Στη δίνη του κολοσσιαίου σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών -που αγγίζει πλέον πέραν της News of the World και τις εφημερίδες Sun και Sunday Times- ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο γιος του Τζέιμς και η διευθύντρια Ρεμπέκα Μπρουκς καλούνται ενώπιον της αρμόδιας βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή, πρώην και νυν αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιαρντ καλούνται να εξηγήσουν γιατί η αρχική έρευνα για τις υποκλοπές δεν είχε αποκαλύψει το πραγματικό μέγεθος του σκανδάλου, και απαντούν κατηγορώντας την News International ότι επιχείρησε να παρεμποδίσει το έργο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Ο βουλευτής των Εργατικών Τομ Ουότσον, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, δήλωσε ότι η επιτροπή καλεί σε ακρόαση την προσεχή Τρίτη τον Μέρντοχ, τον γιο του Τζέιμς και την Ρεμπέκα Μπρουκς, επικεφαλής της θυγατρικής εταιρείας του Μέρντοχ News International και πρώην διευθύντρια της εφημερίδας News of the World.

«Έχουμε κάποιες ερωτήσεις που θέλουμε να κάνουμε σε αυτούς τους τρεις ανθρώπους» δήλωσε ο  Ουότσον στο BBC Radio 4. «Τους έχουμε καλέσει και θέλουμε να τους συναντήσουμε την επόμενη Τρίτη» ανέφερε, σημειώνοντας πως ότι είναι πιθανόν ότι θα αρνηθούν να παραστούν ενώπιον της επιτροπής.

Ανώτατα νυν και πρώην στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ παρουσιάστηκαν, εν τω μεταξύ, την Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων για να καταθέσουν για την υπόθεση και να εξηγήσουν γιατί η αρχική έρευνα που ξεκίνησε το 2005 δεν έφερε στο φως την τεράστια έκταση των τηλεφωνικών υποκλοπών από τα μέσα του ομίλου Μέρντοχ.

Στελέχη της Μητροπολιτικής Αστυνομίας κατηγόρησαν την News International -βρετανικό βραχίονα του ομίλου News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ- ότι επιχείρησε να παρεμποδίσει την έρευνα.

Πρόκειται για μία παγκόσμια εταιρεία με πρόσβαση στις καλύτερες νομικές συμβουλές, δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής βοηθός επιθεωρητή της Σκότλαντ Γιαρντ Πίτερ Κλαρκ, επισημαίνοντας ότι η εντολή του στην πρώτη έρευνα ήταν αυστηρά να διερευνήσει ποιος υπέκλεπτε τα τηλέφωνα μελών της βασιλικής οικογένειας.

Μόνο τα πιο σημαντικά θύματα των υποκλοπών ενημερώθηκαν σχετικά, δήλωσε ενώπιον της επιτροπής.

Η αστυνομική έρευνα άρχισε το 2005 έπειτα από δημοσιεύματα της News of the World σχετικά με την κατάσταση της υγείας του πρίγκιπα Ουίλιαμ. Δύο χρόνια αργότερα, ένας δημοσιογράφος και ένας ιδιωτικός ερευνητής που εργαζόταν για την εφημερίδα φυλακίστηκαν. Θεωρήθηκε ότι εργάζονταν μόνοι και η έρευνα ολοκληρώθηκε.

Το 2009 ο βοηθός επιθεωρητή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Τζον Γέιτς επέβλεψε την επανεξέταση της έρευνας, έπειτα από καταγγελίες της εφημερίδας Guardian ότι η News of the World είχε βάλει ντετέκτιβ να παρακολουθούν χιλιάδες τηλέφωνα, περιλαμβανομένων τηλεφώνων πολιτικών και διασήμων.

Ενώπιον της επιτροπής ο Γέιτς δήλωσε ότι ήταν μία κακή απόφαση να μην ανοίξει εκ νέου την έρευνα και δήλωσε ότι μετανιώνει που δεν τον έπραξε για να προστατεύσει τα θύματα. Επισήμανε, όμως, ότι η News of the World δεν συνεργάστηκε κατ\’ οιονδήποτε τρόπο στις έρευνες έως τον Ιανουάριο του 2011.

Υπογράμμισε ότι δεν παραιτείται και δεν πιεζόταν τότε από την News of the World σχετικά με ζητήματα που αφορούν την προσωπική του ζωή. Δήλωσε, επίσης, πως είναι 99% σίγουρος πως και το δικό του τηλέφωνο παρακολουθείτο μεταξύ του 2005 και του 2006.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook