Το 2016 σηματοδοτεί τα 90 χρόνια παρουσίας του σήματος Shell στην Ελλάδα. Με αφορμή το επετειακό έτος, ο κύριος Γιώργος Θωμαΐδης, Γενικός Διευθυντής της Coral A.E., επίσημου licensee της Shell για την ελληνική αγορά, δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι για τη μακρά ιστορία του σήματος και του δικτύου της Shell στην Ελλάδα. Επί 90 χρόνια, κινητήρια δύναμή μας είναι το όραμα να αποτελούμε πάντα την πρώτη επιλογή του πελάτη, προσφέροντας υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες, σε ανταγωνιστικές τιμές. Πάνω σε αυτή τη βάση, συνεχίζουμε δυναμικά».  

Η ιστορία του σήματος Shell στην Ελλάδα ξεκινά στις 3 Μαΐου 1926, με την ίδρυση της Shell Company (Hellas) Limited, η οποία λειτούργησε ως υποκατάστημα μέχρι τον Μάιο του 1995, οπότε και μετασχηματίσθηκε σε Shell Hellas AE. Έπειτα από μια πορεία δεκαετιών, οι μετοχές της Shell πέρασαν στον όμιλο της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ τον Ιούνιο του 2010. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε η Coral Α.Ε., η οποία αποτελεί τη φυσική συνέχεια της Shell Hellas Α.Ε. και διατηρεί το εμπορικό σήμα και το δικαίωμα διάθεσης προϊόντων Shell στην Ελλάδα.  
 
Συμπληρώνοντας 90 χρόνια ενεργής παρουσίας στην ελληνική αγορά, το δίκτυο της Shell αριθμεί 700 πρατήρια και διεκπεραιώνει 150.000 συναλλαγές καθημερινά, μέγεθος που αντιστοιχεί σε 54 εκατομμύρια συναλλαγές ανά έτος. Έτσι, είναι ο ηγέτης στην ελληνική αγορά καυσίμων, μ’ ένα συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο αγοράς. Παράλληλα, τα βυτιοφόρα με το σήμα Shell διανύουν 11,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα ετησίως, εξυπηρετώντας με συνέπεια τις ανάγκες τροφοδοσίας της αγοράς. 

Όλα αυτά τα χρόνια, η ανάπτυξη του σήματος Shell βασίστηκε στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία. Σήμερα, η Coral A.E. απασχολεί άμεσα εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ δημιουργεί ευκαιρίες και προοπτικές για πολλές χιλιάδες ακόμη, που επηρεάζονται έμμεσα από τη δραστηριότητα της. Επίσης, το δίκτυο των πρατηρίων Shell, πάντα πρωτοπόρο, ήταν το πρώτο που καθιέρωσε διαφοροποιημένα καύσιμα, υπό το brand V-Power, σχήματα και κάρτες πιστότητας, όπως το Shell Smart Club, αλλά και την εταιρική κάρτα καυσίμων euroshell, μέσω της οποίας πραγματοποιούνται περίπου 100.000 συναλλαγές μηνιαίως από περισσότερες από 2.500 εταιρείες.  

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η εταιρεία είναι στη μοναδική θέση να συνδυάζει την τεχνογνωσία της πολυεθνικής Shell, με τη δυναμική ενός από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να υλοποιεί μια ευέλικτη στρατηγική, με στόχο την ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και τη διαφοροποίησή της από τον ανταγωνισμό σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, επενδύει συνεχώς στην ανάπτυξη του δικτύου, σε σύγχρονες τεχνολογίες και φιλικές υπηρεσίες, σε κορυφαία προϊόντα, σε ολοκληρωμένα συστήματα ποσοτικού και ποιοτικού ελέγχου και στην εκπαίδευση των ανθρώπων.

«Έχουμε καταφέρει με επιτυχία να ανταπεξέλθουμε στις ιδιαίτερα δύσκολες προκλήσεις που έχει «γεννήσει» η κρίση στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση των ανθρώπων και των συνεργατών μας, αλλά και στην εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν οι μέτοχοι μας», σχολίασε ο κύριος Θωμαΐδης. «Σήμερα, είμαστε σε θέση να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να υλοποιούμε συνεχώς φιλόδοξα σχέδια», συμπλήρωσε. «Είμαστε εδώ παρόντες για 90 χρόνια και θα συνεχίσουμε για άλλα τόσα, παρέχοντας κορυφαία εξυπηρέτηση στον Έλληνα καταναλωτή και υποστηρίζοντας την ελληνική κοινωνία».

Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία του σήματος Shell στην Ελλάδα

1919 – 1920:Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν μερικά από τα προϊόντα της Shell, κυρίως κεριά και paraffin wax καθώς και τα πρώτα φορτία βενζίνης και πετρελαίου Shell, συσκευασμένα σε δοχεία. H εταιρεία Π. Γ. ΜΑΚΡΗΣ & ΣΙΑ αναλαμβάνει πράκτορας και εισάγει βενζίνη και πετρέλαιο, συσκευασμένα σε δοχεία και βαρέλια αντίστοιχα, ενώ αργότερα με ένα παλιό δεξαμενόπλοιο -το «Fiona Shell»- εμπορεύεται χύμα gasoil και fuel oil. 

1924: Ξεκινά η ανέγερση των εγκαταστάσεων στη Δραπετσώνα και τη Θεσσαλονίκη.

1925:Ο Π. Γ. Μακρής συζητά με το Ελληνικό Δημόσιο το σχέδιό του για την κατασκευή εκτεταμένων οδικών δικτύων στην Ελλάδα. Το πρώτο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει για την Αθήνα τις οδούς Ελευσίνας, Θηβών, Κηφισίας, Μεσογείων, Αλεξάνδρας, Φαλήρου, Γλυφάδας κ.ά. 

1926:Στις 3 Μαΐου ιδρύεται στο Λονδίνο η Shell Company Hellas Ltd.

1929:Κτίζονται στο Πέραμα οι εγκαταστάσεις για μαζούτ και gasoil. 

1930:Υλοποίηση διαφημιστικής εκστρατείας για το Shell TΟΧ, το οποίο είναι «αποτελεσματικόν, ασφαλές και έχει οσμήν ευχάριστον». 

1936:Μόλις θεσπίζεται το Ι.Κ.Α., η Shell ασφαλίζει όλους τους εργαζομένους της. Ως τότε η εταιρεία ακολουθούσε δική της πολιτική υγειονομικής περίθαλψης.

1939:Κυκλοφορία της νέας σειράς ορυκτελαίων Shell Motor Oil, τα οποία ελαττώνουν τις φθορές και τις επισκευές που οφείλονται στη διάβρωση των τοιχωμάτων του κυλίνδρου και στις βλάβες από την ξηρά τριβή τους.

1944:Στις 13 Οκτωβρίου, όταν οι Γερμανοί έφευγαν από την Ελλάδα, τοποθέτησαν δυναμίτες για να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις στη Δραπετσώνα. Οι ίδιοι οι υπάλληλοι, διατρέχοντας προσωπικό κίνδυνο, φρόντισαν να περισώσουν ό,τι μπορούσαν, αφαιρώντας τις εκρηκτικές ύλες από τους αγωγούς και τις δεξαμενές.

1944:Μετά τον πόλεμο, η εταιρεία συμμετέχει στην κοινοπραξία των εταιρειών πετρελαιοειδών, με σκοπό τη χωρίς κόστος μεταφορά των προϊόντων πετρελαιοειδών σε όλη την Ελλάδα, έως ότου αποκατασταθεί η ομαλότητα- πράγμα που έγινε το 1951. 

1948:Ολοκλήρωση των εργασιών ασφαλτόστρωσης δρόμων από τα μικτά συνεργεία Ελλήνων και Αμερικανών. Η Shell, για τον σκοπό αυτό, διέθεσε 59.300 βαρέλια ασφάλτου.Τα χρόνια της ανασυγκρότησης που ακολούθησαν, συνοδεύτηκαν από πλούσιο κοινωνικό έργο από την πλευρά της Shell. 

1953:Οι υπάλληλοι της εταιρείας συμμετέχουν σε δωρεές προς σεισμοπαθείς. Επίσης, διανέμονται δώρα στους αστυνομικούς που είχαν βάρδια, κατά την περίοδο των γιορτών. 

1954:Δωρεάν σίτιση των εργαζομένων σε εστιατόριο της εταιρείας. Και φυσικά, η εταιρεία δεν θα μπορούσε να υστερήσει στον τομέα της τεχνολογικής υπεροχής. 

1953:Κυκλοφορία του νέου ορυκτέλαιου Shell X-100. 

1954:Εισαγωγή μιας νέας ποιότητας βενζίνης, της Shell με I.C.A., η οποία εξουδετερώνει δύο από τις κυριότερες αιτίες απώλειας της δύναμης της μηχανής του αυτοκινήτου.

1955:Δημιουργία κατασκηνώσεων για τα παιδιά των υπαλλήλων της εταιρείας, αλλά και ανάπτυξη αθλητικού συλλόγου τένις. Επίσης, συμμετοχή τους σε διαρκείς εκπαιδεύσεις.

1960:Ανάπτυξη του Shell Touring Service, ενός πλήρους ταξιδιωτικού οδηγού με εικονογραφημένους χάρτες για όλη την Ελλάδα.
1966:Έναρξη διακίνησης υγραερίου από την εταιρεία.

1972:Εγκαίνια του νέου ιδιόκτητου μεγάρου γραφείων της Shell στην Καλλιθέα.Παράλληλα, η εταιρεία εισάγει πρώτη στην Ελλάδα το ελαστικό ωράριο εργασίας, ενώ έρχεται στην Ελλάδα και η πιστωτική κάρτα EuroShell, για τη διαχείριση στόλου εταιρειών με φορτηγά ή λεωφορεία.

1976:Συμπλήρωση 50 χρόνων παρουσίας της Shell στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του εορτασμού, η εταιρεία προσφέρει τρεις πλήρεις υποτροφίες σε αριστούχους πτυχιούχους του Πολυτεχνείου, για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, σε θέματα πετρελαίου. 

1977:H Shell και άλλες 11 εταιρείες, προχωρούν στην ίδρυση του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας.

1986:Η Shell Hellas εξαγοράζει τη ΜΙΝΟΓΚΑΖ, εταιρεία που κατέχει το 11% της αγοράς υγραερίου, και στη συνέχεια ιδρύει την Shell Gas AEBEY, η οποία αναλαμβάνει όλο τον τομέα του υγραερίου. Επιπλέον, η Shell εισάγει, για πρώτη φορά, αμόλυβδη βενζίνη για καταλυτικά αυτοκίνητα. Παράλληλα, συστήνεται η «Ομάδα για τον Πελάτη», η οποία έχει ως στόχο τον εντοπισμό, την καταγραφή και την επεξεργασία των παραπόνων των πελατών, ώστε η εταιρεία να προχωρά στην επίλυσή τους και να βελτιώνει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. 

1988:Έναρξη κυκλοφορίας του λιπαντικού Shell Helix.

1991:Απόκτηση πιστοποιητικού διασφάλισης ποιότητας ISO-9002 για τη Shell Hellas, η οποία γίνεται η πρώτη εταιρεία πετρελαιοειδών στην Ελλάδα που διαθέτει αυτή τη διεθνή πιστοποίηση για τα λιπαντικά της. 

1993:Η Shell προχωρά σε μια ακόμα καινοτομία, εισάγοντας το πρώτο διαφοροποιημένο καύσιμο στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τη Shell Super plus Αμόλυβδη Βενζίνη 98 οκτανίων, η οποία καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των αυτοκινήτων και της πιο προηγμένης τεχνολογίας. 

1994:H Shell Gas εγκαινιάζει τις φιάλες υγραερίου με ταινία ασφαλείας.

1996:Ξεκινά η διάσημη διαφημιστική καμπάνια με τίτλο “Go Well, Go Shell”.

1999:Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας μεταφέρονται στο Φάληρο, στην οδό Αγίας Κυριακής.

2000:Η Shell αποκτά τον τομέα καυσίμων της TEXACO στην Ελλάδα, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το δίκτυό της. 

2001:Η Shell Gas εξαγοράζει τη BP Gas, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη δύναμή της στους τομείς του χύμα και εμφιαλωμένου υγραερίου. 
Επιπλέον, η εταιρεία πρωτοπορεί εκ νέου, καθώς παρουσιάζει την κάρτα Smart Club, την «έξυπνη κάρτα» που ανταμείβει την εμπιστοσύνη του πελάτη. 

2002:Τα διαφοροποιημένα καύσιμα Shell V-Power και V-Power Racing 99+, συστήνονται στην ελληνική αγορά. 

2003:Η εταιρεία παρουσιάσει το Shell Diesel 2004. Ένα μοναδικό προϊόν, το οποίο βασίζεται στην επαναστατική τεχνολογία GTL, που μετατρέπει το φυσικό αέριο σε υγρό. 

2004:Η Shell Hellas είναι επίσημος υποστηρικτής των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, στην κατηγορία των πετρελαϊκών προϊόντων. 

2006:Πρώτη η Shell, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εφαρμόζει ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου ποιότητας και ποσότητας των καυσίμων των πρατηρίων της.

2010:Ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Shell στην Ελλάδα από τον όμιλο της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Από τον Ιούλιο και μετά, η εταιρεία συνεχίζει ως μέλος ενός από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ομίλους στην Ελλάδα. Η Shell Hellas μετονομάζεται σε Coral A.E. και η Shell Gas σε Coral Gas A.E.B.E.Y. Ο τομέας των λιπαντικών μεταφέρεται στην εταιρεία Πετρόπουλος Α.Ε., ενώ ο τομέας των αεροπορικών καυσίμων λειτουργεί μέσω μίας νέας κοινοπραξίας με την επωνυμία Shell & MOH Aviation Fuels A.E. 

2011:Λανσάρισματωννέωνκαυσίμων Shell Fuel Save Unleaded και Shell Fuel Save Diesel. Η Coral A.E. είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που προχωρά στην ένταξη μοριακού ιχνηθέτη στα καύσιμα. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται δυνατή η επαλήθευση της ταυτότητας του προϊόντος και των μοναδικών του χαρακτηριστικών.Τα γραφεία της Coral A.E. εγκαθίστανται στο Μαρούσι και τον Περισσό. 

2012:Πιστοποιούνται πλήρως όλα τα στάδια, από την αποθήκευση και τη διακίνηση όλων των προϊόντων της εταιρείας, μέχρι την παράδοσή τους στους πελάτες, βάσει των προτύπων ISO 9001 για την διαχείριση της Ποιότητας, ISO 14001 για την Περιβαλλοντική διαχείριση και OHSAS 18001 για την διαχείριση Υγείας και Ασφάλειας. 

2013:Εγκαινιάζεται η στρατηγική συνεργασία με τον ΑΒ Βασιλόπουλο, με το ιδιαίτερα επιτυχημένο άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στα Βριλήσσια. 

2014:Ανανεώνεται η συμφωνία συνεργασίας με τη Shell για τα επόμενα 10 χρόνια. Η Coral A.E. αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη στην ελληνική αγορά καυσίμων, με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 21%.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook