Ένα βήμα πριν την κατάκτηση της πρωτιάς στο διεθνή διαγωνισμό τεχνολογίας, βρίσκεται η εφεύρεση του επίκουρου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Παναγιώτη Παρτσινέβελου και της ερευνητικής του ομάδας του SenseLab, που κατασκεύασαν το πρώτο κινητό τηλέφωνο - drone παγκοσμίως σε εφαρμογές υγείας και διάσωσης.

Η ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης με την παρουσίαση του  "Save Me"  όπως ονομάστηκε το κινητό- drone , προκρίθηκε μαζί με ακόμη δύο ομάδες από την Αμερική και τον Καναδά, στον τελικό του διαγωνισμού «Drones for good» που ξεκίνησε σήμερα στο Ντουμπάι και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την ανάδειξη του μεγάλου νικητή.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης μαζί με τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της ερευνητικής ομάδας, κατάφεραν να φτάσουν στην τελική τριάδα, διεκδικώντας το έπαθλο του 1 εκ. δολαρίων, ανάμεσα από 9 συμμετοχές που είχαν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού. Προηγουμένως, η καινοτόμος πρόταση της ομάδας του Πολυτεχνείου είχε καταφέρει να διακριθεί ανάμεσα σε 1.000 προτάσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και εταιρειών από 165 χώρες και να διεκδικήσει μια θέση στο διαγωνισμό στο Ντουμπάι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το SaveMe, είναι το αποτέλεσμα ερευνητικών εργασιών που αναπτύσσονται στο εργαστήριο, με "αυτοχρηματοδότηση" από τα μέλη του και συναγωνίζεται εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες των οποίων η ερευνητική προσπάθεια έχει σημαντική χρηματοδοτική υποστήριξη.

Το project με απλά λόγια και η χρήση στην καθημερινότητα

Το project SaveMe αφορά στην κατασκευή μιας σειράς μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (drones), τα οποία θα μπορούν να φέρουν smart phones, κινητά τηλέφωνα που έχουμε οι περισσότεροι στη διάθεσή μας. Με τη σύνδεση αυτή το smart phone θα μπορεί να συνεργαστεί μέσω της πρωτοποριακής εφαρμογής που αναπτύσσεται, με το μηχανολογικό μέρος του drone, με αποτέλεσμα οι ιδιότητες που έχει το κινητό τηλέφωνο να ισχύουν κατά την πλοήγησή του στον αέρα.

Το SaveMe, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει χαθεί, τραυματιστεί ή εγκλωβιστεί και δεν μπορεί να επικοινωνήσει μέσω τηλεφώνου γιατί δεν υπάρχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στο σημείο που βρίσκεται -σε ένα φαράγγι, ένα δάσος, κλπ- θα μπορεί άμεσα και εύκολα να συνδέει το κινητό του με το φορητό smart-drone, προκειμένου αυτό να πλοηγηθεί αυτόνομα, να αναζητήσει σήμα και να ειδοποιήσει την οποιαδήποτε υπηρεσία χρειαστεί (αστυνομία, πυροσβεστική, κλπ) για να έρθει προς άμεση βοήθεια στις συντεταγμένες του χρήστη ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να πλοηγηθεί σε συμβεβλημένο φαρμακείο και να του μεταφέρει φάρμακα πρώτης ανάγκης.