Στις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν σε χώρους της ΕΛ.ΑΣ. και στα σωφρονιστικά καταστήματα, λόγω λήξης των συμβάσεων καθαριότητας, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Τόσκα.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Σε υγειονομική βόμβα έχει μετατραπεί το πρόβλημα της λήξης των συμβάσεων καθαριότητας στην ΕΛ.ΑΣ.. Μετά την απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να μην ζητήσει παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, αλλά να περιμένει να ολοκληρωθεί πανελλήνιος διαγωνισμός τους επόμενους μήνες, δίχως να μεριμνήσει για το τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα, οι χώροι της ΕΛ.ΑΣ. και τα σωφρονιστικά καταστήματα αντιμετωπίζουν τραγικά προβλήματα στο θέμα της καθαριότητας.

Η εικόνα που επικρατεί στα αστυνομικά καταστήματα είναι ιδιαίτερα δύσκολη με τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και τη δυσοσμία να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα και τους αστυνομικούς να υποχρεώνονται να αναλάβουν και … χρέη «καθαρίστριας». Ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στους χώρους κράτησης και στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπου η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι επιτακτική, αφού, κατά διαστήματα, υπάρχουν και περιπτώσεις κρατουμένων με σοβαρά προβλήματα μεταδοτικών ασθενειών (ηπατίτιδα, μηνιγγίτιδα, κλπ). Δυστυχώς, ο φόβος να αποτελέσουν οι χώροι αυτοί εστίες μολύνσεως είναι πραγματικός και ιδιαίτερα σοβαρός για την υγεία τόσο των κρατουμένων όσο και του προσωπικού».

Επίσης, τονίζεται ότι «Η ολιγωρία και η αδιαφορία της κυβέρνησης, που δεν μερίμνησε για την περίοδο μεταξύ της λήξης των συμβάσεων καθαριότητας και της ολοκλήρωσης του νέου διαγωνισμού, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγιεινής και είναι ορατός ο κίνδυνος αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων για τη δημόσια υγεία».       

Τέλος, τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από τη λήξη των συμβάσεων καθαριότητας στην ΕΛ.ΑΣ.; 2. Για ποιο λόγο δεν λήφθηκε μέριμνα για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, είτε με παράταση των συμβάσεων, είτε με άλλο τρόπο, μέχρι την ολοκλήρωση του πανελλήνιου διαγωνισμού;  3. Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας τόσο στους χώρους της ΕΛΑΣ, όσο και στους χώρους κράτησης και στα σωφρονιστικά καταστήματα προκειμένου να παρέχονται οι απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής και να αποφευχθεί η εμφάνιση μεταδοτικών ασθενειών;».    

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook