«Η κυβέρνηση έχει μπει στο «τριπάκι» των δανειστών και δεν μπορεί να δει τα ζητήματα της «Σένγκεν» με μια διάσταση εθνική» δήλωσε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR Κεντρικής Ελλάδος την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016, αμέσως μετά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του ο Νότης Μαριάς είπε ότι «σχεδόν κανένας πρόσφυγας δεν πάει στη Βουλγαρία, διότι η Βουλγαρία δεν είναι χώρα Σένγκεν και επομένως δεν τους είναι χρήσιμη. Αντίθετα, η Ελλάδα, που είναι χώρα Σένγκεν δίνει αμέσως ταξιδιωτικά έγγραφα τύπου Σένγκεν σε όλους τους πρόσφυγες» και εξήγησε ότι η αποχώρησή της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν επηρεάζει ούτε το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και εγκατάστασης στην Ε.Ε. των Ελλήνων πολιτών και των ελληνικών επιχειρήσεων, ούτε τις εξαγωγές, φέρνοντας τα παραδείγματα της Βρετανίας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας που δεν ανήκουν στο χώρο Σένγκεν αλλά οι πολίτες και τα εμπορεύματά τους  διακινούνται κανονικά εντός της ΕΕ.

«Σήμερα, παρουσία του κ. Αβραμόπουλου, του Επίτροπου Χαν αλλά και του Προεδρεύοντα της Ολλανδίας, έθεσα το θέμα και περίμενα να μου απαντήσουν αν έχουν αντίρρηση» είπε ο Νότης Μαριάς ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα τις εξελίξεις αν η Ελλάδα δεν αποχωρήσει άμεσα από τη Σένγκεν. «Μέχρι τον Ιούλιο θα έρχονται 150.000 πρόσφυγες το μήνα, τότε οι Γερμανοί και οι άλλοι θα κλείσουν τα σύνορα και θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα 400.000 πρόσφυγες» σημείωσε.

Τέλος, ο Νότης Μαριάς έκανε λόγο για ευρωπαϊκή υποκρισία αφού η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία έχουν αναστείλει τη Σένγκεν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «μόνο η Ελλάδα εφαρμόζει τη Σένγκεν, οι άλλοι παριστάνουν τους πονηρούς».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook