Στην αντεπίθεση πέρασε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου,  η δημοτική παράταξη του Μ.Σκουλάκη, απαντώντας στις κατηγορίες του δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα, ο οποίος νωρίτερα το μεσημέρι, είχε κατηγορήσει την προηγούμενη δημοτική αρχή για κακοδιαχείριση και επιζήμια πολιτική προκειμενου να εξπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες με αποτέλεσμα την κατάρρευση των οικονομικών του δήμου το 2014.

Δημοτικοι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια, λασπολογία και αυθαίρετα πολιτικά συμπεράσματα της νυν δημοτικής αρχής από τα οικονομικά στοιχεία των ορκωτών λογιστών. Ο κ. Πρωτοπαππαδάκης, αρμόδιος αντιδήμαρχος επι των οικονομικών κατά την επίμαχη περίοδο, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι ήθελε να βγάλει αρνητικό αποτέλεσμα για τη χρήση του 2014 και το έκανε με τεχνητό τρόπο, αφήνοντας ανείσπρακτα έσοδα, ενώ παράλληλα, κάλεσε το δήμαρχο Χανίων αν πιστεύει ότι υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα να προχωρήσει σε διώξεις. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο οικονομικός απολογισμός του Δήμου Χανίων έτους 2014 και ο Ισολογισμός – Αποτελεσμάτων χρήσης οικονομικής διαχείρισης Δήμου Χανίων έτους 2014,  διευκρινίστηκε τόσο από την Ορκωτή Λογίστρια που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση όσο και από τις εισηγήσεις που προηγήθηκαν, ότι από την εξέταση των ισολογισμών δεν αφήνεται υπονοούμενο για υπεξαίρεση χρημάτων αλλά για κακή διαχείριση που οδήγησε σε έλλειμμα.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων

Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νάνσυ Αγγελάκη, έκανε λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού, επιστρέφοντας τους ισχυρισμούς για πολιτικές σκοπιμότητες στην παρούσα δημοτική αρχή, αναφέροντας ότι χρησιμοποιεί οικονομικά στοιχεία με τρόπο ώστε να αποδίδει κατηγορίες για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση εκεί που δεν υπάρχουν, λέγοντας μισές αλήθειες. Η κ. Αγγελάκη κατηγόρησε το δήμαρχο Χανίων ότι χρησιμοποίησε τα οικονομικά στοιχεία της έκθεσης των ορκωτών λογιστών για να εξάγει αυθαίρετα πολιτικά συμπεράσματα, ρίχνοντας λάσπη στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

Έχουμε βαρεθεί αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Φέρνετε μια έκθεση εσείς οι Ορκωτοί Λογιστές και γίνονται δηλώσεις διά του τύπου, με αυθαίρετα συμπεράσματα που δεν τα βγάζετε εσείς. Η λέξη κακοδιαχείριση, αταξία, ακαταστασία, χρησιμοποιείται πολλές φορές για να δείξει και να καλύψει την ανεπάρκεια της σημερινής δημοτικής αρχής γιατί από όλες τις τοποθετήσεις δεν διαφαίνεται ότι κάναμε λαθος. Δεν διαφαίνεται ότι δεν είχαμε  προβλέψει αυτήν την υστέρηση από τα ανταποδοτικά, σαφέστατα την ώρα που υπήρχε προϋπολγοισμό για το 2014 η εικόνα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη από εκείνη που θα παρουσιάστηκε εκείνη τη στιγμή γιατί δεν γνωρίζαμε την νομοθεσία περί αυθαιρέτων, δεν γνωρίζαμε την τόσο μεγάλη οικονομική κρίση που έρχεται και δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι που γίνεται στις πλάτες μας και αυτή τη λάσπη που ρίχνεται στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Τα σχέδια πόλης έρχονται εδώ και 10 χρόνια τα κουβαλάει η κάθε δημοτική αρχή. Γνωρίζετε ότι οι καταστάσεις πρέπει να ανανεωθούν, ότι προσωπικό δεν υπάρχει, οτι με δεδομένο ότι υπάρχουν καποια δικαστήρια που οριζουν να αποζημιωθούν κάποιοι συμπολίτες μας, αυτά τα ποσά θα πρέπει να δοθούν με ιδίους πόρους όπως και έπραξε ο αντιδήμαρχος την ώρα που έπρεπε. Αυτό εμφανίζεται όμως ως σκάνδαλο. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες είπαν πως αυτές οι στερήσεις εσόδων θα εμφανιστούν για το 2010, το 2011, το 2016.  

Ο επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης 100/5 κ. Άρη Παπαδογιάννης επεσήμανε ότι το πρόβλημα για την κακή οικονομική κατάσταση που του δήμου, είναι πολιτικό και όχι μόνο οικονομικό, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας μεταξύ των δημοτικών αρχών

Έχω να κάνω δύο παρατηρήσεις. Μην ξεχνάμε ότι αυτή η δημοτική αρχή χειρίστηκε το 1/3 του 2014 και ακούγοντας και τον κύριο Πρωτοπαππαδάκη, ενθυμούμαι αυτό που είχα πει στην αρχή της δημοτικής σας θητείας – όταν ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος ακόμα πριν αναλάβει τη διοίκηση του δήμου αυτή η δημοτική αρχή,  ένα επικοινωνιακό άνοιγμα περί των οικονομικών του δήμου, περί ελλείψεων, ελλειμμάτων, περί κακοδιαχείρισης: Σε άλλους δήμους, παρατηρείται οι νέες δημοτικές αρχές να συνεργάζονται με τις απελθούσες. Δικαιώνομαι στο εξής: Γιατί δεν συνεργαστήκατε πριν αναλάβετε τη διοίκηση του δήμου σε θέματα οικονομικά έχοντας, οι προηγούμενοι την εμπειριά και εσείς το όραμά σας, ώστε ο δήμος σήμερα να ήταν σε πιο ισχυρή θέση. Δεν πήρα απάντηση στο τι δήμο αναλάβατε, αν ήταν δηλαδή λειτουργικός και βιώσιμος. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Θα μπορούσαμε να ήμασταν σε καλύτερη θέση να υπήρχε διάθεση συνεργασίας. Σε αυτό το μάτι του κυκλώνα που έχει μπει η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να είμασταν πιο προσεκτικοί και συνεργάσιμοι, να προσπαθούσαμε από κοινού να ενισχύαμε τη θέση του δήμου. 

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο άνθρωπος”, κ. Γιάννης Σαρρής, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι το βασικό μέτρο για την επιτυχία της οικονομικής διαχείρισης του δήμου, είναι το αν ακολουθείται ο κανόνας που θέλει κάθε έσοδο να έχει ανταποδοτικότητα προς όφελος του δημότη. Όσον αφορά την πολιτική διάσταση που έλαβε η συζήτηση για τα οικονομικά του δήμου, τόνισε ότι η πρακτική των πελατειακών σχέσεων και τον πολιτικών σκοπιμοτήτων που βλάπτουν και οικονομικά τον δήμο, εξακολουθούν να υπάρχουν ως πρακτική που ακολουθείται από παράγοντες της πλειοψηφίας, όπως τόνισε.

Ακριβής και διαφανή διαχείριση σημαίνει ότι κάθε έσοδο έχει μια ανταποδοτικότητα. Για εμάς αυτό είναι και ο σκοπός που είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το δημότη της περιοχής μας ώστε μέσα από μια σωστή διαχείριση να βελτιώσουμε την καθημερινότητά του. Περιγράψατε με χειροπιαστά παραδείγματα πώς γίνονταν η διαχείριση όσον αφορά τα έσοδα που εισπράτταμε είτε την εφαρμογή των πράξεων των σχεδίων πόλεως – που σημαίνει ότι αυτά τα έσοδα έπρεπε να διατίθενται σε έργα υποδομής που σχετίζονται με την καλυτέρευση της ζωής του πολίτη. Το ίδιο ισχυει και για τα ανταποδοτικά. Το θέμα είναι αν σήμερα ο δήμος, πέρα από την οικονομική βελτίωση και την αξιοποίηση της εμπειρίας, εξακολουθεί να συνεχίζει πολιτικές βασισμένες σε πελατειακές σχέσεις. Αν η αιτία παραμένει, μπορεί να αλλάξει η μορφή της και δυστυχώς το διαπιστώνουμε καθημερινά. Αυτή η πολιτική πρακτική δεν βρίσκεται μόνο απέναντί σας, βρίσκεται και δίπλα σας, μέσα από  παράγοντες της πλειοψηφίας οι οποίοι επαναλαμβάνουν με τον ίδιο τρόπο τις ίδιες πρακτικές. Πρέπει να διαχωρίσουμε τη θέση μας απέναντι σε λογικές που θεωρούν τον πολίτη ψηφοφόρο.

Ο επκεφαλής της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, κ. Νίκος Παπαντωνάκης τόνισε ότι ο ισολογισμός και ο απολογισμός των οικονομικών που παρουσιάστηκε αποτελούν πολιτικό ντοκουμέντο που δείχνει ότι κινούνται σε μια αντιλαϊκή λογική που δεν λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα και τις ανάγκες των δημοτων 

Για εμάς και ο ισολογισμός και ο απολογισμός είναι ένα πολιτικό ντοκουμέντο και έχει να κάνει με τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Αυτός ο απολογισμός, που έχει 5 εκ. παραπάνω στις πράξεις, έχει έλλειμμα 600.000 ευρώ. Για εμάς αυτό σημαίνει κάτι. Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν ισολογισμό που είναι αποτέλεσμα ενός αντιλαϊκού, πλασματικού, αντιναπτυξιακού προϋπολογισμού και ενός τεχνικού προγράμματος που καμία σχέση δεν έχει και δεν έλαβε υπόψη του τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των δημοτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του επικεφαλής της “ΑΝΤΑΡΣΙΑ” Σεραφείμ Ρίζου, αναφέροντας ότι διαχρονικά ακολουθούνται πολιτικές που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των δημοτών.

“Αν οι Χανιώτες είχαν την δυνατότητα να δουν αυτούς τους ισολογισμούς θα διαπίστωναν το γιατί έχει βρεθεί ο δήμος σε αυτήν την κατάσταση τόσο πριν παραλάβετε εσείς αλλά και στον ενάμιση χρόνο που έχει ακολουθήσει από τότε μέχρι τώρα. Αυτό μπορεί να φανεί με το παράδειγμα της Χαλέπας. Η Χαλέπα δεν έχει ανάγκη σχολείο σε αντίθεση με το Ακρωτήρι, η Νέα Κυδωνία, η Χρυσοπηγή όμως αγοράζετε οικόπεδο για σχολείο στην Χαλέπα. Γιατί, πώς και ποιό σκοπό εξυπηρετεί αυτή η κίνηση; Αυτο΄σημαίνει ότι δήμος, πολιτική και σχέδιο ήταν είναι και είναι μακριά από τις ανάγκες του κόσμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook