"Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Από το 1975 η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αφιερώνει "την φετινή επέτειο στην γυναίκα πρόσφυγα - μετανάστρια η οποία  με αυταπάρνηση είναι προσηλωμένη στο ανυπεράσπιστο παιδί της. Στα βλέμματα τους μπορεί κανείς να δει την απόγνωση και το ΓΙΑΤΙ συμβαίνουν όλα αυτά γύρω τους".

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, το δίκτυο σημειώνει:

Ο εορτασμός της ημέρας της γυναίκας παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος. Σήμερα πολλοί χρησιμοποιούν την προσφυγική κρίση για να εξάψουν ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες αντιλήψεις τόσο στην χώρα μας όσο και στην Ευρώπη που δυστυχώς όλο και περισσότερες φωνές παρασύρονται ζητώντας να υψωθούν τείχη, να κλείσουν σύνορα και να επιδοθούμε στο κυνήγι των «παράνομων» ανθρώπων.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να χειριστεί προς όφελος της την εισροή προσφύγων και νέων πληθυσμών.

Η κρίσιμη ΕΠΙΛΟΓΗ είναι αν θα αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές:

με ΦΟΒΟ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ και κλειστά σύνορα ή
με ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΥΑΛΟ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΑΝΟΗΣΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ με αμοιβαία οφέλη για όλους

Το ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ  αφιερώνει τη σημαντική αυτή Ημέρα 8 Μαρτίου 2016 στη ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΑ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ  

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ  ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ.

Ολυμπία Καρέτσου Κουτουλάκη

Συνταξ. Μηχανικός ΜΠΔ –Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Ενηλίκων

Μέλος ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ"