Ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον Ιρανό επιχειρηματία Μπαμπάκ Ζαντζανί και δύο συνενόχους του για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές. 

Η υπόθεσή του Ζαντζανί είχε πάρει μεγάλη έκταση κυρίως για το ρόλο του στην προσπάθεια της Τεχεράνης να «παρακάμψει» τις διεθνείς κυρώσεις στο εμπόριο πετρελαιοειδών.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους κατηγορούμενους για «εξάπλωση της διαφθοράς», σε βαθμό κακουργήαμτος, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Πέραν της καταδίκης τους σε θάνατο, διατάχθηκε η επιστροφή του ενός τετάρτου των κεφαλαίων που κρίθηκε ότι βοήθησαν να «ξεπλυθούν».

O Ζαντζάρι -το όνομα του οποίου βρίσκονταν στις «μαύρες λίστες» ΗΠΑ και ΕΕ για το εμπόριο πετρελαιοειδών- είχε παραδεχθεί ότι χρησιμοποίησε δίκτυο εταιρειών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και την Μαλαισία για να πουλά ιρανικό πετρέλαιο αντί της ιρανικής κυβέρνησης από το 2010. 

Πριν συλληφθεί, είχε υποστηρίξει ότι οι διεθνείς κυρώσεις ευθύνονταν για την καθυστέρησή του να πληρώσει 1,2 δισ. δολάρια που χρωστούσε στα κρατικά ταμεία -κατά το δικαστήριο, χρωστά ακόμη 2,7 δισ. δολάρια κερδών από το εμπόριο πετρελαίου.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook