Τελευταία ενημέρωση: 14:10

Αθώο κήρυξε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου τον Γερμανό καθηγητή Χάινς Ρίχτερ,  ο οποίος διώχθηκε με την κατηγορία ότι αναφορές στο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης, συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο».

Σύμφωνα με τον σκεπτικό της απόφασης, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της έδρας Ιωάννης Καργόπουλος, το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νόμου στο οποίο στηρίχτηκε η δίωξη Ρίχτερ και με το οποίο παραπέμφθηκε στο δικαστήριο ο Γερμανός καθηγητής, είναι αντισυνταγματικό και αντιβαίνει το ευρωπαϊκό δίκαιο. 

 «Tο συγκεκριμένο άρθρο κρίνεται αντίθετο με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό δίκαιο και ως εκ τούτου ανίσχυρο και ανεφάρμοστο», σημείωσε.

Την απόφαση υποδέχτηκαν με αποδοκιμασίες άτομα που ήταν συγκεντρωμένα στο Μονομελές Πρωτοδικείου Ρεθύμνου, ενώ στα δικαστήρια έφτασαν και αγρότες από το μπλόκο του Ατσιπόπουλου, που πραγματοποιούσαν πορεία στο Ρέθυμνο

Η δίκη  που ξεκίνησε τον Νοέμβριο, προκάλεσε πανελλαδικό και όχι μόνο ενδιαφέρον, καθώς είναι η πρώτη δίκη που γίνεται με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014, σε ότι αφορά το σκέλος του νόμου για το πνευματικό έργο, (άρθρο 2) προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις για το αν η δίωξη του γερμανού καθηγητή πλήτει ή όχι την ελευθερία του λόγου. Με την απόφαση του δικαστηρίου, μπορεί να έπεσαν τίτλοι τέλους στην συγκεκριμένη δίκη, ωστόσο ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος για την αναθεώρηση του άρθρου.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή  του Γερμανού ιστορικού, σημειώνοντας ότι το βιβλίο εμπεριέχει ανακρίβειες ωστόσο δεν προκύπτει ότι μπορεί να διεγείρει και να προκαλέσει μίσος κατά του Κρητικού λαού, ή να θίξει την τιμή και την υπόληψη των κρητικών.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook