Η δολοφονία του Άχμεντ Ουάλι Καρζάι, αδελφού του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, είναι για τους Ταλιμπάν -που ανέλαβαν την ευθύνη- μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων δέκα χρόνων.

Στο πλαίσιο του πολέμου των Ταλιμπάν με το ΝΑΤΟ, είχε ανακοινωθεί την άνοιξη από τους ισλαμιστές μαχητές ότι ξεκινούν μεγάλη και αιματηρή εκστρατεία εναντίον τόσο δυτικών όσο και αφγανικών κρατικών στόχων.

Σήμερα, ο αδελφός του προέδρου της χώρας έπεσε νεκρός από δύο σφαίρες που του έριξε ο επί χρόνια σωματοφύλακάς του. Στη συνέχεια, ο πρώην πιστός φρουρός του αυτοκτόνησε.

Ο Άχμεντ Ουάλι Καρζάι αποτελεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Πληροφορίες τον αναφέρουν ως διεφθαρμένο πολέμαρχο του νότιου Αφγανιστάν, με προσωπικό στρατό και ανάμειξη στο εμπόριο ναρκωτικών.

Άλλες πηγές κάνουν λόγο ακόμα και για σχέσεις με την αμερικανική CIA, από την οποία λάμβανε τακτικές πληρωμές.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές του τον έβλεπαν σαν υπερασπιστή τους, καθώς ήταν πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου της Κανταχάρ, ενώ ο αδελφός του και πρόεδρος της χώρας συχνά απέκρουε τις κατηγορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, για πιθανές εγκληματικές του δραστηριότητες.

Ο Χαμίντ Καρζάι μεταξύ άλλων δήλωσε για τη δολοφονία του αδελφού του: «Αυτή είναι η καθημερινότητα του λαού του Αφγανιστάν».

Ο στρατηγός Πετρέους, επικεφαλής της ΝΑΤΟικής διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν ανέφερε: «Ο πρόεδρος Καρζάι εργάζεται για να δημιουργήσει ένα ισχυρό, ασφαλές Αφγανιστάν. Μια τέτοια απώλεια στο οικογενειακό του περιβάλλον είναι τραγική».

newsbomb

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook