Με αντιπροσωπεία Τουρκοκρητικών συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου, παρουσία των Αντιδημάρχων  Πολιτισμού, Τουρισμού και Εθελοντισμού κ. Αριστέας Πλεύρη και Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας κ. Πέτρος Ινιωτάκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Σωματείου Τουρκοκρητικών του Κουσάντασι κ. Γιουνούς Τσενγκέλ, τον  πρόεδρο του Συλλόγου Τουρκοκρητικών του χωριού Μελεμές (Νέες Μελέσες) της περιοχής Μεσσήνη κ. Τσαχίτ Αρσεβίν, τον πρόεδρο του Συλλόγου Τουρκοκρητικών Γκεμλίκ (Κίου) κ. Αχμέτ Τσακμάκ, τον εκπρόσωπο του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αϊδινίου κ. Μεχμέτ Κιουτσούκ και τον Δημοτικό Σύμβουλο Κουσάντασι κ. Χακάν Τουρχάν. Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο καθηγητής της Μεγάλης του Γένους Σχολής, Ηρακλειώτης κ. Γιάννης Γιγουρτσής.

Η αντιπροσωπεία των Τουρκοκρητικών ζήτησε από τον Δήμαρχο Ηρακλείου την ανάπτυξη των πολιτιστικών –κυρίως – σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Κρήτη, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στο Ηράκλειο. Κατέθεσαν πρόταση αδελφοποίησης από τον Δήμο Γκεμλίκ (Κίου)  ενώ πρότειναν να συμμετάσχει ο Δήμος Ηρακλείου στο ετήσιο φεστιβάλ που διοργανώνει το σωματείο των Τουρκοκρητικών στο Κουσάντασι κάθε Μάη, τα τελευταία 7 χρόνια. Κάλεσαν το Δήμαρχο Ηρακλείου να επισκεφθεί το Κουσάντασι και ζήτησαν οι δύο περιοχές να έρθουν πιο κοντά. 

Η μεγάλη αντιπροσωπεία των Τουρκοκρητικών προσέφερε στον Δήμαρχο Ηρακλείου δώρα της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης ενώ ο Δήμαρχος Ηρακλείου τους προσέφερε το βιβλίο του Β. Ορφανού «Λέξεις Τουρκικής προέλευσης στο Κρητικό ιδίωμα», εκδόσεις Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.