Το νέο «ιουλιανό» θρίλερ στις αγορές πυροδοτεί κόκκινο συναγερμό στην Ευρώπη και οδηγεί, όπως όλα δείχνουν, σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή.

Η σύγκλιση έκτακτης συνόδου μπήκε στο τραπέζι χθες από τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά τη σκληρή αντίδραση των αγορών στην αναποφασιστικότητα που επέδειξε το Εurogroup ως προς τις τελικές αποφάσεις διαχείρισης του ελληνικού χρέους και – κυρίως – υπό τον οξύ πλέον φόβο μετάδοσης της κρίσης χρέους και στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η απουσία άμεσων και συγκεκριμένων αποφάσεων από το Eurogroup και η παράλληλη δίοδος που άνοιξε για «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας, έδωσαν χθες το σύνθημα για μαζική πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ταυτόχρονη νέα εκτόξευση των spreads και των CDS των χωρών της περιφέρειας. Ισχυρές ήταν οι πιέσεις και για το ευρώ που υποχώρησε σε χαμηλό τετραμήνου έναντι του δολαρίου, ενώ στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ο «αδύναμος κρίκος» ήταν για μία ακόμη φορά οι τράπεζες.

Οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν σε νέο υψηλό 14 ετών, ενώ ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν προειδοποίησε, μιλώντας στο eco/fin, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα εμπεριέχει πλέον σοβαρή απειλή μιας κρίσης «ντόμινο» που θα πλήξει ολόκληρη την ευρωζώνη.

«Θεωρώ», είπε ο κ. Ρεν, «πως το σημερινό μίγμα της επιδεινούμενης κρίσης χρέους και των κλιμακούμενων συστημικών χαρακτηριστικών που αυτή έχει, καθιστούν επιτακτική την άμεση επίτευξη συμφωνίας για μία νέα οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη».

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

Ενδεικτική των φόβων στις αγορές για την επέκταση της κρίσης χρέους, είναι η κατακόρυφη άνοδος που σημείωσε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας σε δημοπρασία ετήσιων γραμματίων.
Από τη δημοπρασία αντλήθηκε ποσό 6,75 δισ. ευρώ με επιτόκιο όμως 3,67% έναντι μόλις 2,147% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία στις 10 Ιουνίου. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έκανε άλμα πάνω από 0,3% και ξεπέρασε το 6%, για πρώτη φορά από το 1997 κι έφθασε στο 6,23%, ενώ το spread με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο άγγιξε το επίπεδο-ρεκόρ των 327 μονάδων.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η απόδοση των ιταλικών τίτλων προσεγγίζει επικίνδυνα το όριο του 7% – το όριο, πάνω από το οποίο η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι η εξυπηρέτηση του χρέους καθίσταται πλέον εξαιρετικά δύσκολη. Η υπέρβαση του εν λόγω ορίου, άλλωστε, του 7%, ήταν κι εκείνη που σήμανε την αντίστροφή μέτρηση για την υπαγωγή της χώρας μας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης.

Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, στις 343 μονάδες, έφθασαν και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) της Ιταλίας, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Τζούλιο Τρεμόντι αναχωρούσε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες και το eco/fin για τη Ρώμη για εντατικές διαβουλεύσεις επί του νέου πακέτου λιτότητας. Μεγάλες απώλειες είχαν και οι τραπεζικές μετοχές, όπως η UniCredit και η Sanpaolo Intesa, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Μεγάλες ήταν οι απώλειες και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια, όπου οι δείκτες έχαναν κατά τις πρωινές συναλλαγές 1,5%-3%. Οι απώλειες στις αγορές ομολόγων, μετοχών και συναλλάγματος περιορίστηκαν το απόγευμα λόγω της έντονης φημολογίας ότι η ΕΚΤ προχωρεί σε αγορές τίτλων στη δευτερογενή αγορά.

«To θέμα είναι η μετάδοση της κρίσης από τις αγορές ομολόγων στις αγορές συναλλάγματος. Τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα άνοιξαν πτωτικά και οι αποδόσεις αυξήθηκαν και αυτό πηγαίνει μαζί με το ευρώ», προειδοποίησε ο αναλυτής της Credit Suisse κ. Μάρκους Χέτινγκερ.

ΤΟ ΕΥΡΩ

Στο μέσον της ημέρας, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου κυμαινόταν στο 1,3942, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στα 1,3863 δολάρια, χαμηλό τετραμήνου, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε γύρω στο 1,40.

Τα ελληνικά CDS έφθασαν στις 2.453 μονάδες καταγράφοντας ένα ακόμη νέο ρεκόρ και τα πορτογαλικά στις 1.187 μονάδες. Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ανέβηκε στις 1.457 μονάδες και η απόδοσή του έφθασε στο 17,11%.

Στο 2ετές ομόλογο, η απόδοση εκτοξεύθηκε το πρωί στο 32,80%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 31,15% από 31,69% στο άνοιγμα της αγοράς.

kerdos

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook