Εγκαινιάστηκε σήμερα το Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου στο Χώρο του  Πανδημοτικού Ηρώου στη θέση Σελί Αμιρών Δήμου Βιάννου, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κου Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η τελετή άρχισε με τον αγιασμό ενώ ομιλία πραγματοποίησε ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής. Χαιρετισμούς απηύθυνα οι: Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου, Ανδρέας, ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου, Αριστομένης Συγγελάκης.

Μετά την κοπή της κορδέλας ακολούθησε προβολή ταινία με μαρτυρίες επιζώντων των εκτελέσεων και εν συνεχεία μουσική εκδήλωση από τη χορωδία Βιάννου "Στάθης Μάστορας"

Το μουσείο

Το έργο  «Βελτίωση - ανάδειξη – προβολή του Μουσείου Ολοκαυτώματος  στα Αμιρά Δήμου Βιάννου", με συνολικό προϋπολογισμό 240.000,00 ευρώ   χρηματοδοτήθηκε  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, και στο πρόγραμμα Ο.Σ.Α.Π.Υ. του Δήμου Βιάννου.

Το   Μουσείο, λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο ισόγειο χώρο στη θέση  Σελί  Αμιρών, ενώ  οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου και να αντλήσουν πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες, για την Κατοχή και την Αντίσταση, στην Βιάννο.

Μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους σκοπούς του Μουσείου είναι:

α) Η γνώση και ανάδειξη της ιστορικής περιόδου της Κατοχής και της Αντίστασης γενικότερα, αλλά και η μελέτη της τοπικής ιστορίας και της συμβολής των τοπικών κοινωνιών κατά την περίοδο αυτή, ειδικότερα.
β) Η διάσωση υλικών αντικειμένων, αρχειακών και άλλων πηγών και τεκμηρίων της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, ώστε να προάγεται η συνειδητοποίηση της σημασίας των πηγών για τη γνώση της Ιστορίας και την έγκυρη και τεκμηριωμένη ανάπλαση του παρελθόντος.
γ) Η αναθέρμανση του ερευνητικού και ιστορικού ενδιαφέροντος γύρω από τη σημαντικότατη αυτή περίοδο, τόσο για την Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως.
δ) Η ενίσχυση του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της ιστορικής συλλογής του Μουσείου μέσα από την εκπόνηση και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικών ξεναγήσεων, προβολών, χρήση νέων τεχνολογιών, παιχνιδιού και κατασκευών, για κάθε ηλικιακή ομάδα.
ε) Η διοργάνωση Συνεδρίων Ιστορίας, με θέμα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Αντίσταση, με μετάκληση ειδικών επιστημόνων και τη συνεργασία Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και άλλων φορέων.
στ) Η πραγματοποίηση εκδόσεων, αφιερωμάτων και εκδηλώσεων, που διατηρούν ζωντανή την ιστορική γνώση και αφυπνίζουν την εθνική συνείδηση.
ζ) Η δημιουργία βιβλιοθήκης με βιβλία και έντυπα, σχετικά με την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Αντίστασης.