Η πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για ανάπτυξη και συντονισμό δράσεων αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης από κοινού με τους παραγωγικούς και εμπορικούς φορείς της χώρας.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη, ο Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, τονίζοντας ότι στόχος του Υπουργείου παραμένει η δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών για τους πρόσφυγες και η στήριξη των τοπικών κοινωνιών που τους υποδέχονται. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού απαιτείται, όπως ανέφερε,  η συνεργασία της πολιτείας, των φορέων της αγοράς και των πολιτών, ενώ παρουσίασε τους  τρεις άξονες της πρωτοβουλίας ως εξής:

    1ος Άξονας: «Επιχείρηση Αλληλεγγύης»
Οι συνεργαζόμενοι φορείς (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΒΤ, ΣΕΕΤ, ΕΣΒΕΠ) καταγράφουν τις προσφορές των επιχειρήσεων-μελών τους, που επιθυμούν να συμμετέχουν στις δράσεις αλληλεγγύης, ενώ η ΓΓΕΠΚ κατευθύνει τη διάθεσή τους σε συντονισμό με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επιπλέον, για τους ιδιώτες που επιθυμούν να προσφέρουν, έχουν οριστεί σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ και τους Εμπορικούς Συλλόγους συγκεκριμένα σημεία συγκέντρωσης. 

    2ος Άξονας: «Ταχυ-Δρόμοι Αλληλεγγύης»
Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και τις Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ, ιδιώτες που επιθυμούν να προσφέρουν αγαθά μπορούν, μέσω των ΕΛΤΑ, να αποστέλλουν χωρίς κόστος τα δέματα. Η αποστολή θα γίνεται προς τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή με την ένδειξη: Για τη δράση «Ταχυ-Δρόμοι Αλληλεγγύης». 

    3ος Άξονας: Περαιτέρω δράσεις της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
Στη ΓΓΕΠΚ λειτουργεί σημείο συγκέντρωσης προσφορών ιδιωτών, καθώς και τηλεφωνικό κέντρο για την ενημέρωση επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο Υπουργός,  υπεγράφη ήδη και θα δημοσιευτεί άμεσα υπουργική απόφαση για διατίμηση βασικών ειδών διατροφής (νερό, τοστ, σάντουιτς, τσάι, χυμοί), σε όλα τα σημεία πώλησης κατά μήκος την Εθνικής Οδού στη διαδρομή Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, καθώς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο μέχρι την Ειδομένη, ενώ θα υπάρξει και εντατικοποίηση των ελέγχων για διαπίστωση τυχόν παραβάσεων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός ανέφερε ότι  επιδιωκόμενος στόχος  για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι  μία ευρωπαϊκή λύση. 

Φωτο αρχείου

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των φορέων και συνεχάρη τον επιχειρηματικό κόσμο για την ειλικρινή ευαισθητοποίηση που επιδεικνύει στην κάλυψη των έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου όγκου των προσφυγικών ροών. Τόνισε ότι, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη που έχουν δείξει όλοι οι πολίτες, αποτελούν φάρο ανθρωπιάς για όλη την Ευρώπη. 

Αναφερόμενος στο ρόλο της Γραμματείας, τόνισε ότι λαμβάνεται κάθε μέτρο που θα διασφαλίσει την ασφαλή παραλαβή και παράδοση των προσφορών στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες,  και παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά, ώστε να αποτραπούν τυχόν φαινόμενα  κερδοσκοπίας, που δυστυχώς, έστω και μεμονωμένα, έχουν παρουσιαστεί. 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας έδωσε τον λόγο στους εκπροσώπους των φορέων, και συγκεκριμένα στους: κ. Κορκίδη, Πρόεδρο της ΕΣΕΕ, κ. Ζαφείρη, Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΣΕΒΤ, κ. Κουράση, Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Καραγεωργίου, Πρόεδρο του ΕΣΒΕΠ, κ. Μπίτσιο, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του ΣΕΒ, καθώς και στην εκπρόσωπο των ΕΛΤΑ, κ. Κοντού.

Όλοι οι παραπάνω, με τη σειρά τους χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, δήλωσαν αρωγοί σε αυτήν τη τόσο σημαντική προσπάθεια που εκφράζει τα μέλη τους, αναφέροντας ότι θα συνδράμουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος. 

Ταχυ-Δρόμοι Αλληλεγγύης

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή  και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και τις Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ, οργανώνουν δράση υποστήριξης των δομών φιλοξενίας των προσφύγων, με τίτλο «Ταχυ- Δρόμοι Αλληλεγγύης». Η παραπάνω δράση δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να προσφέρει, να αποστέλλει χωρίς κόστος μεταφοράς δέματα που περιέχουν αγαθά από αυτά που αναφέρονται παρακάτω: 

    Είδη ατομικής υγιεινής (σαμπουάν και υγρό σαπούνι, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες), πετσέτες προσώπου, γάντια μιας χρήσης, βρεφικό γάλα σε σκόνη
    Παπούτσια ανδρικά αθλητικά, κάλτσες, εσώρουχα ανδρικά
    Υπνόσακους, κουβέρτες 

Οι πολίτες που επιθυμούν να υποστηρίξουν τη δράση «Ταχυ- Δρόμοι Αλληλεγγύης», μπορούν να παραδίδουν τα προσφερόμενα αγαθά συσκευασμένα σε χάρτινο κιβώτιο με παραλήπτη: 

Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
Για τη Δράση «Ταχυ- Δρόμοι Αλληλεγγύης

Παράκληση: Στο εξωτερικό μέρος του κιβωτίου να αναγράφονται τα είδη και οι προσφερόμενες ποσότητες που εμπεριέχονται

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook