Ένα νέο καθεστώς ισχύει εδώ και λίγες ημέρες στις Ελληνικές Τράπεζες αναφορικά στα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και την ανταλλαγή τους σε μικρότερα. 

Αν έχεις 500άρικα στο μαξιλάρι, χρήματα τα οποία είχες βγάλει πριν τα capital control, γιατί φοβόσουν το τραπεζικό σύστημα και την οικονομική αστάθεια και θέλεις να τα αλλάξεις πρέπει να ακολουθήσεις μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Για όσους θέλουν να κάνουν αλλαγή υπάρχει μία χρέωση από τις τράπεζες, που μπορεί να ξεκινάει από τα 3€ και φτάνει ανάλογα με το ποσό που θέλεις να αλλάξεις μέχρι και τα 300€ ή και παραπάνω και καθορίζετε με ένα ποσοστό επι τοις εκατό του ποσού που θέλεις κάνεις αλλαγή σε χαρτονομίσματα. 

Από εκει και πέρα, δεν πας απλά στο ταμείο και τα δίνεις, πληρώνεις και τέλος. Πρέπει να είσαι πελάτης και να τηρείς λογαριασμό στην τράπεζα που θα επισκεφτείς. Εκεί δίνεις τα χρήματα στον ταμία, σου κάνει κατάθεση στο λογαριασμό σου το ποσό και ταυτόχρονα σου κάνει ανάληψη και σου δίνει τα χαρτονομίσματα της επιλογής σου.

Με αυτόν τον τρόπο αμέσως φαίνεται στον λογαριασμό σου το ποσό, άρα ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου μπορεί να αναζητηθεί το πόθεν έσχες των χρημάτων. 

Αν τώρα το ποσό ξεπερνάει τις 10-15.000€ πρέπει να δηλώσεις στον υπάλληλο εκείνη την στιγμή από πού προέρχονται τα χρήματα, όπως δηλαδή γίνεται μέχρι τώρα όταν καταθέτεις ένα μεγάλο ποσό στο λογαριασμό σου.

Αν τώρα τα χρήματα αυτά προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα, τότε θα έχεις πρόβλημα, αφού σε φορολογικό έλεγχο θα ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές το πόθεν έσχες των χρημάτων και αν δεν μπορείς να τα δικαιολογήσεις τότε υπάρχουν τα ανάλογα πρόστιμα.

Και επειδή το τελευταίο διάστημα υπάρχει συζήτηση στην ΕΕ για την κατάργηση του 500άρικου για να χτυπηθεί η διακίνηση μαύρου χρήματος, όσοι έχουν πολλά που δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν, θα έχουν σίγουρα θέμα σε περίπτωση ελέγχου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook