Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είχαν σημερα ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Κισαμου & Σελινου κ. Αμφιλοχιου, του Υπογραμματεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Παν. Αρχ. Προδρόμου Ξενάκη και του Γεν. Δντου της Ορθόδοξου Ακαδημίας Κρήτης Δρ. Ζορμπά Κωνσταντίνου. Μετείχαν επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Σασιμων κ. Γεννάδιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ κ ο Αρχιγραμματέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Παν. Αρχ/της κ. Βαρθολομαίος Σαμαράς. 

Σκοπός της συναντήσεως η σύγκλιση της  Αγίας κ Μεγάλης Ιεράς Συνόδου των Προκαθήμενων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 16-27 Ιουνίουεις τους χώρους της Ορθόδοξου Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμπαρι Κισαμου, Ίδρυμα φερων την αναφορά του εις το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  χαιρέτισε και καλωσόρισε τους συνομιλητές του, υπογραμμίζοντας την σημασία και σπουδαιότητα της Πανορθοδοξου Συνόδου, χαρακτηρίζοντας την "ιστορικό γεγονός". "Μεγάλη η ευλογία, η τιμή και η ευθύνη της Εκκλησίας Κρήτης και της Ορθόδοξου Ακαδημίας Κρήτης, η οποία θα είναι το σημείο αναφοράς", σημείωσε ο Παναγιότατος. Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος μετέφερε τα σεβάσματα και τις ευχαριστίες των Ιεραρχών της Μεγαλονήσου, του Ιερού Κλήρου και του λαού της Κρήτης δια την επιλογή ως τόπος σύγκλισης της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου.

 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισαμου κ Σελινου κ. Αμφιλοχιος, ως Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΑΚ, εξέφρασε την βαθιά ευγνωμοσύνη κ τις ευγνώμονες ευχαριστίες του Ιδρύματος δια "την εμπιστοσύνη κ επιλογή" πραγματοποιήσεως του ιστορικού αυτού γεγονότος, "σταθμό" στην ιστορία της Ακαδημίας.