Μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει  η τροπολογία με την οποία – προς το παρόν προαιρετικά – η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιχειρεί να «περάσει» τις ελλείψεις της Δημόσιας Υγείας στην Αυτοδιοίκηση, μια ακόμη τροπολογία – από τον Υπ. Εσωτερικών – προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τροπολογία (και αυτή στο «παράλληλο πρόγραμμα») με την οποία  ορίζεται πως προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε θέσεις οδηγών ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας, Πυροσβέστες και Δημοτικοί Υπάλληλοι θα μπορούν να οδηγούν αυτά τα ασθενοφόρα!!

Οι «προυποθέσεις» που θέτει η τροπολογία, για να οδηγήσει ένας πυροσβέστης ή ένας υπάλληλος δήμου το ασθενοφόρο, είναι το επαγγελματικό δίπλωμα, μια ταχύρυθμη εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και η συνοδεία «υγειονομικού προσωπικού» (!). 

Υπενθυμίζεται  ότι , πρόσφατα, κατά την τελετή παράδοσης στο ΕΚΑΒ των ασθενοφόρων της Πυροσβεστικής (μεταξύ των οποίων και από την Κρήτη) ο αναπληρωτής Υπ.Υγείας Παύλος Πολάκης, είχε προαναγγείλει την τροπολογία λέγοντας χαρακτηριστικά πως το Κ.Υ. Καντάνου έχει ασθενοφόρο χωρίς οδηγό ενώ δίπλα υπάρχει η  Πυροσβεστική και πως το Κ.Υ. Κισάμου επίσης έχει ασθενοφόρο χωρίς οδηγό ενώ ο Δήμος Κισσάμου διαθέτει οδηγούς.

Όμως ήδη  και αυτή η προσπάθεια «μετάθεσης» αλλού των δραματικών ελλείψεων στην δημόσια Υγεία, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ να επισημαίνουν τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγονται για την ασφάλεια των διακομιζομένων με τα ασθενοφόρα υπο αυτές τις συνθήκες.

Οι πυροσβέστες δεν είναι μαθητευόμενοι μάγοι…

«Συνάδελφοι. Με τροπολογία που κατατέθηκε στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» από τον πρώην Υπουργό Υγείας και νυν Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κο Κουρουμπλή η οποία κρίνεται «αναγκαία και επιτακτική»!! δύναται το προσωπικό των ΟΤΑ και του Πυροσβεστικού Σώματος να οδηγεί τα ασθενοφόρα των Κ.Υ. και να συνοδεύουν τα περιστατικά μετά από μια εκπαίδευση η οποία θα ρυθμιστεί με εγκύκλιο του ΕΚΕΠΥ…..

Απ ότι φαίνεται υπάρχει ακόμα διαβούλευση από την στιγμή που θα χρειαστούν και εγκύκλιοι εκπαίδευσης(αλισβερίσι δηλαδή) 
Όμως συνάδελφοι και  αυτό πάνω στην δική μας πλάτη θα πέσει….ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΟΠΟΥΣ ΜΑΣ  ΓΙΑΤΙ?

ΕΜΕΙΣ θα  τους  υπενθυμίσουμε  μόνο  ότι ¨¨
ΟΙ πυροσβέστες  δεν  είναι  μαθητευόμενοι μάγοι………..Και επίσης ειναι  σημαντικό να  γνωρίσουμε  κατά  ποσό θα ήμαστε  Νομικά  αλλά και Διοικητικά καλυμμένοι για τέτοιου είδους προνοσοκομιακης φροντίδας περιστατικά αλλά  και  παραλαβές περιστατικών.

Επίσης γνωρίζουμε  ότι  το  ΕΚΑΒ  έχει  το συντονισμό όλων  των ασθενοφόρων των Κ.Υ μέσω του κέντρου 166. Τι θα γίνει σε επείγουσα κλήση? Ποιος θα επιλέξει των  οδηγό που θα πάει?(εφόσον ζητηθεί από το ΕΚΑΒ) Είναι δυνατών να παράσχει επείγουσα προνοσοκομιακη φροντίδα ένα ασθενοφόρο χωρίς Διασωστες ειδικευμένους? Και χωρίς αυτό το προσωπικό να κατέχει το απαραίτητο προσόν της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, και  κατά συνέπεια  της  εξειδικευμένες γνώσεις έτσι  ώστε  να  μπορούν  να  προλάβουν  ένα  θάνατο η  μια  πιθανή αναπηρία?

Και να θυμίσουμε ότι υπάρχουν ουκ ολίγες μέχρι τώρα καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ για εντολές σε μη κατάλληλα στελεχωμένα ασθενοφόρα σε επειγον περιστατικά.
 
www.purosvestesmps.sosblogs.com
Η Φωνή των πυροσβεστών αρχιπυροσβεστων ΜΠΣ»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook