Τελευταία ενημέρωση: 20:52

Ολοκληρώθηκε ένα τέταρτο μετά τις 8 το βράδυ, το μαραθώνιο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που διήρκησε πάνω από οκτώ ώρες, ενώ λίγη ώρα αργότερα, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα κείμενο συμπερασμάτων της σύσκεψης. Το κείμενο αυτό δεν υπέγραψαν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης

Καμμένος: Έχουμε μία κοινή εθνική γραμμή στο προσφυγικό

Σε μία κοινή ανακοίνωση που θα βγει σε λίγο από την προεδρία, που συνυπογράφουν πέρα από τα κόμματα της κυβέρνησης η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ και δεν υπογράφουν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων κατέληξαν οιι πολιτικοί αρχηγοί. 

Ο Πάνος Καμμένος είπε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με μία κοινή εθνική γραμμή. Μία κοινή γραμμή στα ελάχιστα εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό. Έρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι διεθνείς συμφωνίες. Η συμφωνία του ΝΑΤΟ, η συμφωνία για την επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που ξεκινούν από τα παράλια της για την Ελλάδα και την Ε.Ε., η δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και με απόλυτο σεβασμό στις ανθρωπιστικές αρχές στις διεθνείς συμβάσεις να φτάσουμε πλέον σε μία ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού».

Ο υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εύσημα που έδωσαν στις ένοπλες δυνάμεις, το λιμενικό. 

Μητσοτάκης: Διατηρώ επιφυλάξεις για το αν η κυβέρνηση  μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών

“Η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό που έχουν φέρει τη χώρα στην κατάσταση που όλοι βιώνουμε σήμερα” δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. 

“Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση αρχίζει και προσαρμόζει τη στρατηγική της στο ρεαλισμό. Τέθηκε και συμφωνήθηκε ένα ελάχιστα κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής που πρέπει να διεκδικήσει η χώρα στη Σύνοδο Κορυφής αλλά από εκεί και πέρα διατηρώ τις έντονες επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών” τονισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ερωτηθείς για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, είπε :”Υπάρχη ρητή αναφορά στην ανακοίνωση για την ανάγκη ενίσχυσης των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων που αφορούν στους παράτυπους μετανάστες και αυτό από μόνο του συνιστά μια απαραίτητη προσαρμογή της κυβέρνησης στην τρέχουσα κατάσταση”.

Λεβέντης: «Φιάσκο» η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

«Φιάσκο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο, καθώς όπως δήλώσε, δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να γίνει μία ευρύτερη συζήτηση, πέραν του προσφυγικού. 

Ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι έθεσε το θέμα του σχηματισμού μίας ευρύτερα αποδεκτής κυβέρνησης, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.  Αυτός ήταν και ο λόγος που η Ένωση Κεντρώων δεν υπέγραψε την κοινή ανακοίνωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος. Ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να κερδίσει πολιτικό χρόνο μέσω προσφυγικού.

Θεοδωράκης: Εθνική γραμμή με τρεις άξονες 

 «Μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μία εθνική γραμμή» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Τρεις είναι οι άξονες: αλληλεγγύη και φροντίδα στους πρόσφυγες, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις πατρίδες τους και ασφάλεια για τους κατοίκους των  νησιών και των συνόρων» εξήγησε ο κ. Θεοδωράκης.

«Εμείς επιμείναμε στην ανάγκη να υπάρξει ένας υπουργός κοινής αποδοχής, να υπάρξει ένα σύστημα που θα διοικεί το χάος που υπάρχει σε όλη τη χώρα. Η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Τσίπρα αλλά αισθανόμαστε νικητές ως προς την ουσία του κοινού ανακοινωθέντος. Δηλαδή, ότι πέρα από γενικόλογες πια τοποθετήσεις, η χώρα αναλαμβάνει να απλώσει το χέρι στους πρόσφυγες αλλά από την άλλη δίνει και ένα σήμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους μετανάστες όλου του κόσμου» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Κάλεσα τον  κ. Τσίπρα, αν θέλει εθνική γραμμή, από δω και στο εξής να μην προκαλεί υπεραμυνόμενος της πολιτικής του, του 2015. Ήταν λάθος αλλά αυτό που έχει σημασία από δω και πέρα, όλοι μαζί, κάνοντας ο καθένας μία παραχώρηση, να έχουμε μία εθνική πολιτική». 

Γεννηματά: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας  των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για να αντιμετωπίσει την κρίση

«Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή» επεσήμανε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννήματα μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

«Η διάθεσή μας για εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή στα λάθη και την αδράνεια» πρόσθεσε.

«Θεωρούμε ότι αυτή η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε και σήμερα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για να αντιμετωπίσει την κρίση» τόνισε η κ. Γεννηματά.

Aποχώρηση Κουτσύμπα από τον Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Νωρίτερα το απόγευμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε αποχωρήσει από τη σύσκεψη δηλώνοντας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ότι δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του ΚΚΕ ότι η πορεία του μεταναστευτικού δεν είναι σε καλό δρόμο. Όπως υποστήριξε, οι αποφάσεις της ΕΕ με τη συμφωνία της κυβέρνησης οδηγούν σε εγκλωβισμό μεταναστών και προσφυγων στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συζητούν επί ενός κειμένου συμπερασμάτων το οποίο θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωσή της.

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις του ΚΚΕ για το  προσφυγικό.

Θέμα διαχωρισμού προσφύγων – μεταναστών

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η kathimerini, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την θέση της Νέας Δημοκρατίας για δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράτυπους μετανάστες.

Στον διαχωρισμό προσφύγων – μεταναστών αναφέρθηκε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, εκφράζοντας την θέση οι δεύτεροι να οδηγούνται σε αντίστοιχα κέντρα διαμονής

Ο κ. Τσίπρας, κατά τις ίδιες πληροφορίες, όσον αφορά τους πρόσφυγες, τόνισε ότι θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης, ενώ αναφορικά με τους παράτυπους μετανάστες, υπογράμμισε ότι ελπίζει σε συμφωνία με την Τουρκία για επανεισδοχή τους.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς, φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους.

Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook