Το ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων και της απένταξης τελικά από την κοινοτική χρηματοδότηση της κατασκευής του οδικού άξονα Ηρακλείου- Μεσαράς, συζητήθηκε χθες, Δευτέρα 29, Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστου Σπίρτζη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση “ο κ. Αυγενάκης στην πρωτολογία του μίλησε για τις μεγάλες καθυστερήσεις και τις δεκάδες οχλήσεις του προς τον Υπουργό να δώσει τη δέουσα προσοχή σε ένα σημαντικό έργο για τη Μεσαρά που είχε πάρει το δρόμο της ολοκλήρωσης. «Αντίθετα» όπως τόνισε «αγνοήσατε όλες αυτές τις εκκλήσεις, επιδεικνύοντας μια στάση είτε πλήρους άγνοιας είτε πλήρους αδιαφορίας και μοιράζατε «ψεύτικες υποσχέσεις». Επιπλέον, ζήτησε να μάθει «από πού θα πληρωθεί το έργο και εάν υπάρχει σχετικό κονδύλιο στο «κουτσουρεμένο» και με ελάχιστα χρήματα ΠΔΕ».

Ο Υπουργός κ. Χ. Σπίρτζης απάντησε ότι τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και πως εάν τελειώσει μέχρι το Μάρτιο του 2019 «δεν υπάρχει κίνδυνος να επιστραφούν τα χρήματα στην ΕΕ».

Ο κ. Λ. Αυγενάκης αμφισβήτησε τα λόγια του υπουργού ζητώντας να μάθει ποιος είναι ο κωδικός χρηματοδότησης του έργου και τον χαρακτήρισε «ψεύτη και επικίνδυνο»!  Επιπλέον, κατηγόρησε τον Υπουργό λέγοντας «Μοιράζατε φρούδες ελπίδες και στους πολίτες τους Ηρακλείου κατά την επίσκεψή σας στο Ηράκλειο τον Δεκέμβριο του 2015, όπου λέγατε ότι το πρόβλημα θα λυθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, για να σας διαψεύσει δυστυχώς η αρμόδια Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, η κυρία Κρέτσου, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο.»

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι:

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ενώ οι ημερομηνίες για τη χρηματοδότηση του έργου «έτρεχαν»

 –     Η ΓΓΔΕ, κατόπιν καταγγελίας, συνέστησε στις 6 Απριλίου 2015 στο Υπουργείο και στη ΓΓΠΣ να προσφύγει, γιατί δεν είναι έγκυρη η φορολογική ενημερότητα του αναδόχου. Η υπηρεσία κίνησε την πειθαρχική διαδικασία κατά της εταιρείας στις 8 Ιουλίου (μετά από 3 μήνες) η υπηρεσία κίνησε την πειθαρχική διαδικασία κατά της εταιρείας κι εξέδωσε σχέδιο ανάκλησης της ενημερότητας του πτυχίου. Μετά από 5 μήνες σχεδόν, στις 20 Νοεμβρίου το σχέδιο αυτό παραπέμφθηκε ως προς τα νομικά θέματα που εγείρονται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εξέδωσε γνωμοδότηση και τη διαβίβασε στο γραφείο του Υπουργού στις 14 Δεκεμβρίου 2015. 

 – Η αποδοχή της γνωμοδότησης και η έκδοση σχεδίου ανάκλησης της ενημερότητας του πτυχίου πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2016 (μετά από 1 μήνα σχεδόν).

Κίνδυνος για επιστροφή κοινοτικών χρημάτων

 –     Σύμφωνα με το υπ΄ αριθ. πρωτ. 1912/22-02-2016 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ): 
1)    το «εν λόγω έργο δεν μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014- 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί με εθνικούς πόρους».
2)     «το έργο θα χαρακτηρισθεί ως Ημιτελές στην Τελική Έκθεση Κλεισίματος του ΕΠ “Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας”, με υποχρέωση ολοκλήρωσης και λειτουργίας εντός διετίας από την προθεσμία υποβολής των εγγράφων κλεισίματος, ήτοι έως τον Μάρτιο 2019». Αν έχει περαιωθεί μέχρι αυτή την ημερομηνία, δεν προκύπτει κίνδυνος επιστροφής των κοινοτικών πόρων. Διαφορετικά, θα κληθούμε να επιστρέψουμε τα χρήματα!

Χρηματοδότηση από το ΠΔΕ(;)

Επιπλέον, ο Υπουργός. ανέφερε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ και από τον λογαριασμό: 2010ΣΕ071810, ο οποίος σήμερα έχει υπόλοιπο 21.500.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν απάντησε, όμως, εάν ο κωδικός αυτός αφορά μόνο στο δρόμο Ηράκλειο-Μεσαρά, ή αν αφορά και σε άλλα έργα. Ακόμη, και στην περίπτωση που αφορά μόνο το εν λόγω έργο, γίνεται αντιληπτό ότι δεν αρκεί το ποσό για την ολοκλήρωση του έργου. Ο προϋπολογισμός του έργου «Ολοκλήρωση τμήματος Αγ. Βαρβάρα-Απομαρμά» που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ήταν 47 εκατ. ευρώ.Βεβαίως, αν αφορά και σε άλλα έργα και δεδομένου του γεγονότος ότι σήμερα έχει 21.5 εκ. ευρώ, σημαίνει ότι σε ένα μήνα μπορεί να έχει τα μισά χρήματα ή και καθόλου; 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook