Aνακοίνωση για το παράλληλο πρόγραμμα που ψηφίστηκε το Σάββατο στη βουλή εξέδωσε το Νομαρχιακό Πολιτικό Συμβούλιο Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας:

“Το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, που ψηφίσθηκε το Σάββατο από τη Βουλή, όχι μόνο δεν λύνει το κοινωνικό πρόβλημα της φτωχοποίησης του λαού, που προκάλεσαν και συνεχίζουν να εντείνουν και τα τρία μνημόνια, αλλά ούτε και ανακουφίζει ουσιαστικά τα θύματα αυτών των πολιτικών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προωθεί με αυτό το νομοσχέδιο ορισμένα αποσπασματικά μέτρα «ανακούφισης» της ακραίας φτώχειας, που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές της – και μάλιστα με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε τελικά να αφορούν ελάχιστους – όχι για να την αντιμετωπίσει, αλλά για να την διαχειριστεί και ουσιαστικά να την διαιωνίσει. Ταυτόχρονα με αυτό προωθεί και διατάξεις ή τροπολογίες επικίνδυνου και αντικοινωνικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, τέτοιες ρυθμίσεις απαιτούν μεγάλη αύξηση στη χρηματοδότηση και κατάλληλη οργάνωση και στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας.

Προκύπτει, λοιπόν, εύλογα το ερώτημα αν αυτές οι προϋποθέσεις έχουν διασφαλιστεί με αυτή τη ρύθμιση. Η αλήθεια είναι ότι τίποτα από αυτά δεν έχουν εξασφαλιστεί.

Συγκεκριμένα, από την έκθεση του ΓΛΚ προκύπτει ότι το κόστος της δαπάνης για κάλυψη των 2,5 εκατομμυρίων ανασφαλίστων από τις δημόσιες δομές υγείας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπ. Υγείας, φτάνει μόλις στα 100 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό δεν επαρκεί ούτε για «ζήτω», αφού ο ΕΟΠΥΥ μόνο για 4πλάσιο σχεδόν αριθμό ασφαλισμένων χρειάζεται πάνω από 5 δις ευρώ χωρίς μάλιστα να πληρώνει «φράγκο» στα δημόσια Νοσοκομεία. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο κλειδωμένος προϋπολογισμός της Υγείας για το 2016, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, δεν προβλέπει ούτε το ποσό αυτό, για να καλυφθεί έστω και μέρος από το κόστος αυτής της ρύθμισης.

Ουσιαστικά το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης αποτελεί πολιτικό, επικοινωνιακού χαρακτήρα, αντιπερισπασμό ενόψει της προώθησης των μνημονιακών δεσμεύσεων της για κατεδάφιση των συντάξεων, νέα φορομπηχτική καταιγίδα, εκχώρηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων σε κερδοσκοπικά κεφάλαια και ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι στα μνημόνια δεν χωρούν ούτε κοινωνικά ισοδύναμα ούτε παράλληλα προγράμματα, που υποσχόταν η σημερινή κυβέρνηση. Τα καταστροφικά μνημόνια ή τα εφαρμόζεις ή τα καταργείς. Ενδιάμεσος δρόμος, λόγω και της ταπεινωτικής εποπτείας των δανειστών, δεν υπάρχει.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook