«Η διαδικασία εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα ξεκίνησε» σύμφωνα με τον Ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και τη συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2015 στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ 3 102 FM.

«Από τους 160000 πρόσφυγες που είχε συμφωνηθεί από τους Ευρωπαίους να μετεγκατασταθούν από Ιταλία και Ελλάδα έχουν μετεγκατασταθεί μόνο 481 άτομα, εκ των οποίων 202 από την Ελλάδα. Άρα λοιπόν καταλαβαίνετε ότι δεν πρόκειται για διαδικασία μετεγκατάστασης. Μας κοροϊδεύουν. Και θα μείνουν εδώ οι πρόσφυγες και θα έρχονται όλο και πιο πολλοί. Επομένως εμείς, τώρα, άμεσα πρέπει να φύγουμε από τη Σένγκεν διότι μόνο έτσι θα σταματήσει η ροή . Διαφορετικά, δεν θα τους παίρνουν οι Ευρωπαίοι, δεν θα γίνει μετεγκατάσταση, θα κλείσουν και τα σύνορά τους περί μήνα Μάιο και άρα θα μείνουν όλοι αυτοί οι δύσμοιροι άνθρωποι εδώ και εμείς δεν θα μπορούμε να κρατήσουμε 400.000 πρόσφυγες» σημείωσε ο Νότης Μαριάς.

Παράλληλα, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής υποστήριξε την άποψη ότι η αποχώρηση της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν επηρεάζει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και εγκατάστασης εντός της ΕΕ, ούτε το εξαγωγικό μας εμπόριο και τόνισε ότι με την αποχώρηση από τον χώρο Σένγκεν η χώρα μας μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη ύψους 5 δις ευρώ από την κατάργηση των διατυπώσεων visa για ρώσους τουρίστες.

Αναφορικά με τη νέα σχέση που οικοδομείται μεταξύ της Ε.Ε. και της Μεγάλης Βρετανίας σημείωσε ότι η πατρίδα μας οφείλει «να ακολουθήσει μια πορεία εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά με τέτοιο τρόπο που να βοηθάει την Ελλάδα».

«Δεν υπάρχουν δογματισμοί σε αυτή τη φάση. Και δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά πλέον το λένε οι ηγέτες της Ε.Ε. στο έγγραφο που θα ψηφιστεί στις 18 Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου διατυπώνεται μια άλλη φιλοσοφία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εμάς σε αυτή τη φάση μας συμφέρει, τουλάχιστον στο κομμάτι της Σένγκεν».

Ο Νότης Μαριάς επανέλαβε τη θέση ότι «τα hotspots πρέπει να δημιουργηθούν στην Τουρκία και πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση του ΟΗΕ για τα στρατόπεδα προσφύγων στην Ιορδανία» ενώ υποστήριξε ότι η αποχώρηση από τη Σένγκεν θα μειώσει κατά 90% τις προσφυγικές ροές και έτσι θα σταματήσει το «απαράδεκτο παιχνίδι» για την γεωπολιτική αναβάθμιση της FYROM.

Ερωτηθείς για την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ως Συντάκτης και Εισηγητής της Ετήσιας Έκθεσης για τη Δράση της ΕΚΤ το 2014 στον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων εντός της ΕΚΤ. Ο Ντράγκι φοράει τέσσερα καπέλα. Είναι Κεντρικός Τραπεζίτης που ασκεί νομισματική πολιτική, είναι μέλος της τρόικας και ασκεί πολιτική στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., είναι δανειστής αφού αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης και τέλος εποπτεύει τις συστημικές τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο Νότης Μαριάς επανέλαβε ότι ο Ντράγκι οφείλει να αποχωρήσει από την τρόικα και να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. του περασμένου Ιουνίου και ανακοίνωσε τη συμμετοχή του ιδίου στο Working Group του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο θα ελέγχει τον τρόπο λειτουργίας της τρόικας στην Ελλάδα. «Θα είμαι ένας εκ των Ευρωβουλευτών σε αυτό το Working Group που θα ελέγχει την Βελκουλέσκου. Θα ελέγχουμε εμείς τον Τόμσεν και την παρέα του» είπε ο Νότης Μαριάς