Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης συλλέγει η ΕΛΜΕ Χανίων, για τους πρόσφυγες και καλεί όλα τα σχολεία να συντονιστούν προκειμένου να συγκεντρωθεί και να αποσταλεί βοήθεια.

Υπάρχει μάλιστα συγκεκριμένος κατάλογος ειδών που είναι απαραίτητα για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

"Όλοι μας το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ενός ανθρώπινου δράματος  χωρίς προηγούμενο: του δράματος  χιλιάδων προσφύγων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να σώσουν τις οικογένειές τους από τη λαίλαπα του πολέμου και προσπαθούν να περάσουν με κάθε τρόπο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας. Κανείς μας δε μένει ασυγκίνητος στους καθημερινούς πνιγμούς ανθρώπων στο Αιγαίο, με τους περισσότερους απ αυτούς γυναίκες, παιδιά ή βρέφη.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν μέρος της τάξης μας των εκμεταλλευόμενων, καταπιεσμένων και κατατρεγμένων αυτής της γης. Δεν θα μας διασπάσει η ξενοφοβική, σκοταδιστική προπαγάνδα. Θα υψώσουμε τοίχο στη διάδοση των συντηρητικών, φασιστικών ιδεών. Βάζουμε φραγμό στις ρατσιστικές επιθέσεις ενάντια στους πρόσφυγες. Θα αντιταχτούμε σε κάθε μέτρο εκμετάλλευσης, βίαιων επαναπροωθήσεων, καταστολής ενάντια στους πρόσφυγες. Θα καταγγέλλουμε τις άθλιες συνθήκες αντιμετώπισης των προσφύγων.

Εχθρός μας είναι ο πόλεμος και όχι οι πρόσφυγες. Παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τον ξεριζωμό και υπερασπίζουμε τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους. 

Η ΕΛΜΕ Χανίων συμμετέχοντας ενεργά σ’ αυτήν την προσπάθεια και καθώς ήδη γίνεται δέκτης διενέργειας τέτοιων προσπαθειών από σχολεία του νομού μας, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και προτείνει στους συναδέλφους:

•             Να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές με συζητήσεις που αφορούν στους πρόσφυγες, αν τυχόν δεν έχει ήδη γίνει.
•             Να συντονίσουν μαζί με τους μαθητές ως τις 12/3 τη συγκέντρωση είτε ανά σχολείο είτε  στα γραφεία της ΕΛΜΕ(1ο Γυμνάσιο Χανίων Πλατεία Αγοράς) από Τετάρτη 09 Μαρτίου 2016 καθημερινά από 18:00 έως 20:00μμ ειδών πρώτης ανάγκης (Δείτε τη σχετική λίστα στο τέλος). Στη συνέχεια σε συνεννόηση με την ΕΛΜΕ και με ευθύνη της θα αποσταλούν στις περιοχές της Ελλάδας που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
•             Διοργανώνουμε συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Σάββατο 12 Μαρτίου στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων Πλατεία Αγοράς στις 13:00μμ με  συγκροτήματα μαθητών – εκπαιδευτικών. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, αντί για εισιτήριο μπορούν να φέρνουν τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν συλλέξει.

ΛΙΣΤΑ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ (παρακαλούμε μόνο τα αναφερόμενα!): 

1. Ρουχισμός & εφόδια
Sleepingbags
Αδιάβροχα ενηλίκων (πόντσο)
Αδιάβροχα παιδικά
Κάλτσες (απορροφητικές)
Εσώρουχα (από βιοτεχνία)
Μάρσιπους για μωρά
Σακίδια πλάτης
Εσώρουχα ισοθερμικά
Θερμικές κουβέρτες επιβίωσης
 
2. Τρόφιμα
Ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (σνακ)
Γάλα σε σκόνη
Τσάι (απλό)
Χυμοί
Κρουασάν
Σταφίδες
Μπισκότα
Μακαρόνια
Κριθαράκι

3. Είδη προσωπικής υγιεινής
Μωρομάντηλα
Χαρτομάντηλα
Χαρτί υγείας
Πάνες για μωρά
Ξυραφάκια
Σερβιέτες
Οδοντόβουρτσες
Οδοντόκρεμες
Σαμπουάν
Αφρόλουτρα
Σαπούνι πλάκα
Μπιμπερό"