Ανακοίνωση για την υπογραφή της νέας κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τη στάση της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό του ΠΑΜΕ:

"Με ανακοίνωση της η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού ενημερώνει τα σωματεία του κλάδου ότι υπέγραψε με τους ξενοδόχους συλλογική σύμβαση εργασίας για τα έτη 2016 και 2017.

Πρόκειται για την κατάληξη μιας διαπραγμάτευσης που έγινε ξανά μακριά από τους εργαζόμενους του κλάδου, με κριτήριο τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων.

Η διατήρηση της μείωσης των μισθών που επιβλήθηκε το 2012 και για τα επόμενα δυο χρόνια, τα κουτσουρεμένα δικαιώματα που σφράγισε η προηγούμενη συλλογική σύμβαση με την πρόβλεψη για 10ωρη δουλειά, η κοροϊδία της αύξησης κατά 1% των μισθών μας από τον Απρίλη του 2017 και κυρίως η μη εφαρμογή έστω κι αυτής της συλλογικής ρύθμισης στην πλειονότητα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, είναι το αποτέλεσμα της γραμμής του κυβερνητικού κι εργοδοτικού συνδικαλισμού και στον κλάδο μας. Γραμμή ήττας για τα συμφέροντα της τάξης μας, αλλά και γραμμή υπεράσπισης του πιο σάπιου δρόμου ανάπτυξης που από τη μια εξασφαλίζει όλο και μεγαλύτερα κέρδη για τη μεγαλοεργοδοσία, ενώ από την άλλη ευθύνεται για τα βάσανα και τα αδιέξοδα των εργαζομένων στον τουρισμό, για την αδυναμία του λαού να κάνει διακοπές και αναψυχή.

Οι μεγάλες απώλειες που είχαμε οι εργαζόμενοι στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια με την μείωση των εισοδημάτων μας, με την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τα δεκάδες χιλιάδες προγράμματα μαθητείας και κατάρτισης, την συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες.

Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από αυτήν την εξέλιξη. Κύρια όμως σε κανένα συνάδελφο δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί καμιά διαπραγμάτευση που έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των εργατικών οικογενειών, χωρίς να δοθεί έστω μια μάχη για τα δικά μας συμφέροντα.

Σε τοπικό επίπεδο η στάση των ξενοδόχων συνεχίζει να είναι προκλητική. Για να αποφύγουν την υπογραφή νέας Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης αποφάσισαν να διαλύσουν την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου. Στόχος τους να εκβιάσουν τους ξενοδοχοϋπάλληλους με ατομικές συμβάσεις, συμφωνίες, να μειώσουν ακόμα παραπέρα τους μισθούς μέχρι το επίπεδο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στα 586 ευρώ.

Και όλα αυτά παρά τα απανωτά ρεκόρ στον τουρισμό και τα δις ευρώ που οι ξενοδόχοι εξασφάλισαν τοπικά και πανελλαδικά από την μείωση των δικαιωμάτων μας και την αύξηση του τουρισμού, και τα οποία θα γίνουν ακόμη περισσότερα, ιδιαίτερα όταν για φέτος, που οι προβλέψεις μιλούν για 30 εκατομμύρια αφίξεις από εισερχόμενο τουρισμό.  

Μεγάλη ευθύνη έχει και η πλειοψηφία του ΔΣ του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, η παράταξη ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν ότι διαλύεται η Ένωση Ξενοδόχων και ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα γιατί δεν έχουν με ποιον να κάτσουν στο τραπέζι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στις μειωμένες τοπικές ΣΣΕ και πανηγύριζαν κιόλας!

Είναι γνωστός ο ρόλος τους. Έδωσαν τη μάχη να εκλέξουν κυβέρνηση το ΣΥΡΙΖΑ, να μπει στη Βουλή ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για να ψηφίσει το 3ο μνημόνιο, πρωτοστάτησαν στις συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης για «καλύτερη διαπραγμάτευση». Αυτή η διαπραγμάτευση έφερε το αντεργατικό οπλοστάσιο στα χέρια των μεγαλοξενοδόχων, την ευχέρεια να κατεβάζουν μισθούς, να αξιοποιούν τα ελαστικά ωράρια, την εντατικοποίηση.

Αποκαλύπτονται με τη στάση τους στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπου παρά τις προτάσεις των εκλεγμένων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, για πλαίσιο διεκδικήσεων για το Ασφαλιστικό, το επίδομα ανεργίας και πρόσφατα για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας, συνεχίζουν να καλλιεργούν στους εργαζόμενους τη λογική των χαμηλών απαιτήσεων και της υποταγής.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου να ξεπεράσουν το συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, να καταδικάσουν την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ με αυτούς τους όρους και την υποκριτική στάση των εργοδοτικών-κυβερνητικών συνδικαλιστών.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να οργανώσουμε ταξικούς αγώνες για την κάλυψη των απωλειών που είχαμε τα τελευταία πέντε χρόνια, για τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Θα δώσουμε τη μάχη για να μην περάσει ο νόμος λαιμητόμος για το ασφαλιστικό. Από αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς και καμιά, εκτός από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που έχουν ταχτεί με τα συμφέροντα των αφεντικών τους, που κόπτονται."