Μέχρι τα μέσα Αυγούστου οι οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση της Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην παράταση του χρόνου λήξης των ελληνικών ομολόγων καθώς και στη μείωση των επιτοκίων του νέου δανείου προς την Ελλάδα, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων, μέσω του προσωρινού μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε στείλει επιστολή στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πιο συγκεκριμένα, στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το Εurogroup επισημαίνεται ότι στα μέτρα που προωθούνται, περιλαμβάνονται η ενίσχυση της ευελιξίας και των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), η αύξηση των χρόνων ωρίμανσης των δανείων και νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού με πρόβλεψη για να υπάρξουν εγγυήσεις από τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Προβλέπεται ότι συγκεκριμένες προτάσεις θα κατατεθούν σύντομα στους υπουργούς Οικονομικών.

Παράλληλα, ανατέθηκε στην ομάδα εργασίας να προτείνει μέτρα για την απάντηση στην κρίση της Ελλάδας. Όπως τόνισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αυτή η ενισχυμένη στρατηγική θα πρέπει σύντομα να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία σχετικά με τις βασικές πτυχές της χρηματοδότησης του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα.

Οι υπουργοί του ευρώ καλωσόρισαν την απόφαση του ΔΝΤ να εκταμιεύσει την επόμενη δόση των δανείων καθώς και τις προτάσεις του ιδιωτικού τομέα να συμβάλει εθελοντικά στη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τη θέση της ότι θα πρέπει να αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός η επιλεκτική χρεοκοπία.

Το Eurogroup κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες της προκειμένου να εκπληρώσει πλήρως και έγκαιρα τις δεσμεύσεις της. Επίσης, χαιρέτησε τον ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου για την υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων με τη συμμετοχή δύο παρατηρητών από κράτη μέλη της ευρωζώνης και την Επιτροπή και συμφώνησε σε ευρεία τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Όπως δήλωσαν λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Ολι Ρεν, επί της ουσίας πρόκειται για μια «συστημική απάντηση» της ευρωζώνης στην κρίση που την ταλανίζει.

Από ελληνικής πλευράς κύκλοι του υπουργείου οικονομίας χαρακτήρισαν θετικές τις κατευθύνσεις του Eurogroup, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αξιοπιστίας που έχει η Ελλάδα μετά την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

skai

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook