Πρώτη δημοσίευση: 12:38, Τελευταία ενημέρωση 16:10

Η Κρήτη θα είναι "παρούσα" στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος ωστόσο αξιώνει από την πολιτεία να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την συμβολή της Κρήτης στην ελάφρυνση του προσφυγικού προβλήματο. Τις επόμενες ημέρες δήμαρχοι από τη διοίκηση της ΠΕΔ Κρήτης θα μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθούν με τους συναρμόδιους υπουργούς και να συζητήσουν αλλά και να απαιτήσουν από την πολιτεία την κατάρτιση ειδικού σχεδιασμού για την συμβολή των δήμων της Κρήτης στο προσφυγικό ζήτημα.

Αυτές είναι μεταξύ άλλων οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, που συνεδρίασε σήμερα στο δημαρχείο του Οροπεδίου Λασιθιου στο Τζερμιάδω, με  το προσφυγικό να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης, μετά και την αποκάλυψη του εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έχει κοινοποιηθεί στους δημάρχους του νησιού αναφορικά με την εξεύρεση κατάλληλων χώρων για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Πιο συγκεκριμένα η συνεδρίαση της ΠΕΔ, κατέληξε ομόφωνα στα παρακάτω συμπεράσματα-αποφάσεις:

1.Να ζητηθεί από την κυβέρνηση άμεσα να γνωστοποιήσει τον σχεδιασμό της στο θέμα του προσφυγικού ζητήματος για την Περιφέρεια Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κρήτη αποτελεί κύριο τουριστικό προορισμό της χώρας. Επίσης οι Δήμαρχοι της Κρήτης αξιώνουν σε κάθε περίπτωση, να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

2.Να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από τους Δήμους της Κρήτης, η οποία θα διανεμηθεί στους πρόσφυγες, μέσω των Δήμων στα όρια των οποίων βρίσκονται εγκλωβισμένοι. Η παραπάνω βοήθεια αποφασίστηκε να έχει αποσταλεί εντός του μηνός  Μαρτίου, με συνοδεία εκπροσώπων της ΠΕΔ Κρήτης κατά την παράδοση της.

3.Οι πόροι που αφορούν τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος να κατευθυνθούν στους αντίστοιχους Δήμους που θα αναλάβουν το βάρος. Σε κάθε περίπτωση ο συντονισμός των ΜΚΟ να γίνεται απ’ τον Δήμαρχο του αντίστοιχου Δήμου.

4.Επίσης η ΠΕΔ Κρήτης αποφάσισε να προσφερθεί η δυνατότητα άμεσης φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, από Δήμους της Κρήτης που θα έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας τους, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι δήμαρχοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το προσφυγικό ζήτημα τονίζοντας πως έχουν ελλιπή ενημέρωση από την κυβέρνηση για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα και θέτοντας παράλληλα τόσο την πλευρά του ανθρώπινου δράματος και των συνθηκών που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και το πώς η φιλοξενία τους στην Κρήτη θα γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην πληγεί ο τουρισμός του νησιού.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε από τους δημάρχους ότι οι δήμοι λένε "Ναι" στην πρόσκληση της πολιτείας για συνδρομή στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ωστόσο και για να μην επαναληφθούν γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε άλλους δήμους, όπου βρέθηκαν προ τετελεσμένων αποφάσεων, ζητούν από την πολιτεία την ύπαρξη ειδικού σχεδιασμού για την Κρήτη, ώστε τελικά, αν παραστεί ανάγκη φιλοξενίας προσφύγων, αυτή να γίνει με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε να ξεκινήσει - μετά την συνάντηση της διοίκησης της ΠΕΔ με τους αρμοδιος για το προσφυγικό υπουργούς - συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων που θα αποσταλούν από την Κρήτη σε δήμους της υπόλοιπης χώρας που φιλοξενούν πρόσφυγες.