ακόμη με τη φιλοσοφία του «γέμισε με άγχος και φόβο τους εργαζόμενους σου λέγοντας του ότι με αυτή την κρίση δεν θα βρουν πουθενά καλύτερα», η Google αφιερώνει χρόνο για να ερευνήσει πώς αυτοί που δουλεύουν για αυτήν μπορούν να αποδίδουν καλύτερα και να νιώθουν ευτυχισμένοι.

Ποιοι είναι λοιπόν εκείνοι οι παράγοντες που οδηγούν στην αποτελεσματική εργασία και στην επιτυχία; Οι απαντήσεις μπορεί να θεωρούνται δεδομένες, αλλά αυτό δεν σταμάτησε την Google από το κάνει μία εξονυχιστική έρευνα. Για δύο χρόνια λοιπόν πήρε πάνω από 200 συνεντεύξεις από τους εργαζόμενους της, ενώ παράλληλα ανέλυσε τα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες που έχουν διαφορετικές ομάδες μέσα στην εταιρεία.

Τι ανακάλυψε; Ότι το να εμπιστεύεσαι τους συναδέλφους σου και το να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις είναι εξαιρετικής σημασίας. Ακόμα και εάν δουλεύεις με τους πιο έξυπνους ανθρώπους του πλανήτη, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο καλό εάν αυτοί οι άνθρωποι είναι εγωιστές ή εάν δουλεύεις μαζί τους μέσα σε συνθήκες ανασφάλειας.

Το τελευταίο ειδικά θα σημαίνει πολλά στους Έλληνες εργαζόμενους, οι οποίοι στο όνομα της οικονομικής κρίσης έχουν δει να καταπατούνται όλα τα δικαιώματά τους στο εργασιακό χώρο, ενώ δουλεύουν υπό καθεστώς ψυχολογικού πολέμου και τρόμου. Ευτυχώς, υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις από εκείνες τις ελληνικές εταιρείες που έχουν συνειδητοποιήσει ότι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι σημαίνει και μια επιτυχημένη πορεία για τις ίδιες.

Για να πάμε πίσω στην έρευνα της Google, η εταιρεία ανακάλυψε ότι εκτός από την εμπιστοσύνη στους συναδέλφους τους, για τους εργαζόμενους είναι επίσης σημαντικό να νιώθουν ότι μπορούν να πάρουν ρίσκα, ότι μπορούν να βασίζονται στους γύρω τους, αλλά να κατανοούν τους στόχους της ομάδας.

«Η έρευνα αυτή δίνει μορφή στα πράγματα τα οποία πιστεύω ότι δεν είναι πυρηνική φυσική αλλά ότι μπορούν να αποτελέσουν μία βάση για συζήτηση», είπε η εκπρόσωπος της εταιρείας. Ρόια Σολεϊμάνι στην Huffington Post.

H έρευνα αυτή έρχεται ακριβώς τη στιγμή όπου πολλές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως και η Google, πασχίζουν να φέρουν περισσότερη διαφορετικότητα στα άτομα που εργάζονται για αυτές. Εάν σκεφτεί κανείς ότι μόνο το 30% των ατόμων που δουλεύουν στην Google είναι γυναίκες και το 70% είναι λευκοί, η έρευνα θα συμβάλλει στο να δημιουργήσει η εταιρεία το κατάλληλο περιβάλλον για περισσότερες γυναίκες και μειονότητες. Σε εμάς μπορεί να ακούγεται «εξωγήινο», αλλά στην Google όντως το θέλουν αυτό.

«Εάν θέλεις να έχεις μια ποικιλία ιδεών και ανθρώπων, πρέπει να πας πίσω στην ψυχολογική ασφάλεια, στην σαφήνεια και στην εμπιστοσύνη», λέει η Σολεϊμάνι. «Ως εταιρεία δουλεύουμε επάνω σε αυτό με κάθε πιθανό τρόπο».

Η Google κατέληξε σε 5 σημεία-κλειδιά που οδηγούν σε μία πετυχημένη ομάδα:

1. Ψυχολογική ασφάλεια: Τα μέλη της ομάδας νιώθουν ασφάλεια να πάρουν ρίσκα και να είναι ευάλωτα μπροστά στα μέλη της υπόλοιπης ομάδας.
2. Αξιοπιστία: Τα μέλη της ομάδας φέρνουν εις πέρας τα καθήκοντα τους και πληρούν τον υψηλό πήχη της Google για την τελειότητα.
3. Δομή και σαφήνεια: Τα μέλη της ομάδας έχουν σαφείς ρόλους, σχέδια και στόχους.
4. Νόημα: Η δουλειά είναι σημαντική σε προσωπικό επίπεδο για κάθε μέλος της ομάδας.
5. Επιρροή: Τα μέλη της ομάδας πιστεύουν ότι η δουλειά τους έχει σημασία και φέρνει την αλλαγή.
Τα πράγματα, ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι. Στα πρώτα βήματά της η Google προσελάμβανε άτομα με τον μεγαλύτερο αριθμό πτυχίου και με τα υψηλότερα σκορ στις εξετάσεις.

Αλλά, όπως παραδέχεται και ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της Google, Λάζλο Μπλοκ, στο βιβλίο του «Work Rules», αυτή η τακτική αποδείχθηκε αρκετά σύντομα γελοία. «Τώρα η εταιρεία αναζητά έξυπνους και σκληρά εργαζόμενους υποψήφιους που επιδεικνύουν αντοχή και την ικανότητα να ξεπερνούν τις δυσκολίες», γράφει.

Τα δεδομένα της νέας αυτής έρευνας είναι προσβάσιμα στο κοινό, αφού η Google τα έχει ανεβάσει στο site re:Work, το οποίο δημιουργήθηκε άλλωστε για να μοιράζεται η εταιρεία όσα έχει μάθει για το πώς να συμπεριφέρεται τους εργαζόμενους της που φτάνουν αισίως τις 60.000.

Το τελικό δίδαγμα είναι αυτό που θα έπρεπε όλοι μας να έχουμε μάθει. Ότι δηλαδή η ομάδα στον εργασιακό χώρο και το πόσο καλά αλληλεπιδρά είναι απείρως πιο σημαντική από το ποιος ανήκει σε αυτήν ομάδα ξεχωριστά. Στο τέλος της ημέρας, το να κοιτάς μόνο τον εαυτό σου δεν θα σε πάει πουθενά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook