"Ναι" στην ένταξη στο νέο Π.Α.Α. και χρηματοδότηση της κατασκευής του Φράγματος Αμιρών Αγίου Βασιλείου στον Δήμο Βιάννου, ήταν η απάντηση του Αναπληρωτή  Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κου Μάρκου Μπόλαρη, στην σύσκεψη που έγινε  στο γραφείο του Υπουργού  με την παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κου Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Βιάννου κου Παύλου Μπαριτάκη, και των Βουλευτών Ηρακλείου κων Βαρδάκη Σωκράτη, και Ηγουμενίδη Νίκου.

Στην σύσκεψη τέθηκαν υπόψιν  του  Υπουργού όλες  οι ενέργειες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο αναπτυξιακό έργο του Δήμο Βιάννου του οποίου οι μελέτες ξεκίνησαν πριν 42 χρόνια,  ενώ  εξαγγέλθηκε διαχρονικά από τρεις πρωθυπουργούς χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει ενταχθεί σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την χρηματοδότηση για την  επικαιροποίηση  όλων των μελετών που απαιτούνται με συνολικό κόστος 170.000  ευρώ αποκλειστικά από δικούς της πόρους.

Έτσι με την χρηματοδότηση αυτή επικαιροποιούνται όλα τα στοιχεία  που αφορούν τα περιβαντολογικά, τα γεωλογικά, οι δανειοθάλαμοι του φράγματος,  οι λοιπές υποστηρικτικές μελέτες  καθώς και η οριστική μελέτη κατασκευής του έργου. Τονίστηκε απ’ όλους η αναγκαιότητα του έργου για την Βιάννο αφού με αυτό θα διασφαλιστεί η άρδευση  ενός  σημαντικού τμήματος καλλιεργήσιμης γης τόσο σε ελαιοκαλλιέργειες όσο  και σε πρώιμα κηπευτικά ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο. Σήμερα η άρδευση δυστυχώς γίνεται με την χρήση γεωτρήσεων με άμεσο κίνδυνο να καταστραφεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής,  αλλά και με υψηλό κόστος για ηλεκτρική ενέργεια και συντήρησης των υποδομών αυτών . 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε την προτεραιότητα των έργων διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα στην Κρήτη, τα νησιά, την Πελοπόννησο, όπου το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει άμεσα. Σημείωσε, ότι στα πλαίσια της εξαιρετικής συνεργασίας του ΥΠΑΑΤ με την Περιφέρεια Κρήτης και τις συνέργειες στην Προγραμματική περίοδο που αρχίζει, το Υπουργείο θα αξιολογήσει κατά προτεραιότητα τα έργα που προτάσσονται από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και συνεπώς τα προμνημονευθέντα έργα άρδευσης. 

Για το ίδιο θέμα στην συνέχεια έγινε σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου αρμόδιο για την διαχείριση των Κοινοτικών πόρων κο Χαράλαμπο Κασίμη και εξετάστηκαν  οι τρόποι για την ένταξη του έργου στην νέα προγραμματική περίοδο 2015-2020. Όπως είπε ο Γενικός οι νέες προσκλήσεις για τα έργα αυτά θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο του 2015 και σημαντικό για την χρηματοδότηση του είναι όπως είπε οι κλιματολογικές συνθήκες τις περιοχής.  

Τέλος ο Δήμαρχος Βιάννου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη  Κρήτης κο Αρναουτάκη, τους Βουλευτές κους  Βαρδάκη και Ηγουμενίδη,  που βρέθηκαν στην σύσκεψη καθώς και την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έθεσε ως προτεραιότητα την ένταξη και  χρηματοδότηση της κατασκευής του Φράγματος Αμιρών Αγίου Βασιλείου του Δήμου Βιάννου στην νέα προγραμματική Περίοδο του προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος 2015-2020.

Συνάντηση για τα κρητικά προϊόντα

Για την πρόκληση αξιοποίησης των χρηματοδούμενων από την Ε.Ε. προωθητικών Προγραμμάτων σχετικά με τα  αγροτοδιατροφικά προϊόντα της Κρήτης (λάδι, κρασί, γραβιέρα, μέλι) προτάθηκε και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συνάντησης με τους ενδιαφερόμενους φορείς και επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, για την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας χρήσης αυτών των προγραμμάτων.

Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα συντονισμού στις προωθητικές ενέργειες με ομοειδή προϊόντα από άλλες περιοχές της χώρας και αντίστοιχες της Κύπρου. Σημειωτέον, ότι για το λόγο αυτό υπήρξε συνάντηση συνέργειας του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα.