Με αιχμές κατα του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ Απόστολος Βουλγαράκης, ανακοίνωσε πως σήμερα συνεκλήθη για τελευταία φορά σε συνεδρίαση του Διοικητικό Συμβούλιο.

Όπως είπε ο κ.Βουλγαράκης, ο ίδιος δεν πρόκειται να συγκαλέσει το ΔΣ σε συνεδρίαση εαν ο κ.Σπίρτζης δεν προχωρήσει στην αντικατάσταση των μελών του Συμβουλίου που έχουν παραιτηθεί.

Παράλληλα με γραπτή του ανακοίνωση, ο κ.Βουλγαράκης, αναφέρεται αναλυτικά στο έργο του Οραγνισμού Ανάπτυξης Κρήτης, το οποίο απετέλεσε και θέμα συζήτησης στην συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΟΑΚ ΑΕ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Στο πρώτο ΔΣ για το 2016, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ πέρα από την αντιμετώπιση τεχνικών θεμάτων των σε εξέλιξη έργων του Οργανισμού και παρά το γεγονός ότι η Διοίκηση τελεί υπό παραίτηση, διαπιστώθηκαν οι εξαιρετικές επιδόσεις του Οργανισμού στους τομείς αρμοδιότητάς του επιβεβαιώνοντας την ανάγκη άσκησης των καθηκόντων των μελών του ΔΣ για την λήψη των αναγκαίων αποφάσεων.

Το έργο που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό στον ΒΟΑΚ και τα συνοδά του Φράγματος του Αποσελέμη το 2015 έφτασε στα 27 εκ € παρά τις τραπεζικές δυσχέρειες του καλοκαιριού πετυχαίνοντας απορροφήσεις  70 εκ€ για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του 2014 και 2015. 

Επίσης έχουν ενταχθεί στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου το συνεχιζόμενο έργο Γούρνες –Χερσόνησος, αναμένεται η ένταξη του Μουρνιές-Γογονή όπως και του Πάνορμο-Εξάντης παρότι εκκρεμεί για το έργο αυτό μέχρι και σήμερα το θέμα επιλογής του αναδόχου. Τα παραπάνω έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 95 εκ€ και έχει δοθεί η διαβεβαίωση των υπηρεσιακών παραγόντων τόσο για την δυνατότητα όσο και της άμεσης ένταξης ποσοστού 4% του προϋπολογισμού για την τεχνική στήριξη του Οργανισμού. Δυστυχώς δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις με τις ανολοκλήρωτες μελέτες για τον ΒΟΑΚ που παραμένουν στο Υπουργείο χωρίς χρηματοδότηση όσο και τη Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού η οποία δεν έχει ενταχθεί ακόμα για χρηματοδότηση.

Επίσης αναμένεται ή ένταξη για χρηματοδότηση από την νέα περίοδο 14-20 του έργου ενίσχυσης του ταμιευτήρα Αποσελέμη από τις πλημυρικές παροχές του Οροπεδίου Λασιθίου ενώ η διάνοιξη της σήραγγας έχει φτάσει τα 800μ από 3,5χιλ και αναμένεται να λειτουργήσει το έργο την επόμενη χειμερινή περίοδο εφόσον χρηματοδοτηθεί χωρίς προβλήματα.

Σχετικά με την υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην Δυτική Κρήτη, του Άξονα 3 και 4 η δημόσια δαπάνη που καταβλήθηκε στους επενδυτές 69 επενδυτικών σχεδίων το 2015 έφτασε τα 1εκ€ παρότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι όροι συνέχισης του προγράμματος την περίοδο 14-20. Αντίστοιχα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης των τεσσάρων ΤΟΠΣΑ ΤΟΠΕΚΟ της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Παράλληλα έχουν εγκριθεί η πρόταση του Οργανισμού ως επικεφαλής εταίρος στον ΕΟΧ ύψους 1,6 εκ€ χωρίς απαίτηση ίδιας συμμετοχής και δύο ακόμα προτάσεις με τους ίδιους όρους προϋπολογισμού 1 εκ € στα οποίο η συμμετοχή του Οργανισμού ανέρχεται στο 20%. Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός συμμετέχει ως επικεφαλής ή ως εταίρος σε προτάσεις στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα Κύπρος, LIFE και HORIZON 2020.

Σχετικά με την σύμβαση υλοποίησης του Υβριδικού Σταθμού Ενέργειας 50 MW με αναμενόμενα έσοδα 0,5 έως 1,5 εκ € για το 2016, μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του και παρά την μέχρι τώρα καθυστέρηση επιχειρείται άλμα προόδου αξιοποιώντας τις σχετικές ρήτρες.
Επίσης ο Οργανισμός μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Χρ. Σπίρτζη για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων δανείων σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο 4138/13 και την αντίστοιχη ΚΥΑ ΦΕΚ3684/14, κατόρθωσε την μείωση του δανεισμού κατά 1,7 εκ € περιορίζοντας τον στα 1,2 εκ € ενώ έχει την δυνατότητα και προχωράει στην ρύθμισης των οφειλών του προς την ΔΕΗ καταβάλλοντας την προκαταβολή τις ενδιάμεσες δόσεις και τους τρέχοντες λογαριασμούς, μέχρι την πραγματοποίηση της υποχρέωσης του Υπουργείου, όπως προβλέπεται στον N.4313/14 αρ 73, για επιχορήγηση της λειτουργίας των πρόσθετων αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί.

Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός με ευλάβεια διεκδικεί και εισπράττει στα πλαίσια των υπηρεσιών που παρέχει διαχείρισης υδατικών πόρων του πρώην ΟΑΔΥΚ, για τα δύο τελευταία χρόνια, περισσότερα από όσα τιμολογεί, καταφέρνοντας και την αποπληρωμή οφειλών προηγούμενων ετών.

Σχετικά με την διαχείριση του Φράγματος Αποσελέμη και την Υδροδότηση των συνδεδεμένων Δήμων, μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού για την δημιουργία Οργάνου Διαχείρισης αποτελούμενου από τους Δημάρχους των όμορων δήμων και τους Προέδρους των ΔΕΥΑ για την κατανομή του νερού και άλλα θέματα, επιβεβαιώθηκε η αποδοχή των διμερών συμβάσεων και η αποστολή τους για προληπτικό έλεγχο που θα οδηγήσει στην ολοκληρωμένη λειτουργία του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμολόγηση προκύπτει αυστηρά από την ανάκτηση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ενέργειας σύμφωνα με τον εγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας και θα αναθεωρηθεί σύμφωνα με τα πραγματικά στοιχεία που θα συγκεντρωθούν μετά από έξι μήνες. Για την λειτουργία του έργου θα αξιοποιηθούν οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΥΔΕ Αποσελέμη ενώ αναμένεται άμεσα η μεταφορά των εργαζομένων στις νέες εξοπλισμένες εγκαταστάσεις στο Διυλιστήριο των Αγριανών.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω αξίζει να παρατεθούν τα στοιχεία της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών σύμφωνα με τα οποία διαπιστώνεται ότι το τεράστιο έργο που πραγματοποιεί ο Οργανισμός και οι πρόσθετες αρμοδιότητες που έχει αναλάβει όπως της Προϊσταμένης Αρχής των έργων που υλοποιεί η λειτουργία του Φράγματος Αποσελέμη όσο και τα εγκεκριμένα ανταγωνιστικά προγράμματα , το σύνολο των εργαζομένων στον ΟΑΔΥΚ και τον ΟΑΝΑΚ (εκτός των εργαζομένων στις ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ και Αποσελέμη που παραμένουν ίδιοι) πριν την συγχώνευση ανέρχονταν σε 110 και την παροχή υπηρεσιών 19 ακόμα εργαζομένων σήμερα δεν αντικαταστάθηκαν ούτε καν οι 21 συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια.

Τέλος αναμένεται με ενδιαφέρον η παρουσίαση της μελέτης εκτίμησης και αξιολόγησης των ασθενειών του πεύκου και της επεκτασιμότητάς του στα Λευκά Όρη και οι επακόλουθες διαχειριστικές προτάσεις το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016 στην Ανώπολη Σφακίων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Ο.Α.Κ. Α.Ε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ”

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook