Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Συνέδριο του Ποταμιού το οποίο εξέλεξε νέο Επικεφαλής, Συμβούλιο Αξιοποίησης και Αξιολόγησης Στελεχών (ΣΑΑΣ) και Μεγάλη Συνάντηση Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ). Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανεξελέγη στη θέση του Επικεφαλής με ποσοστό 88,16%, ενώ ο Παύλος Ελευθεριάδης συγκέντρωσε το 11,84% των ψήφων.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Σταύρος Θεοδωράκης απηύθυνε χαιρετισμό στα μέλη του Κινήματος που γέμισαν το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου και συμμετείχαν μαζικά στο συνέδριο καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε λέγοντας: «Το Ποτάμι τόλμησε το αδύνατο, τα κατάφερε και θα τα καταφέρει ξανά. Ας πάψουν να τρέμουν τα γόνατα ορισμένων μπροστά στα δύσκολα. Δεν υπάρχουν τρία ποτάμια. Υπάρχει ένα Ποτάμι και ή είσαι ή δεν είσαι. Δεν μπορείς να απολαμβάνεις τα προνόμια του “είσαι” και τη δημοσιότητα του “δεν είσαι”».

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού στη συνέχεια ανέφερε: «Όποιος θέλει να αρχίσει κάτι από την αρχή καλοδεχούμενος και σύμμαχος μας, γιατί εμείς όπως έχουμε πει είμαστε μόνο η μαγιά του καινούργιου. Ας έρθουν λοιπόν όλοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο ποτάμι να το κάνουν και θα τους υποδεχτούμε ως συμμάχους. Δεν απαντώ σε όλα όσα άκουσα αυτές τις μέρες γιατί με ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα η ενότητα του κινήματος». Παράλληλα τόνισε: «Αυτό το κόμμα δεν είναι ούτε του Σταύρου, ούτε των βουλευτών. Αυτό το κόμμα είναι των εθελοντών. Είναι των συνδημιουργών και θα το καταλάβουν όλοι στην πράξη από τις πρώτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Αξιολόγησης Στελεχών αλλά και της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων».

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις για τα μυστικά ραντεβού του κ. Τσίπρα με μεγάλο εκδότη λέγοντας: «Δεν μπορώ όμως παρά ν’ αναφερθώ σ’ ένα ζήτημα που προέκυψε σήμερα με κάποια δημοσιεύματα. Την ίδια ώρα που κατηγορούσαν το Ποτάμι για διαπλοκή, παρακαλούσαν σε συνεχή μυστικά ραντεβού για λίγα ψίχουλα διαπλοκής. Τι δεν κατάλαβε ο κ. Τσίπρας στο πρώτο μυστικό του ραντεβού κι έκανε δεύτερο μυστικό ραντεβού; Τι δεν κατάλαβε στο δεύτερο ραντεβού κι έκανε και τρίτο ραντεβού; Τι δεν κατάλαβε στο τρίτο ραντεβού κι έβαλε ένα φίλο του να πάει σ’ ένα σπίτι και να κάνει ένα τέταρτο μυστικό ραντεβού; Προσέξτε πόσο υποκριτές, πόσο ψεύτες, πόσο ανάλγητοι. Την ίδια ώρα που τα φερέφωνα τους, τα καλοπληρωμένα φερέφωνα στα social media και τα μαύρα κουτιά τους, έριχναν λάσπη στο Ποτάμι, το οποίο ό,τι κάνει το κάνει δημοσίως και δε μετέχει, δε μετείχε και δε θα μετάσχει σε μυστικά βραδινά ραντεβού».

Κλείνοντας ο Επικεφαλής του Ποταμιού είπε: «Εμείς θα πρέπει να προσπαθήσουμε μέχρι τέλους γιατί θέλουμε, και πρέπει, να διηγούμαστε στα παιδιά μας την ιστορία του Ποταμιού. Και σας διαβεβαιώ θα τη διηγούμαστε στα παιδιά μας. Θα τη διηγείται η ελληνική ιστορία ότι κάποια στιγμή, κάποιοι τρελοί βρέθηκαν και δημιούργησαν από το πουθενά ένα κίνημα, με ατέλειες, με ερασιτεχνισμούς, με λάθη, με άσκοπους τσακωμούς -όπως συμβαίνει σε όλες τις παρέες- αλλά που τελικά απέδειξαν ότι οι Πολίτες μπορούν, η κοινωνία μπορεί. Θα χτυπήσουμε τους Μαθουσάλες του παλιού συστήματος και θα βγούμε νικητές».

Μετά το τέλος των ψηφοφοριών ακολούθησε παρουσίαση και ψήφιση των πολιτικών και οργανωτικών κειμένων που έχουν προκύψει ως συμπεράσματα από τις εργασίες του συνεδρίου, όπως επίσης και οι πρώτες συνεδριάσεις των νέων οργάνων.

Η εννιαμελής Επιτροπή Νέων, όπως προέκυψε από τις διεργασίες του συνεδρίου απαρτίζεται από τους:

Mαρία Δαμανάκη, 27 ετών, Ηράκλειο
Παναγιώτης Πιλάτος, 28 ετών, Τρίκαλα
Όλγα Δούρου, 29 ετών, Πειραιάς
Χριστίνα Φούντζουλα, 31 ετών, Ναύπακτος
Νίκη Κωνσταντίνου – Σγουρού, 19 ετών, Θεσσαλονίκη
Σίλια Λιάγκουρα, 27 ετών, Παρίσι
Νικόλας Καραναστάσης, 33 ετών, Αθήνα
Δήμητρα Γιαννάκη, 31 ετών, Αθήνα
Πέτρος Τερζής, 24 ετών, Θεσσαλονίκη

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη:

Κάποιοι προσπαθούν να θολώσουν το μήνυμα: το Ποτάμι τόλμησε το αδύνατο, τα κατάφερε και θα καταφέρει ξανά. Και ας πάψουν να τρέμουν τα γόνατα ορισμένων μπροστά στα δύσκολα. Δεν υπάρχουν τρία ποτάμια, υπάρχει ένα Ποτάμι. Και ή είσαι ή δεν είσαι. Δεν μπορείς να απολαμβάνεις τα προνόμια του είσαι και τη δημοσιότητα του δεν είσαι. Όποιος θέλει να αρχίσει κάτι από την αρχή, καλοδεχούμενος, σύμμαχος. Γιατί εμείς όπως έχουμε πει είμαστε μόνο η μαγιά του καινούργιου. Ας έρθουν όλοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο Ποτάμι να το κάνουν και εμείς θα τους υποδεχτούμε ως συμμάχους.

Δεν απαντώ σε όλα όσα άκουσα αυτές τις μέρες. Και δεν απαντώ για ένα λόγο: γιατί με ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα η ενότητα του Κινήματος και το είχα πει από την Παρασκευή. Όλα τα ξεχνάμε, αρκεί όλοι να συμφωνήσουμε ότι τη Δευτέρα είναι μια νέα εποχή. Βέβαια, η απάντηση είναι απλή στα πολλά μικρά που άκουσα. Αυτό το Κόμμα δεν είναι ούτε του Σταύρου, ούτε των βουλευτών, αυτό το Κόμμα είναι των εθελοντών, είναι των συνδημιουργών και θα το καταλάβουν όλοι στην πράξη από τις πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής του Συμβουλίου αξιολόγησης, αλλά και της μεγάλης συνάντησης των αντιπροσώπων.

Πρέπει να πω κάτι. Είναι ένας φίλος εδώ παλιός κομμουνιστής. Κάποια στιγμή έκανε ένα τελευταίο Συνέδριο στο Κόμμα του και αποχώρησε και έχει έρθει στο Ποτάμι εδώ και κάποιους μήνες. Στην έναρξη της σημερινής μέρας μου είπε: «Πρέπει να σου πω ότι αυτό που ζω τρεις μέρες εδώ, είναι καλύτερο από όσο έχω ζήσει σε Κόμματα που έχουν δεκάδες χρόνια πολιτικής ιστορίας». Έχουμε και κομμουνιστές εκτός από φιλελεύθερους! Ήρθαν όλοι εδώ και είναι σημαντικό ότι ήρθε όλη η πολιτική ηγεσία εδώ και η πρόταση, η πρωτοβουλία μας για το Κοινοβούλιο της αναγέννησης, συζητείται παντού. Η Επιτροπή διαλόγου ξεκινάει από αύριο όλα αυτά που πρέπει να ξεκινήσει για να συζητούμε με όλους αυτούς που δηλώνουν ή είναι σύμμαχοί μας.

Επιτρέψτε μου όμως να αναρωτηθώ μαζί σας: τι τους έφερε όλους εδώ, αν τα πράγματα είναι τόσο τραγικά για το Ποτάμι; Μήπως ο κόσμος βλέπει κάτι που πολλές φορές εμείς δεν βλέπουμε; Μήπως πραγματικά το Ποτάμι είναι το σημάδι του καινούργιου; Μήπως πραγματικά το Ποτάμι είναι αυτό που αν τολμήσει, εάν συγκρουστεί, εάν συνεχίσει μπορεί να αλλάξει αυτή τη χώρα; Μήπως αυτό βλέπουν όλοι στα δικά μας μάτια και κάποιοι από εμάς έχουν πάψει να το βλέπουν;

Ζητώ από την εφορευτική Επιτροπή να ανακοινώσει μόνο τα ονόματα όσων εξελέγησαν στο Συμβούλιο αξιολόγησης και στη ΜΕΥΣΑ. Να μην ανακοινώσει αριθμούς. Θα πρέπει να πάνε όλοι ενωμένοι για την επόμενη μάχη. Δεν με ενδιαφέρει αν στην Ήπειρο κάποιος εκλέχτηκε με 30 και κάποιος απέτυχε με 2 ψήφους. Δεν υπάρχει λόγος να το ξέρουμε, ο καθένας μπορεί να δει τα αποτελέσματα αν ήταν υποψήφιος, αλλά εμείς δεν θα παιδευτούμε τις επόμενες μέρες από μικρές απογοητεύσεις που μπορεί να φέρνουν ορισμένοι αριθμοί. Διαγράφουμε τους αριθμούς, έχουμε τα καινούργια όργανα και θα προχωρήσουμε.

Θέλω να σας δώσω ένα στίγμα των δικών μου πρωτοβουλιών. Αναρωτήθηκαν κάποια στιγμή κάποιοι «γιατί να κρατάει ο Σταύρος 10% για τα όργανα;» και είπα γιατί σε αυτό το Συνέδριο δεν θα βρεθεί ένας να του πει «τι να ψηφίσω Πρόεδρε» και πραγματικά υπάρχει κανείς εδώ μέσα που ρώτησε εμένα και του είπα τι να ψηφίσει σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο; Αυτή την ηθική θέλω να φέρω στο κομματικό σύστημα. Όχι στις λίστες των Προέδρων. Καθαρό παιχνίδι. Σε κανένα φίλο, ακόμη κι αυτός που δεν ήξερε, του λέω «ρώτα αυτούς που έχεις εμπιστοσύνη, μη ρωτάς εμένα, εγώ δεν είμαι εδώ γι’ αυτό». Και για να σας δώσω ένα στίγμα πως χρησιμοποιώ αυτό το 10%. Καλώ τον Εισαγγελέα των φτωχών, τον Εισαγγελέα κ. Μαρκή να συμμετέχει στο Συμβούλιο αξιολόγησης στελεχών, να εγγυηθεί αυτός τις διαδικασίες. Αυτός είναι ο στόχος που κρατάω το 10% γιατί άνθρωποι σαν τον Μαρκή δεν θα μπορούσαν και δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιοι και να ζητάνε την ψήφο μας. Συγχαίρω τη φίλη μου τη Φωτεινή Λεομπίλλα που είναι η πρώτη σε ψήφους στο Συμβούλιο, αλλά η εγγύηση θα έρθει από τον Βασίλη Μαρκή και από όλα τα παιδιά του ΣΑΑΣ.
Και να σας πω και κάτι ακόμα. Για πρώτη φορά ένα Κόμμα εξέλεξε με ψηφιακές ψηφοφορίες όλα τα όργανα του και μάλιστα με ανοιχτό Κώδικα για να μπορούν να ελέγχουν όλα τα στελέχη. Όλα αυτά εμείς τα κάναμε με τους εθελοντές μας και τα ξενύχτια μας. Όσοι άφρονες πιστεύουν –και εδώ θα είμαι αυστηρός- ότι το Κόμμα πρέπει να γεμίσει με επαγγελματικά στελέχη και με Κεντρικές Επιτροπές παλαιών Κομμάτων θα τους πω ότι αν έχουν αυτή την πρόταση την επόμενη φορά, να φέρουν μαζί τους και τα εκατομμύρια. Εμείς δεν τα έχουμε, εμείς θα δουλεύουμε με εθελοντές. Και στη ΜΕΣΥΑ όλα τα στελέχη είναι εθελοντές και όχι επαγγελματικά στελέχη. Εγώ θα επιμείνω όπως καταλαβαίνετε δηλαδή με τους άπειρους εθελοντές, όπως κάποιοι λένε υποτιμητικά.

Πάμε τώρα στα πολιτικά, τελειώσαμε με τα δικά μας, ξεχνάμε όλα τα μικρά και πάμε στα μεγάλα. Συμφωνήσαμε χτες εδώ με τον κ. Μητσοτάκη και τη κ. Γεννηματά και διαβιβάσαμε στον κ. Τσίπρα το αίτημά μας, από κοινού, η συνάντηση των πολιτικών Αρχηγών για το μεταναστευτικό για το προσφυγικό να γίνει άμεσα. Τα προβλήματα κάθε μέρα πολλαπλασιάζονται. Δεν θα υπογράψουμε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης όταν υπάρχει Συμβούλιο αρχηγών, σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη συναπόφασης. Το λέω και το ξεκαθαρίζω: δεν υπογράφουμε τις κακές τους, λειψές αποφάσεις. Ζητάμε να συνέλθει άμεσα το Συμβούλιο αρχηγών και να πάρουμε από κοινού, την ευθύνη για μια μεταναστευτική πολιτική, για μια πολιτική για τους πρόσφυγες.

Δεν μπορώ όμως παρά ν’ αναφερθώ σ’ ένα ζήτημα που προέκυψε σήμερα με κάποια δημοσιεύματα. Την ίδια ώρα που κατηγορούσαν το Ποτάμι για διαπλοκή, παρακαλούσαν σε συνεχή μυστικά ραντεβού για λίγα ψίχουλα διαπλοκής. Τι δεν κατάλαβε ο κ. Τσίπρας στο πρώτο μυστικό του ραντεβού κι έκανε δεύτερο μυστικό ραντεβού; Τι δεν κατάλαβε στο δεύτερο ραντεβού κι έκανε και τρίτο ραντεβού; Τι δεν κατάλαβε στο τρίτο ραντεβού κι έβαλε ένα φίλο του να πάει σ’ ένα σπίτι και να κάνει ένα τέταρτο μυστικό ραντεβού; Προσέξτε πόσο υποκριτές, πόσο ψεύτες, πόσο ανάλγητοι. Την ίδια ώρα που τα φερέφωνα τους, τα καλοπληρωμένα φερέφωνα στα social media και τα μαύρα κουτιά τους, έριχναν λάσπη στο Ποτάμι, το οποίο ό,τι κάνει το κάνει δημοσίως και δε μετέχει, και δε μετείχε και δε θα μετάσχει σε μυστικά βραδινά ραντεβού.

Θέλω να πω κάτι για να τελειώνουμε. Ξανά για όλους εμάς: Η επιτυχία είναι γλυκιά. Και η επιτυχία μας θα είναι ακόμα πιο γλυκιά αν έρθει με καθυστέρηση και μετά από μικρές ήττες. Έτσι θα γίνει. Θέλω να ευχαριστήσω και το Σπύρο Λυκούδη, με πήρε τηλέφωνο τώρα γιατί ήταν απ’ το πρωί να είναι εδώ, αλλά είναι άρρωστος και του είπα ότι «είσαι πολύ μεγάλος για να γυρνάς τα βράδια στο Περιστέρι και την άρπαξες». Αλλά πάνω απ’ όλα, θέλω να ευχαριστήσω και είναι η πρώτη φορά που σας ζητάω να το κάνετε κι εσείς με τον πιο έντονο τρόπο που μπορείτε, να ευχαριστήσω τα παιδιά που δούλεψαν γι’ αυτό το συνέδριο. Να τα ευχαριστήσουμε για τα ξενύχτια τους. Τις τελευταίες μέρες έχασαν τις οικογένειές τους, εχθές ήταν μέχρι το ξημέρωμα εδώ για να μην έχουμε εταιρεία, για να τα κάνουμε όλα όπως εμείς μπορούμε, χωρίς να έχουμε ανάγκη από προστάτες! Και επιτρέψτε μου, αυτή είναι η παρέα της Σεβαστουπόλεως, τα παιδιά που δουλεύουν για να βγουν συγκεκριμένες αρχές μπροστά. Ότι ένα κόμμα μπορεί μόνο του, με ελάχιστα χρήματα και με πολύ μεράκι, με πολύ πάθος.

Βεβαίως, τα καινούργια όργανα έχουν εκλεγεί και όλοι χρειάζονται. Αλλά όλοι αυτοί που πιστεύουν ότι μπορούν να προστεθούν στη Σεβαστουπόλεως, στους τομείς, σε όλες αυτές τις εθελοντικές δουλειές που γίνονται μέρα νύχτα στο Ποτάμι, ο κατάλογος είναι ανοιχτός και δεν υπάρχει στην πόρτα ελεγκτής. Ας έρθουν να το δηλώσουν και θα είναι ένας από μας που θα ξημεροβραδιάζεται για να λύσει τα προβλήματα της χώρας. Θέλω τέλος, ν’ αποχαιρετίσω τα παιδιά από την Περιφέρεια. Τους ευχαριστώ που είναι εδώ μόνοι τους, με δικά τους έξοδα, με δικές τους δαπάνες, που είναι εδώ στο συνέδριό μας. Δεν είναι καλή λύση να φύγουν χωρίς εμένα, θα ήταν καλό να πάω κι εγώ μαζί τους, αλλά έχω μερικές δουλειές τις επόμενες μέρες και πρέπει να μείνω λίγο ακόμα στην Αθήνα. Θ’ αρχίσω τις περιοδείες από την άλλη εβδομάδα. Σας ευχαριστώ όλους. Πάμε για την επιτυχία! Η απογοήτευση δεν είναι καλός σύμβουλος. Μπορούμε. Και αν δε μπορούμε, εμείς θα προσπαθήσουμε μέχρι τέλους, γιατί πρέπει να το διηγούμαστε στα παιδιά μας. Την ιστορία του Ποταμιού, σας διαβεβαιώ, θα τη διηγούμαστε στα παιδιά μας, θα τη διηγείται η ελληνική ιστορία, ότι κάποια στιγμή, κάποιοι τρελοί βρέθηκαν και δημιούργησαν από το πουθενά ένα κίνημα με ατέλειες, με ερασιτεχνισμούς, με λάθη, με άσκοπους τσακωμούς, όπως συμβαίνει σε όλες τις παρέες, αλλά που τελικά απέδειξαν ότι οι πολίτες μπορούν, η κοινωνία μπορεί. Θα χτυπήσουμε τους Μαθουσάλες του παλιού συστήματος και θα βγούμε νικητές. Και όπως είπα βέβαια και στην πρώτη ομιλία, το πάθος που δημιουργεί το Ποτάμι καθρεφτίζεται και στις αφίξεις που έχουμε από το εξωτερικό. Τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό για να δώσουν αυτή τη μάχη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook