Δεν χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε περίπτωση μη καταβολής προστίμου –όπως, για παράδειγμα, του προστίμου για την αδήλωτη εργασία– ή άλλων οφειλών πλην τρεχουσών εισφορών, όπως ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, εγκύκλιος που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος διευκρινίζει ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων που ψηφίστηκε το 2015 δεν χάνεται, ακόμη και αν ο οφειλέτης δεν πληρώσει πρόστιμα και άλλες ασφαλιστικές οφειλές που επιβλήθηκαν μετά την υπαγωγή του στη ρύθμιση όπως είναι: το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία (10.550 ευρώ), πρόστιμα για την εκπρόθεσμη καταβολή της κύριας εισφοράς ή εκπρόθεσμη υποβολή ΑΠΔ. Προσοχή: Τόσο ο νόμος όσο και η εγκύκλιος ορίζουν ρητά πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές του.

Συνεπώς, όσοι οφειλέτες έχουν χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τέτοιο λόγο, επειδή δηλαδή δεν έχουν πληρώσει ασφαλιστικές οφειλές οι οποίες δεν αποτελούν τρέχουσες εισφορές και υπό τον όρο ότι πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, δεν θεωρούνται έκπτωτοι και μπορούν να συνεχίσουν στη ρύθμιση, εφόσον πληρώσουν τις δόσεις που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί αν αυτή δεν είχε χαθεί.

Η εγκύκλιος μάλιστα διευκρινίζει πως ο οφειλέτης μπορεί να εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων τις νέες ασφαλιστικές οφειλές του, οι οποίες δημιουργούνται μετά την υπαγωγή του στη ρύθμιση των 100 δόσεων (εφόσον αυτές δεν αφορούν τρέχουσες εισφορές) και χωρίς να θίγεται αυτή.

Για παράδειγμα, οφειλέτης είναι ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων, πληρώνει κανονικά τρέχουσες εισφορές και δόσεις και του επιβάλλεται πρόστιμο για αδήλωτο εργαζόμενο στα 10.550 ευρώ.

Αν δεν το πληρώσει, δεν χάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων και μπορεί να το εντάξει στην πάγια ρύθμιση, ώστε να το ξεχρεώσει σε 12 δόσεις (ενώ παράλληλα πληρώνει και τις δόσεις της άλλης ρύθμισης).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook