Πρώτη ενημέρωση 11:42

Οι αγροζημιές απο ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Χανίων και αποφασίστηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διευθυντής Αστυνομίας Χανίων, ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, οι Δήμαρχοι του Νομού Χανίων και εκπρόσωποί τους, όπως και η Δ/νση Δασικής Υπηρεσίας και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Εκτιμώντας ότι η ανεπιτήρητη βόσκηση στο Νομό Χανίων είναι μεν σημαντικό πρόβλημα, αλλά έχει εντοπιστεί ότι αφορά ένα μικρό αριθμό κτηνοτρόφων, ο κ. Βουλγαράκης επισήμανε ότι θα τηρηθεί πιστά η ισχύουσα νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, όλοι οι Δήμοι θα έχουν ολοκληρώσει, εντός τριμήνου, την συγκρότηση Τριμελών Επιτροπών Παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων.

Επίσης βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης η ίδρυση ενός χώρου συγκέντρωσης των ΑΠΖ, με ευθύνη όλων των Δήμων του Ν. Χανίων.

Στους ιδιοκτήτες των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων θα βεβαιώνονται διοικητικά και ποινικά πρόστιμα από τις αρμόδιες Επιτροπές, όπως ορίζει η νομοθεσία. 

Επιπλέον, οι άνω παραβάσεις θα διαβιβάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να εφαρμοσθούν οι προβλεπόμενες από την νομοθεσία κυρώσεις, που επιβάλλονται και με απλή μήνυση.

Τέλος, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι είναι αδιανόητο ένας ελάχιστος αριθμός ανθρώπων να δυσφημούν τον κτηνοτροφικό κλάδο, που τόσα προσφέρει στην οικονομία του τόπου, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.