Δίκαιη λύση για τους Έλληνες δανειολήπτες ζητά με Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή στις 26/2/2016 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Στην Ερώτησή του που απευθύνεται στην ΕΚΤ και στον Μάριο Ντράγκι ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι η Ελληνική οικονομία και κοινωνία αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών να φτάνουν περίπου τα 100 δις € και πάνω από 500.000 νοικοκυριά να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους μια και το τρίτο Μνημόνιο επιβάλει ως «λύση» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια την πώλησή τους από τις Ελληνικές τράπεζες σε τρίτους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στα κερδοσκοπικά funds και στα κοράκια να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων.

Επιπλέον στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι «ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση στην Επιτροπή ECON της Ευρωβουλής στις 15/02/2016 σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non-Performing Loans, NPLs) στην Ιταλία και την στάση της ΕΚΤ, απάντησε ότι μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντασσόμενα σε «καλάθι» (pool) ABS (Asset Backed Security) εάν πληρούν τους κανόνες αποδοχής (eligibility rules) της ΕΚΤ για τα ABS μπορούν να δοθούν ως εγγυήσεις (Collaterals) από τράπεζες στην ΕΚΤ και να γίνουν αποδεκτά».

Με τον τρόπο αυτό ο Ντράγκι εξασφάλισε οι συμπατριώτες του να μην βρεθούν πλέον αντιμέτωποι με τα διάφορα κοράκια και έτσι να μπορέσουν να σώσουν τα σπίτια τους, γεγονός που ανοίγει το δρόμο στην  Ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την ίδια δίκαιη λύση και για τα ελληνικά κόκκινα δάνεια μια και η ΕΕ απαγορεύει να επιβάλλονται δύο μέτρα και δύο σταθμά σε βάρος των Ελλήνων πολιτών έναντι των συμπολιτών τους στην Ε.Ε. και δη των Ιταλών.

Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς καλεί την ΕΚΤ ως μέλος της τρόικας να μην επιμείνει στην μνημονιακή επιταγή πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις Ελληνικές τράπεζες και να δεχθεί οι Ελληνικές τράπεζες αντί να πουλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να τα εντάξουν σε «καλάθι» ABS που πληροί τους κανόνες αποδοχής της ΕΚΤ για τα ABS και τα δώσουν  τελικά ως εγγυήσεις στην ίδια την ΕΚΤ.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Νότη Μαριά

«Ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση στην Επιτροπή ECON της Ευρωβουλής στις 15/02/2016 σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non-Performing Loans, NPLs) στην Ιταλία και την στάση της ΕΚΤ, απάντησε ότι μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντασσόμενα σε «καλάθι» (pool) ABS (Asset Backed Security) εάν πληρούν τους κανόνες αποδοχής (eligibility rules) της ΕΚΤ για τα ABS μπορούν να δοθούν ως εγγυήσεις (Collaterals) από τράπεζες στην ΕΚΤ και να γίνουν αποδεκτά.

Η Ελληνική οικονομία και κοινωνία αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών να φτάνουν περίπου τα 100 δις € και πάνω από 500.000 νοικοκυριά να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Το τρίτο Μνημόνιο επιβάλει ως «λύση» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια την πώλησή τους από τις Ελληνικές τράπεζες σε τρίτους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η ΕΚΤ:

1) Ποια θα ήταν η στάση της αν οι Ελληνικές τράπεζες αντί να πουλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα εντάξουν σε «καλάθι» ABS που πληροί τους κανόνες αποδοχής της ΕΚΤ για τα ABS και τα δώσουν οι Ελληνικές τράπεζες ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ;

2) Αν συμβεί το παραπάνω θα επιμείνει στην μνημονιακή επιταγή πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις Ελληνικές τράπεζες;»