«Πρωτιά κατέκτησε» η Κρήτη πανελλαδικά στην αξιοποίηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Γυναικεία Επιχειρηματικότητα καθώς απορροφήθηκαν 10 εκ. ευρώ για επιχειρηματικές δράσεις ενώ πολύ υψηλές ήταν και οι απορροφήσεις του ΠΕΠ Κρήτης. Στο πρόγραμμα  εντάχθηκαν 1.100 περίπου επιχειρήσεις από τους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης, του εμπορίου, των υπηρεσιών και  ήδη έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση των δράσεων τους οι  980 με προϋπολογισμό 75 περίπου εκ. ευρώ με την δημιουργία-διατήρηση 5.000 θέσεων εργασίας. Μάλιστα ο προϋπολογισμός του προγράμματος τριπλασιάστηκε από την αρχική έγκριση μετά από στοχευμένες διεκδικήσεις της Περιφέρειας Κρήτης.

Τα παραπάνω θετικά στοιχεία, που τονώνουν την οικονομία του νησιού, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα δημοσιοποίησαν σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στην Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα) Θωμάς Αλγιανάκογλου, ο διευθυντής του ΕΦΕΠΑΕ Αλέξανδρος Μακρής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης  και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Κρήτης Αριστείδης Φραγκάκης. 

Ο  Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την εξέλιξη των δυο δράσεων-ΠΕΠ Κρήτης και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα- ανέφερε ότι, «με ιδιαίτερη ικανοποίηση ολοκληρώσαμε μαζί με τα Επιμελητήρια της Κρήτης, την Αναπτυξιακή Κρήτης και τον ΕΦΕΠΑΕ δυο σημαντικά προγράμματα, το ένα αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το άλλο την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Με την συνεργασία κατορθώσαμε και εγκρίθηκαν 1.100 περίπου επιχειρήσεις που σήμερα έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση τους οι 980 με ένα προϋπολογισμό 75 εκ. ευρώ που τον τριπλασιάσαμε από την αρχική έγκριση λόγω των διεκδικήσεων που κάναμε ως Περιφέρεια Κρήτης». 

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στην πρωτιά της Κρήτης  στο πρόγραμμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας  τόνισε: «Η Περιφέρεια μας είναι πρώτη στην Ελλάδα με 480 επιχειρήσεις και προϋπολογισμό 14 εκ. ευρώ. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι αυτό το μοντέλο συνεργασίας θα πρέπει να συνεχιστεί προς όφελος των μικρομεσαίων και όλων των ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν στην Κρήτη». 
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ακόμα ότι με την συνέργεια και την συνεργασία όλων των φορέων υπήρξαν τα θετικά αποτελέσματα και η χρονική συντόμευση υλοποίησης των προγραμμάτων. «Όταν την αρμοδιότητα την είχε το Υπουργείο χρειαζόταν 18 μήνες για την έγκριση ενός προγράμματος ενώ με την άριστη συνεργασία που είχαμε στην Κρήτη ο χρόνος συρρικνώθηκε στους 4,5 μήνες, γεγονός που αποδεικνύει ότι με την σωστή συνεργασία και συνέργεια στο νησί υλοποιούμε τους στόχους μας».

Αναφερόμενος στην νέα προγραμματική περίοδο ο Περιφερειάρχης επεσήμανε: «Φιλοδοξούμε την νέα Προγραμματική Περίοδο να πάμε ακόμα καλύτερα γιατί το ζητούμενο σήμερα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η διατήρηση των υφιστάμενων. Από την υλοποίηση των δυο προγραμμάτων –ΠΕΠ Κρήτης και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας- δημιουργήθηκαν και διατηρήθηκαν περισσότερες από 5000 θέσεις εργασίας. Ζητάμε για την νέα Προγραμματική Περίοδο το Υπουργείο να εμπιστευθεί την Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς για την υλοποίηση των προγραμμάτων». 

Τέλος ο Σταύρος Αρναουτάκης για την επιτυχή εξέλιξη των δράσεων ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Προέδρους των Επιμελητηρίων της Κρήτης τα στελέχη και τους εργαζόμενους της Αναπτυξιακής Κρήτης, τον ΕΦΕΠΑΕ  και το Υπουργείο Ανάπτυξης για την εξαίρετη συνεργασία. 

Ο Πρόεδρος ΕΦΕΠΑΕ Θωμάς Αλγιανάκογλου από την πλευρά του ανέφερε:  «Η Αναπτυξιακή Κρήτης είναι ένας από τους εταίρους του φορέα μας που κάνει πολύ σοβαρή δουλειά με τις εντολές της Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι δίπλα στις επιχειρήσεις πιστεύουμε ότι στην επόμενη περίοδο του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία) θα γίνουν περισσότερες επενδύσεις και στην Κρήτη προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Επίσης η Περιφέρεια Κρήτης έκανε εξαιρετική δουλειά και την ευχαριστούμε για την συνεργασία». 

Ο Πρόεδρος Επιμελητήριου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης: «Το ΠΕΠ Κρήτης με δράσεις στον τουρισμό, το εμπόριο, στην μεταποίηση ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015 με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα για την Κρήτη. Αυτή η εξέλιξη μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους. Με την βοήθεια και της Περιφέρειας Κρήτης πετύχαμε τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού της δημόσιας χρηματοδότησης για την έργα αυτά, εντάχθηκαν πάνω από 1000 έργα-δράσεις στο πρόγραμμα. Οι τελικές προθεσμίες λήγουν τον Μάρτιο του 2016 και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψιν οι επενδυτές. Οι επενδύσεις στον τουρισμό είχαν τα πρωτεία, ακολουθεί η μεταποίηση, το εμπόριο και οι υπηρεσίες»

Ο Διευθυντής Αναπτυξιακής Κρήτης Αριστείδης Φραγκάκης: «Η Περιφέρεια Κρήτης ήρθε πρώτη στην γυναικεία επιχειρηματικότητα σε εντάξεις αλλά και σε εκταμίευση δημόσιας δαπάνης. Μέσα στο 2015 έχει δώσει περίπου 10 εκ. ευρώ. Για το πρόγραμμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν με τα κάπιταλ κοντρόλ δεν σταμάτησε η υλοποίηση των έργων. Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη που βοηθάει στην επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται. Επίσης σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στα εντάλματα πληρωμών που στέλνονται στην Αθήνα καθώς μέσα σε 2-3 ημέρες έχουμε την εκταμίευση της δημόσιας δαπάνης και για τις δυο δράσεις». 

Στοιχεία 

Α. Γενικά Στοιχεία Προγράμματος

Προκηρύχτηκε την 11/01/2013 με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 456_εκ.€ πανελλαδικά και 22,5_εκ.€. για την περιφέρεια Κρήτης με στόχο την ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό – σύσταση επιχειρήσεων, για την υλοποίηση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής και την απευθείας τόνωση του επιχειρείν σε συνθήκες κρίσης, με σκοπό την ανάδειξη και ενίσχυση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων των περιφερειών της χώρας. 

Β. Υποβολή & Αξιολόγηση Προτάσεων.

Από την 25/02/2013 μέχρι την 10/05/2013 στην περιφέρεια Κρήτης υποβλήθηκαν 1.719 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 262,7_εκ.€ και συνολικής αιτούμενης δημόσιας επιχορήγησης 136,5_εκ.€. Σε χρόνο ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα περίπου 4½ μηνών ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων με τοπική επιτροπή αξιολόγησης στελεχωμένη από την περιφέρεια Κρήτης τον ΕΦΕΠΑΕ και την ΕΥΔ – ΕΠΑΝΕΚ του Υπουργείου Ανάπτυξης. 

Γ. Ένταξη Έργων

Με την σημαντική συμβολή και την παρέμβαση της περιφέρειας Κρήτης, εντάχθηκαν τελικά στο πρόγραμμα όλα τα έργα με βαθμολογία μεγαλύτερη από 50/100 και συγκεκριμένα 1.112 έργα προϋπολογισμού 149.4_εκ.€ και δημόσιας δαπάνης 74,2_εκ.€ δηλαδή υπερτριπλάσιας από την αρχικά προϋπολογιζόμενη. Τα ενταγμένα έργα ανά θεματική ενότητα και είδος επιχείρησης αναλύονται στους πίνακες που ακολουθούν : 
 

Δ. Επικαιροποίηση Δράσης

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί από τους δικαιούχους 1.345 αιτήσεις τροποποίησης εκ των οποίων έχουν διεκπεραιωθεί οι 1.197. Παράλληλα έχουν υποβληθεί 1.456 αιτήματα επαλήθευσης – πιστοποίησης δαπανών εκ των οποίων έχουν ικανοποιηθεί τα 1.283. Οι θετικές αξιολογήσεις των αιτημάτων αυτών έχουν οδηγήσει σε καταβολές επιχορηγήσεων στους εταιρικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεις της Κρήτης συνολικού ύψους 26_εκ. € εκ των οποίων τα 12.7_εκ. € αφορούσαν το έτος 2014 και τα υπόλοιπα το 2015. Το ύψος των επιχορηγήσεων αυτών αντιστοιχεί σε πιστοποιημένους προϋπολογισμούς 646 έργων συνολικού ύψους 53_εκ. € περίπου. Η κατανομή των καταβεβλημένων ενισχύσεων του προγράμματος στην περιφέρεια Κρήτης ανά θεματική ενότητα και είδος επιχείρησης περιγράφεται στους παρακάτω πίνακες : 

Η προθεσμία υλοποίησης των έργων έληξε την 31/12/2015. Μετά από τροποποίηση του οδηγού εφαρμογής, δόθηκε παράταση για την υποβολή αιτημάτων τροποποίησης για την ορθή αποτύπωση του υλοποιημένου φυσικού & οικονομικού αντικειμένου των έργων μέχρι την 29/02/2016 ενώ για την κατάθεση αίτησης ολοκλήρωσης μέχρι την 31/03/2016.  

Ενημέρωση για το πρόγραμμα:

 «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας»

Το Πρόγραµµα «Ολοκληρωµένη παρέµβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης  µέσω ενίσχυσης της επιχειρηµατικότητας»  συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο  (Ε.Κ.Τ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Εθνικό Αποθεµατικό Απροβλέπτων». Στόχος του είναι η τόνωση της απασχόλησης, δημιουργώντας πρόσθετες δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας των απειλούμενων από την ανεργία γυναικών, των ανέργων – αιτούντων εργασία και των ανενεργών γυναικών. 
Το έργο υλοποιείται μέσω δύο (2) Υποδράσεων ενισχύοντας γυναίκες 18-35 ετών (Υποδράση 1) και γυναίκες 36-64 ετών (Υποδράση 2).

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η Δράση υλοποιείται στις Περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Β. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου με Προϋπολογισμό ύψους 40.000.000€ που ισοκατανέμεται σε δύο (2) υποδράσεις.  

Το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης ανέρχεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού και προέρχεται κατά 85%  από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο (Ε.Κ.Τ.) και κατά 15% από Εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εθνικό Αποθεµατικό Απροβλέπτων».

Η ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων ολοκληρώθηκε την 15/04/2013  με την παραλαβή 1381 επενδυτικών σχεδίων. Εγκριθήκαν 301 επενδυτικά σχέδια στη ΑΑΓ1 (Υποδράση 1) και 292 επενδυτικά σχέδια στην ΑΑΓ2 (υποδράση 2) εκ των οποίων 245 επενδυτικά σχέδια προσκόμισαν φάκελο ένταξης στη Υποδράση 1και 233 επενδυτικά σχέδια στην Υποδράση 2.
Αυτή τη στιγμή είναι σε διαδικασία υλοποίησης 470 επενδυτικά σχέδια.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 

Ο συνολικά εγκεκριμένος Π/Υ ανέρχεται στο ποσό των 14.100.000 € .

Πιο συγκεκριμένα  κατά την περίοδο 01/03/2014 έως 31/12/2015  όλα τα έργα έχουν πιστοποιηθεί  είτε με τη μορφή ενδιάμεσης δόσης είτε με  τη μορφή τελικής επαλήθευσης.

Το σύνολο πληρωμών για το έτος 01/03/2014 έως 31/12/2014 ανέρχεται στο ποσό 3.651.328,00 € είτε με τη μορφή ενδιάμεσης δόσης είτε με  τη μορφή τελικής επαλήθευσης.

Το σύνολο πληρωμών για το έτος 01/01/2015 έως 31/12/2015 ανέρχεται 5.923.991,1 € είτε με τη μορφή ενδιάμεσης δόσης είτε με  τη μορφή τελικής επαλήθευσης.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 

Κατά την περίοδο 01/03/2014 έως 31/12/2015  έχουν υποβληθεί  613  αιτήματα τροποποίησης από τα οποία  έχουν αξιολογηθεί τα  570 με ενημέρωση των δικαιούχων από το φορέα αναφορικά με την πορεία του υποβληθέντος αιτήματος.

Στο σύνολο των περιφερειών που υλοποιούν το πρόγραμμα η Περιφέρεια Κρήτης   έρχεται πρώτη σε απορροφητικότητα  και σε σύνολο πληρωμών . 
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων επαλήθευσης ορίζεται η 29/02/2016.
-ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ AΠΟ ΤΟ 2013 ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΟΘΕΙ 35.800.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟ 2015 ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΡΑΣΕΙΣ 19.448.370 ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 1100 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

-ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΡΑΣΕΙΣ Ως ΠΡΟΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ 80%.

-Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΜΕΣΑ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook