Με σφοδρή κριτική απέναντι στους εκπροσώπους αγροτών στην Κρήτη, που άφησαν να ολοκληρωθεί χωρίς αντιπρόσωπο από την Κρήτη, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες, το παγκρήτιο αγροτικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε σχέση με το αγροτικό ζήτημα.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η απουσία της Κρήτης από την συνάντηση έγινε με ευθύνη των ίδιων των «εκπροσώπων» του αγροτικού χώρου του νησιού, εκείνων που όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά “προτιμούν τα τηλεοπτικά παράθυρα, αντί του πρωθυπουργικού τραπεζιού. Αυτών που επιδίδονται στους εντελώς απαράδεκτους προπηλακισμούς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ξεκίνησε την Δευτέρα 22/02/2016 ο διάλογος της κυβέρνησης με τους αγρότες στο υψηλότατο επίπεδο του Πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση δεν κατατάσσει  τους αγρότες γενικά στους αντιπάλους της. Δεν επιθυμεί την ταπείνωσή τους. Αναζητεί λύσεις σε συνεργασία μαζί τους, γιατί γνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων του αγροτικού χώρου, γιατί αντιλαμβάνεται πως αυτά δεν αντιμετωπίζονται χωρίς τους αγρότες και πολύ περισσότερο εναντίον τους.

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός στη σημερινή ασφυκτική συγκυρία, προσπαθεί να εφαρμόσει μια δύσκολη συμφωνία με τους δανειστές, για να αποχτήσει το δικαίωμα να διεκδικήσει την αναδιάρθρωση του χρέους, ως της πιο βασικής προϋπόθεσης για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Στα πλαίσια αυτά αγωνίζεται από την αρχή να περισώσει την τεράστια πλειοψηφία της ελληνικής αγροτιάς (90%), γιατί απλά το υπόλοιπο 10% αντέχει. Οι αγρότες είχαν εξ αρχής και από το πρώτο σχέδιο πολύ μικρότερη επιβάρυνση, σε σχέση με άλλους κλάδους επαγγελματιών και μεγαλύτερα ανταλλάγματα συγκριτικά.  Οι προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση στη συνάντηση της Δευτέρας είναι πολύ πιο θετικές και σημαντικές για τους αγρότες. Αγρότης για παράδειγμα με 10.000 ευρώ καθαρό εισόδημα καλείται να καταβάλλει συνολικά 2.345 ευρώ (16%+7,45% = 23,45%) ως ασφαλιστικές εισφορές και δεν θα πληρώσει φόρο, αφού το υπόλοιπο που απομένει (10.000 – 2345 = 7.655) είναι αφορολόγητο.

Αγρότης με 20.000 ευρώ καθαρό εισόδημα θα καταβάλλει συνολικά (εισφορές και φόρους) 7.420 ευρώ. Αιτιάσεις που υποστηρίζουν πως παρακρατείται το 70% του καθαρού εισοδήματος των αγροτών, είναι απλά ψέμματα. Η κυβέρνηση συμπληρώνει τις παραπάνω βελτιώσεις με την εξαγγελία σειράς μέτρων, που στοχεύουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τομέα. Είναι η σειρά των αγροτών να επιδείξουν την κατανόηση στο γενικότερο πρόβλημα της χώρας και να απαντήσουν. Πρέπει να κατανοήσουν πως το κλείσιμο των συνόρων και των δρόμων υπηρετεί την απαράδεκτη πολιτική των γειτονικών χωρών και βλάπτει τα συμφέροντα των συναδέλφων τους αγροτών που εξάγουν τα προϊόντα τους, όπως για παράδειγμα τους παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών της Κρήτης.

Από την πρώτη συζήτηση με τον πρωθυπουργό απουσίαζε η Κρήτη, με ευθύνη των ίδιων των «εκπροσώπων» του αγροτικού χώρου του νησιού. Εκείνων που προτιμούν τα τηλεοπτικά παράθυρα, αντί του πρωθυπουργικού τραπεζιού. Αυτών που επιδίδονται στους εντελώς απαράδεκτους προπηλακισμούς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη συζήτηση με τον πρωθυπουργό δεν ήταν μονόλογος, όπως έσπευσαν αυτοί οι ίδιοι να ισχυριστούν, για να δικαιολογήσουν ενδεχομένως την απουσία τους από το διάλογο. Γιατί μια πεντάωρη συνάντηση δεν μπορεί να είναι μονόλογος. Ο πρωθυπουργός άκουσε από πρώτο χέρι τα προβλήματα των αγροτών της χώρας πλην της Κρήτης. Δεν εκτέθηκαν στη συνείδηση της κοινής γνώμης εκείνοι που ήταν στη συνάντηση. Εκτέθηκαν εκείνοι που απουσίαζαν. Δεν θα ήταν χρήσιμο να ακούσει ο πρωθυπουργός και τα προβλήματα της Κρήτης; Χαμένοι απ’ αυτή την εξέλιξη είναι οι αγρότες της Κρήτης, που στερήθηκαν εξ αιτίας των «εκπροσώπων» τους αυτή την ευκαιρία.

Είναι ανάγκη να επισημάνουμε πως ανάμεσα στα κρίσιμα προβλήματα του αγροτικού χώρου, κατέχει πρωταρχική θέση και ένα τεράστιο κενό εκπροσώπησης. Τα παλιά σχήματα έχουν καταρρεύσει στη συνείδηση των ίδιων των αγροτών και τα όποια σημερινά απομεινάρια τους δεν εκφράζουν πλέον την πραγματική τους θέληση. Στην υπόλοιπη Ελλάδα φαίνεται να γεννιέται μια νέα εκπροσώπηση. Και αυτό είναι θετικό. Δεν βλέπουμε ανάλογη θετική εξέλιξη στην Κρήτη δυστυχώς.  Τούτο το πρόβλημα όμως είναι υπόθεση των ίδιων των αγροτών, ιδιαίτερα των νέων και όλων εκείνων που δραστηριοποιούνται στο χώρο παράγοντας νέα ή και παλιά προϊόντα με ποιότητα, με εξωστρέφεια και με γυρισμένη την πλάτη σε κάθε τι αρωστημένο και αρνητικό του παρόντος και του πιο πρόσφατου παρελθόντος. Είναι πολλοί αυτοί στο νησί μας. Ίσως περισσότεροι αναλογικά από την υπόλοιπη χώρα. Απ’ αυτούς εξαρτάται το μέλλον αυτού του τόπου. Αυτοί μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την νέα εκπροσώπηση των αγροτών της Κρήτης και σ’ αυτούς η κυβέρνηση οφείλει να εδράσει την πολιτική της αναγκαίας παραγωγικής ανασυγκρότησης. Το παλιό πεθαίνει έτσι κι αλλιώς. Δεν θα παρασύρει στο χαμό του ούτε τον αγροτικό τομέα ούτε τη χώρα. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook