Απεβίωσε το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικία 69 ετών, ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες της Ελλάδας, ο Καθηγητής Μανώλης Κοντοπυράκης. 

Ο κ. Μανώλης Κοντοπυράκης, γεννήθηκε στο Καστέλι Κισάμου και αφού αποφοίτησε από το Β´ Λύκειο Χανίων το 1965, μετέβη με υποτροφία στη Νέα Υόρκη για πανεπιστημιακές σπουδές. 

Εκεί ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός – μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο City College της Ν. Υόρκης και στη συνέχεια πήρε Master’s στα μαθηματικά από το City College και Διδακτορικό PhD στα Μαθηματικά από το CourantInstitute του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης.

Ο κ. Κοντοπυράκης είχε εργαστεί στη χρηματιστηριακή εταιρεία Merrill Lynch, στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης ως καθηγητής και από το 1984 ήταν τακτικός καθηγητής στο Τμήμα των Μαθηματικών του Πολυτεχνείου Cooper Union της Ν. Υόρκης. 

Μάλιστα είχε και αρκετές διακρίσεις, αφού το όνομά του έχει συμπεριληφθεί τρεις φορές στο Who is who among America’s best teachers, δηλαδή στη λίστα των καλύτερων καθηγητών της Αμερικής.

Ο κ. Κοντοπυράκης ήταν πληθωρικό και συμπαθές άτομο και αναμείχθηκε στα ελληνικά «κοινά» το 1990, όπου ως προσωπική επιλογή του τότε Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, τα οποία άσκησε ως το 1993. Επέστρεψε στην ίδια θέση το 2004 και έμεινε εκεί για 5 χρόνια. 

Στην συνέχεια το όνομα του ενεπλάκη στο ζήτημα των στοιχείων του ελλείμματος που είχε αποστείλει η Ελλάδα στην ΕΕ, όπου ακολούθησε εξεταστική επιτροπή, με την τελευταία εμφάνιση του στην Βουλή, για αυτό το θέμα, τον Ιούνιο του 2015. 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ο κ. Κοντοπυράκης συνδέθηκε με την αλλαγή του τιμαρίθμου ενώ δεν δίσταζε να προβαίνει σε προβλέψεις για τις εξελίξεις στον πληθωρισμό, στην ανεργία και σε άλλα μεγέθη. 

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 05 Φεβρουαρίου, στις 15:00 στην εκκλησίας της Ευαγγελίστριας στο Καστέλι Κισάμου.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook