Κύμα ζέστης από τη βόρεια Αφρική «τυλίγει» την Ιταλία με προβλέψεις για ένα «καυτό» τριήμερο. Αντιμέτωπη με καύσωνα και θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου η Σερβία, αφόρητη ζέστη σε Ουγγαρία, Ρουμανία και Κροατία, όπου καταγράφονται και θύματα.

Σε πολλές ιταλικές πόλεις, περιλαμβανομένης της Ρώμης, το θερμόμετρο άγγιξε την Κυριακή τους 35 βαθμούς Κελσίου και έως την Τετάρτη θα έχει φθάσει τοπικά έως και και 40 βαθμούς, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Ο καύσωνας έκανε «πρεμιέρα» στην Περούτζια και τη Δευτέρα «φθάνει» σε Μπολζάνο, Μπολόνια, Μεσίνα, Πεσκάρα και Ριέτι.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, εκδίδοντας οδηγίες για την προστασία παιδιών και ηλικιωμένων.

Για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη οι Ιταλοί ξεχύνονται κατά χιλιάδες στις παραλίες, ενώ στη Ρώμη οι τουρίστες βρίσκουν «καταφύγιο» κοντά στα σιντριβάνια, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες που φιλοξενεί στο δικτυακό του τόπο το πρακτορείο Ansa.

Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη Σερβία, όπου υδράργυρος έχει «χτυπήσει» κόκκινο. Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να μετακινούνται μόνο εφόσον υπάρχει ανάγκη, καθώς το θερμόμετρο δείχνει 40 βαθμούς.

Στους 40 βαθμούς «κόλλησε» το θερμόμετρο και στην Ουγγαρία, ενώ κύμα καύσωνα πλήττει και την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουδαπέστη, με τον υδράργυρο στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κροατία το θερμόμετρο δείχνει επίσης 40 βαθμούς Κελσίου. Έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τις τελευταίες 96 ώρες τη ζωή τους στην παραθαλάσσια πόλη Σαντάρ, που έχει μετατραπεί σε καμίνι. Ορισμένοι θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό στη θάλασσα, όπου κατά χιλιάδες οι πολίτες αναζήτησαν δροσιά.

Στην κροατική πρωτεύουσα, Ζάγκρεμπ, καταγράφονται σύμφωνα με νοσηλευτικές πηγές αυξημένα περιστατικά θερμοπληξίας.

in.gr