Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες των Αστερουσίων που εδώ και έναν μήνα παραμένουν στο μπλόκο στον κόμβο Πραιτωρίων.

Στην ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων αναφέρεται:

“Ένα μήνα κλείνει σήμερα η μικρομεσαία αγροτιά των Αστερουσίων στο μπλόκο των Πραιτωρίων. Όπως αποφασίσαμε στη Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων στη Νίκαια στις 21 Φλεβάρη, και στη παγκρήτια σύσκεψη στα Μεγάλα Χωράφια, ενισχύουμε το μπλόκο για να πιεστεί περισσότερο η κυβέρνηση. Κλιμακώνουμε με διάφορες μορφές πάλης για την ικανοποίηση των 5 πάγιων αιτημάτων μας:

1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Κατάργηση φορολόγησης από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή – Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης – Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί – Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο – Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος – Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από κόκκινα δάνεια αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή τόκων, κούρεμα κεφαλαίου κατά 30% για επαγγελματικά δάνεια ως 200.000 ευρώ φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

5. Κατάργηση φόρου στο κρασί – Απόσυρση μέτρων φορολογίας στο τσίπουρο.

Η Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων, που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των μπλόκων και εκφράζει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ζήτησε από την κυβέρνηση συνάντηση με τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί συγκεκριμένα σε καθένα από τα αιτήματα. Μετά τη συνάντηση σήμερα, και ανάλογα με τις απαντήσεις θα αποφασίσουμε τη στάση μας.

Αποφασίσαμε να οργανώσουμε την άνοδό μας στην Αθήνα, αν και όταν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει στη βουλή το νομοσχέδιο έκτρωμα, που μέχρι τώρα δεν έκανε, κάτω από τη πίεση του αγώνα μας, των εργατών, των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι συναντήθηκε με την πλειοψηφία των μπλόκων τη Δευτέρα. Ήταν πολύ μικρότερη η εκπροσώπηση από τα μπλόκα που ανακοινώθηκαν, ενώ κάποια ήταν ανύπαρκτα. Ακόμα και οι δήθεν εκπρόσωποι δεν αντιπροσώπευαν τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες που είναι στα μπλόκα, μα τους μεγαλοαγρότες, όπως φάνηκε στα αιτήματά τους.

Η πρόταση της κυβέρνησης στη συνάντηση εκείνη ήταν ελιγμός που δε δίνει διέξοδο στην επιβίωσή μας. Κινούνται στη κατεύθυνση της κυβέρνησης, αλλάζει μόνο η διάρκεια της μεταβατικότητας. Η φορολογική ελάφρυνση δεν έχει αντίκρισμα αν το αφορολόγητο είναι κάτω από τα τεκμήρια διαβίωσης, που διατηρούνται, και το μέτρο του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη μας ξεκληρίζει μια ώρα αρχύτερα. Δεν υπάρχει μέτρο μείωσης κόστους παραγωγής. Η κάρτα αγρότη, οι συνεταιρισμοί, είναι μέτρα που εξυπηρετούν τις τράπεζες, ενώ τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, προώθησης εξαγωγών, είναι στόχοι των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης που υλοποιούν τη πολιτική της ΕΕ και τη ΚΑΠ.

Καταγγέλλουμε το σχέδιο ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα των αγροτών. Αυτό υπηρετεί η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τους τοπικούς εισαγγελείς, να προχωρήσουν μαζί με την αστυνομία στην καταστολή του αγώνα των αγροτών και σε ποινικές διώξεις. Ο αγώνας για τα δίκια μας δεν είναι «έγκλημα», όπως χαρακτηρίζεται στην εισαγγελική παραγγελία. Είναι αγώνας επιβίωσης ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα και στο σύνολο της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που μας καταστρέφει!

Έχει ευθύνη η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που ενοχοποιούν τους αγροτικούς αγώνες, που μιλάνε για πλήγμα στην οικονομία και συκοφαντούν, που αβαντάρουν την πίεση ντόπιων μεγαλοαγροτών εξαγωγέων προς τα μπλόκα. Η οργανωμένη λαϊκή πάλη μπορεί να νικήσει την αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή που πάνε χέρι – χέρι.

Ο αγώνας που δίνουμε στο μπλόκο, το μοναδικό του νομού Ηρακλείου, θα είναι μακρύς, θέλει αντοχή, υπομονή, θέλει την ενότητα όλων των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής, τη συμμαχία με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την αλληλεγγύη του λαού της περιοχής. Χρειάζεται να έχει σωστό μπούσουλα, την επιβίωσή μας. Είμαστε προετοιμασμένοι να τον δώσουμε!

Συνεχίζουμε – θα νικήσουμε!”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook