Μετά τις εμπλοκές που προκλήθηκαν από τις «συνήθεις» αξιώσεις της Τουρκίας, όλα δείχνουν πως ολοκληρώνεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για να ξεκινήσουν τα επόμενα 24ωρα οι περιπολίες της ναυτικής αρμάδας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Πρόκειται για ένα Γερμανικό πλοίο γενικής υποστήριξης (FGB Bonn) το οποίο θα έχει ρόλο «ναυαρχίδας» καθώς και για τέσσερις φρεγάτες από Καναδά (HMCS Fredericton),  Τουρκία (TCG Barbaros), Ελλάδα (Φ/Γ Σαλαμίς), Ιταλία (ITS Libeccio).

(Αναλυτικές περιγραφές με στοιχεία και φωτο των πέντε πλοίων).

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ναυτική αρμάδα του ΝΑΤΟ έχει ως αποστολή να επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και σε αυτό το πλαίσιο πολλές φορές, πλοία της SNMG-2 έχουν καταπλεύσει στην ναυτική βάση στο Μαράθι.

Μάλιστα εκεί έχουν γίνει και τελετές αλλαγής διοίκησης, ενώ μόλις πριν από έναν χρόνο, στις αρχές Φεβρουαρίου 2015, πλοία της SNMG-2 με διαφορετική σύνθεση (αλλάζει κάθε χρόνο) είχαν καταπλεύσει στο Μαράθι, 

Μεταξύ αυτών και η Τουρκική φρεγάτα Turgutreis, όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ναυτική βάση του ΝΑΤΟ στην Σούδα, αναμένεται να αποτελέσει και βασικό σταθμό ανεφοδιασμού των πέντε πλοίων που θα περιπολούν στο Αιγαίο.

Πως θα κάνει περιπολίες στο Αιγαίο η SNMG-2

Στο μεταξύ τον τρόπο που θα λειτουργεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τη μείωση των προσφυγικών ροών, που αναλαμβάνει από αύριο δράση, αποσαφήνισε σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του και προστίθεται ότι πλοία του NATO «θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ η δύναμη «Standing Maritime Group 2» θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη FRONTEX.

«Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας. Ακόμη ανέφερε πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook