Υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι στο ΠΑΓΝΗ, Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, του ΠΑΓΝΗ- ΓΝ «Βενιζέλειο» και του Συνδέσμου Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου.

Το πρωτόκολλο υπέγραψαν, επιβεβαιώνοντας την αμοιβαία πρόθεση συνεργασίας τους,  με στόχο την υποστήριξη δράσεων στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας και ειδικότερα της καταπολέμησης της έμφυλης βίας για την ενίσχυση και επιτυχία του έργου του Συνδέσμου, για την 7η ΥΠΕ Κρήτης, η Υποδιοικήτρια της, Δρ Άννα Τριχοπούλου, ο εκτελών χρέη Διοικητή στο ΠΑΓΝΗ-ΓΝ «Βενιζέλειο»- Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΠΑΓΝΗ- Καθηγητής Γιώργος Χαλκιαδάκης και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, κα Μαίρη Παχιαδάκη.

Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου είναι υπεύθυνος για την σύσταση και λειτουργία της Κοινωνικής Δομής «Ξενώνας Κακοποιημένης Γυναίκας & Παιδιού», όπου παρέχει σε γυναίκες-θύματα βίας προσωρινή διαμονή, σίτιση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική. Είναι επίσης υπεύθυνος για τη σύσταση και λειτουργία της Κοινωνικής Δομής «Ανοικτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων» του Δήμου Ηρακλείου, παρέχοντας προσωρινή διαμονή σε άπορους και άστεγους πολίτες.

Με το πρωτόκολλο συνεργασίας, το ΠΑΓΝΗ-ΓΝ «Βενιζέλειο» στο πλαίσιο της προσφοράς και υποστήριξης των δύο ως άνω Κοινωνικών Δομών, από κοινού συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

1.Δωρεάν ιατρική περίθαλψη ωφελουμένων του Συνδέσμου, εφόσον είναι ιατρικά αναγκαίο και εφόσον είναι αποδεδειγμένα και για δικαιολογημένο λόγο ανασφάλιστοι, σύμφωνα και με τις κείμενες διατάξεις.

2.Δωρεάν διεξαγωγή των εξετάσεων, που κρίνονται αναγκαίες, για μεταδιδόμενα νοσήματα, στους ωφελούμενους του Συνδέσμου και συγκεκριμένα τις κακοποιημένες γυναίκες και τους άστεγους-άπορους στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου – Γενικό Νοσοκομείο «Βενιζέλειο», εφόσον είναι αποδεδειγμένα ανασφάλιστοι, σε συνεργασία με τις εκάστοτε Κοινωνικές Υπηρεσίες. 

3.Δωρεάν και σε προτεραιότητα διεξαγωγή των εξετάσεων, που είναι απαραίτητες να πραγματοποιήσουν οι ωφελούμενες γυναίκες και τα παιδιά τους, πριν την οριστική εισαγωγή τους στον Ξενώνα και συγκεκριμένα:

•    Αιματολογικές για μεταδιδόμενα νοσήματα (κυρίως για τις Ηπατίτιδες A,B,C, την Σύφιλη). 
•    Ακτινογραφία θώρακος για φυματίωση.
•    Δερματολογική εξέταση (για μεταδοτικές ασθένειες). 
•    Ψυχιατρική εκτίμηση (συγκεκριμένα να αναγράφεται η δυνατότητα συμβίωσης με άλλα άτομα).
•    Παιδιατρική γνωμάτευση για τα παιδιά των γυναικών.

4.Προτεραιότητα- επίσπευση της εκτέλεσης των εξετάσεων των ωφελούμενων γυναικών και των παιδιών τους (κυρίως της ακτινογραφίας θώρακος για φυματίωση, δερματολογικών για ψώρα, γυναικολογικών εξετάσεων, ψυχιατρικής εξέτασης και παιδιατρικής γνωμάτευσης).

5.Δωρεάν παροχή των ως άνω υπηρεσιών στις ωφελούμενες.

6.Παραμονή των ωφελούμενων στο νοσοκομείο, έως ότου ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και ιδιαίτερα οι επείγουσες (ακτινογραφία θώρακος για φυματίωση -δερματολογικές για ψώρα-ψυχιατρική εξέταση-παιδιατρική γνωμάτευση).    

7.Εμπλοκή, ενεργό συμμετοχή και διαμεσολάβηση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΠΑΓΝΗ-ΓΝ «Βενιζέλειο», προκειμένου οι Κοινωνικές Υπηρεσίες να διευκολύνουν την ωφελούμενη  γυναίκα με το/τα παιδί/παιδιά της στην επαφή της με τα αντίστοιχα τμήματα για την πραγματοποίηση των  παραπάνω εξετάσεων, σε συνεργασία με την Κοινωνική Λειτουργό του Ξενώνα. 

8.Ορισμός συντονιστή από έκαστο συμβαλλόμενο μέρος του Πρωτοκόλλου, για τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελουμένων γυναικών εκ μέρους του φορέα που θα αντιπροσωπεύει.  

9.Το ΠΑΓΝΗ-ΓΝ «Βενιζέλειο» θα παρέχει καθημερινά μερίδες φαγητού (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό γεύμα)  από το Τμήμα σίτισης του ΓΝ «Βενιζέλειο», για την καθημερινή σίτιση των φιλοξενούμενων κακοποιημένων γυναικών του Ξενώνα, καθώς και των απαραίτητων ειδών διατροφής (π.χ. γάλα, φέτα/τυρί, μαρμελάδα, φρούτα κ.α.) για τη σωστή διατροφή των μικρών παιδιών τα οποία φιλοξενούνται μαζί με τις μητέρες τους. 

10. Διάθεση των Κινητών Μονάδων της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα τους, για την υλοποίηση ιατρικών εξετάσεων, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. 

11.Συνεργασία του Συνδέσμου με την Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών τα οποία χρήζουν ψυχιατρικής παρέμβασης.

12.Συνεργασία του Συνδέσμου με ερευνητικές ομάδες του ΠΑΓΝΗ για θέματα κακοποίησης και αποτελεσματικής διαχείρισης. 

13.Η 7η ΥΠΕ Κρήτης, αναγνωρίζοντας την προσφορά του Συνδέσμου, επιθυμεί την παροχή ενημερωτικού υλικού, τη διοργάνωση κοινών ημερίδων και εκπαιδευτικών δράσεων για την πλήρη ενημέρωση και κατάρτιση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για θέματα που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία σε όλες τις βαθμίδες παροχής υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την από κοινού διοργάνωση ή υποστήριξη δράσεων στα πλαίσια της κοινωνικής φροντίδας.