Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», συνέβαλε ουσιωδώς στην αποτροπή ακόμα δύο περιπτώσεων αυτοκτονίας, που εκδηλώθηκαν μέσω Διαδικτύου

Σε συνεργασία με τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα, τα άτομα που εκδήλωσαν την πρόσθεση να αυτοκτονήσουν εντοπίστηκαν έγκαιρα και διασφαλίστηκε η σωματική τους ακεραιότητα 

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες, για ανάλογα περιστατικά, μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τηλεφωνικά στους αριθμούς 111 88, 2106476959 και 2106476464, στέλνοντας e-mail στο: [email protected] και μέσω της εφαρμογής CYBERKID 

Οι δύο αυτοκτονίες που απετράπησαν

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBER ALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε, χθες (25.01.2016) απογευματινές ώρες της, από χρήστη του διαδικτύου με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι κατά τη διάρκεια ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων με 52χρονη φίλη του, εκείνη εκδήλωσε την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει.

Άμεσα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν ενδελεχή διαδικτυακή και αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκε γεωγραφικά το σημείο πρόσβασης της προτιθέμενης αυτόχειρα στο διαδίκτυο και ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα για τον άμεσο εντοπισμό της. 

Μετά από συντονισμένες αστυνομικές αναζητήσεις η 52χρονη ημεδαπή εντοπίστηκε έγκαιρα και διασφαλίστηκε η σωματική της ακεραιότητα.

Στη δεύτερη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBER ALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε χθες (25.01.2016) απογευματινές ώρες από χρήστη του διαδικτύου, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι έτερος χρήστης του διαδικτύου, εκδήλωσε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει με σχετική ανάρτησή του σε λογαριασμό που διατηρούσε σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση εξαιτίας προσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση και ενδελεχής ψηφιακή και αστυνομική έρευνα για την ανεύρεση των στοιχείων του κατόχου του επίμαχου λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης, από την οποία ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του επίμαχου λογαριασμού, τα οποία ανήκαν σε 39χρονη ημεδαπή. 

Άμεσα ενημερώθηκε το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα με αποτέλεσμα τον εντοπισμό της 39χρονης, η οποία διακομίσθηκε σε νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται. 

Και για τις δύο προαναφερόμενες υποθέσεις σχηματίσθηκαν δικογραφίες και το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε θα υποβληθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές για τα κατά νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: 

•    Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88 
•    Στέλνοντας email στο: [email protected] 
•    Μέσω της εφαρμογής ( application ) για έξυπνα τηλέφωνα ( smart phones ): CYBER KID 
•    Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert »: @cyberalertGR