ΣE απλοποίηση του συστήματος των κανόνων υπολογισμού και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προχωρεί η διοίκηση του ΙΚΑ, με στόχο τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής αλλά και της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες του Ιδρύματος. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΕΞΠΡΕΣ, έως το τέλος του μήνα ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ρ.

Σπυρόπουλος θα ολοκληρώσει το σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τη δραστική μείωση των «κανόνων- πακέτων» ασφάλισης, οι οποίοι ορίζονται βάσει της ιδιότητας των ασφαλισμένων (χρόνος ασφάλισης, επικουρικό ταμείο, έτη ασφάλισης) από 850 σε 14. Εν συνεχεία η διοίκηση του Ιδρύματος θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωσή τους με στόχο να μείνουν μόνο 3 βασικοί τύποι.

Oπως δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος στην ΕΞΠΡΕΣ, τόσο οι εργαζόμενοι στα λογιστήρια των επιχειρήσεων όσο και στο ΙΚΑ ταλαιπωρούνται λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη και να μην εισπράττονται τελικά οι ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ότι με τη συγχώνευση αλλά και κατάργηση πακέτων ασφαλιστικής κάλυψης θα υπάρξει οριακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
.
«Υπάρχει επιχείρηση με εκατό άτομα και πρέπει να φτιάξει για τον καθένα διαφορετική αναλυτική περιοδική δήλωση. Η εισφοροδιαφυγή έχει γενεσιουργές αιτίες και το θέμα αυτό θα πρέπει να συναρτηθεί με τη διευκόλυνση κατάθεσης των ασφαλιστικών εισφορών. Στο ΙΚΑ λέμε “θα σε ταράξω στα πρόστιμα” και έχουμε την εντύπωση πως επειδή μπαίνει μεγάλο πρόστιμo θα καταβληθούν οι πληρωμές. Με την πρώτη επιβολή προστίμου ωστόσο, καθίσταται αδύνατο να ανταποκριθεί η επιχείρηση», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος, καθώς –όπως πρόσθεσε– το 90% της εισφοροδιαφυγής αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις, κάτω των 10 ατόμων.

Η συγχώνευση των διαφορετικών τύπων ασφαλιστικών εισφορών θα συνδυαστεί με την αλλαγή του τρόπου καταβολής τους, αφού οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν στις τράπεζες τους μισθούς και τις ασφαλιστικές τους εισφορές –κάτι που σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο συνιστά «μια τεράστια αλλαγή, που προϋποθέτει προθυμοποίηση και ικανότητα των επιχειρήσεων να το πετύχουν. Θα γίνει σταδιακά, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

express

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook