Ως κίνηση εντυπωσιασμού που στην πραγματικότητα είναι αδύνατον να υλοποιηθεί με βάση τις παρούσεες οικονομικές δυνατότητες του δήμου Χανίων, αξιολογεί η Δημοτική Παράταξη “Χανιά μαζί για τον Δήμο μας” την παραχώρηση των Νεωρίων στο δήμο Χανίων, την οποία ανακοίνωσε ο δήμαρχος κ. Βάμβουκας σε συνέντευξη τύπου.

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, επισημαίνει ότι οι όροι της παραχώρησης είναι δυσβάσταχτοι για το δήμο Χανίων, επισημαίνοντας ότι μόνο οι μελέτες αποκατάστασης του μνημείου έχουν πολύ υψηλό κόστος ενώ υπενθυμίζει ότι και στο παρελθόν ο δήμος είχε αποπειραθεί να γίνει στατική αποκατάσταση των Νεωρίων, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε καθώς δεν βρέθηκε αντίστοιχο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Η δημοτική παράταξη τονίζει ότι με την παρούσα οικονομική συγκυρία, είναι αδύνατη η ανάληψη τέτοιου έργου από τον δήμο Χανίων ενώ καλεί την δημοτική αρχή να προχωρήσει στην αξιοποίηση μελετών για μνημεία της πόλης όπως το ρολόι και η δημοτική αγορά.

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης έχει ως εξής:

Ο κ. Βάμβουκας αυτή τη φορά έσπευσε να ανακοινώσει…  πανηγυρικά το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Πολιτισμού, για την παραχώρηση των ενετικών νεωρίων στον Δήμο Χανίων, επιρρίπτοντας, παράλληλα, ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, για αδιαφορία στο θέμα αυτό.

Και όπως μας ενημερώσατε, η εν λόγω παραχώρηση είναι για πέντε χρόνια ενώ στις συμβατικές υποχρεώσεις του Δήμου είναι η μεταφορά του περιεχομένου των αποθηκών που στεγάζει εκεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο καθορισμός των χρήσεων των νεωρίων  και η εκπόνηση εκ μέρους του Δήμου μελέτης στατικής αποκατάστασης του μνημείου καθώς και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης.  

Κατ’ αρχήν επισημαίνουμε στον κ.Βάμβουκα ότι ως Δημοτική Παράταξη, θεωρούμε δυσβάστακτους για τις αντοχές της τοπικής μας κοινωνίας, τους όρους της παραχώρησης. Γι’ αυτό και ρωτούμε, πώς, μεσούσης της σημερινής δύσκολης οικονομικής συγκυρίας την οποία διανύει ο τόπος μας, και χωρίς την διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων από το κράτος και τους ελλιπείς γενικά πόρους, ο κ. Βαμβουκας θα εκπονήσει τις μελέτες που… υπέγραψε και οι οποίες απαιτούν ένα υψηλό κόστος, (δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει καν αρχιτεκτονική μελέτη, για εκπονηθεί εν συνεχεία η μελέτη στατικής αποκατάστασης και η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη).

Θυμίζοντάς του παράλληλα, ότι επί δημαρχίας Κυριάκου Βιρβιδάκη, μέσω του προγράμματος Θησέας, είχαν ξεκινήσει οι εργασίες στατικής αποκατάστασης των νεωρίων, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν (είχε απορροφηθεί το ήμισυ των πιστώσεων) διότι δεν εστάλη στον δήμο ολόκληρο το ποσό των χρημάτων.

Εμείς ως δημοτική αρχή είχαμε λάβει απόφαση για παράταση των εργασιών, όμως το κόστος ήταν ιδιαίτερα δαπανηρό και ο δήμος – χωρίς χρηματοδότηση – δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις δεδομένες οικονομικές συνθήκες.

Κύριε Βάμβουκα, θα περιμέναμε να είσαστε πιο διεκδικητικός σε ζητήματα που αφορούν στον Δήμο μας…. Άλλωστε υπάρχουν σε εκκρεμότητα ένα σωρό έργα με ώριμες μελέτες, που περιμένουν την υλοποίησή τους (Δημοτική Αγορά, Ρολόϊ κ.α.). 

Καλό θα είναι πριν συμφωνείτε με παρόμοιους όρους να λαμβάνετε υπόψην σας την έλλειψη κεντρικών πόρων και ότι τα όποια χρήματα θα δοθούν από τις… τσέπες των δημοτών μας.

Ρίχνοντας λάσπη για μία ακόμη φορά στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή-  και λαμβανομένου υπόψη ότι η παραχώρηση των Νεωρίων  έληξε από τις 24.8.2014 – δεν σας κάνουν σε καμία περίπτωση άμοιρο των ευθυνών σας….  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook