Ανησυχία προκαλεί στους κόλπους της Ορθοδοξίας η διαμάχη, που έχει βγει στην δημοσιότητα τον τελευταίο μήνα μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το κλίμα δυναμιτίζεται μέρα με τη μέρα ακόμα και μέσω δημοσιοποιημένων επιστολών και αν δεν υπάρξουν κινήσεις εκτόνωσης, σχολιάζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι τότε θα «είναι αρκετά δύσκολο να επικρατήσει η ενότητα» στη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου που θα γίνει στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι,τον Ιούνιο.

Αφορμή για να βγεί στο φως η διαμάχη απετέλεσε η – για πρώτη φορά – μη παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος στην Σύναξη των Προκαθημένων στη Γενεύη της Ελβετίας στις 21/1 όπου και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Ιούνιο στην Κρήτη.

Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν και ξαφνικά στις 19 Φεβρουαρίου, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο δίδεται στην δημοσιότητα επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου από τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ στο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου γίνεται λόγος για «προσωπικούς λόγους» για τους οποίους η Εκκλησία της Ελλάδος – για πρώτη φορά – εκπροσωπήθηκε από Μητροπολίτες.

«Ἐξ αἰτίας ἐπανειλημμένων δημοσιευμάτων, σχετικῶς πρός τό ἀναφερόμενον εἰς τό Ἀνακοινωθέν τῆς πρότριτα συνελθούσης ἐν Γενεύῃ Συνάξεως τῶν Ὀρθοδόξων Προκαθημένων ὅτι ὁ Μακ. Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος ἀπουσίασεν ἐξ αὐτῆς διά προσωπικούς λόγους (τούς ὁποίους τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον σέβεται οἷοι καί ἄν ὦσι), συνοδικῇ ἀποφάσει δημοσιεύεται αὐτούσιον τό Γράμμα τῆς Α. Μακαριότητος πρός ἐπιβεβαίωσιν τῆς ὡς ἄνω ἀναφορᾶς».

Η απάντηση της Εκκλησίας της Ελλάδος

Λίγες ώρες μετά, με δημοσιοποίηση νέας επιστολής απαντά η Εκκλησία της Ελλάδος .

Στη νέα επιστολή, με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2016, δηλώνεται «κωλυόμενος» ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ότι θα εκπροσωπηθεί από μητροπολίτες.

Ειδικότερα, από το Γραφείο Τύπου, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης απαντάται: 

«Για την καλύτερη πληροφόρηση των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως, σχετικά με δημοσιεύματά τους που αναφέρονται στην εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Σύναξη των Προκαθημένων στη Γενεύη της Ελβετίας και προκειμένου να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις: Σας αποστέλλουμε από το αρχείο της Ιεράς Συνόδου ακριβές αντίγραφο της τελευταίας και τελικής επιστολής Της, με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2016, περί της εκπροσώπησης της Εκκλησίας μας στη Σύναξη των Προκαθημένων, η οποία πραγματοποιήθηκε από 21ης έως 28ης Ιανουαρίου 2016 στη Γενεύη της Ελβετίας. 

Σε αυτήν δεν μνημονεύονται ‘’προσωπικοί λόγοι’’ απουσίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ από την ανωτέρω Σύναξη, καθώς οι εντωμεταξύ συνθήκες δεν επέτρεπαν μια τέτοια αναφορά. Αυτονόητο είναι ότι τις οριστικές θέσεις του αποστολέα τις διαμορφώνει η τελική του επιστολή και όχι κάποια ενδιάμεση».

Σημειώνεται ότι πριν από 10 ημέρες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρέδωσε στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κλειστό φάκελο με τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε να συμμετάσχει στη Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφερόταν ότι «ο Μακαριώτατος κατέθεσε σφραγισμένο φάκελο, τον οποίο χαρακτήρισε απόρρητο, προκειμένου να φυλαχθεί στο εμπιστευτικό Αρχείο της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, χωρίς προς το παρόν να γίνει περαιτέρω χρήση του.

Με το υλικό του φακέλου επιστηρίζεται ότι οι λόγοι για τους οποίους ο Μακαριώτατος δεν παρέστη στη Σύνοδο των Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν ήσαν προσωπικοί, όπως εγράφη στο επίσημο ανακοινωθέν, αλλά προέρχονταν από ενέργειες που υπονομεύουν την Εκκλησία της Ελλάδος και το κύρος της».