Το Συμβούλιο της Επικρατείας, που στο παρελθόν είχε κατ’ επανάληψη «μπλοκάρει» τη σχετική επένδυση, αξιώνοντας μικρότερη δόμηση και μεγαλύτερη προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, διαπιστώνοντας ότι η πολιτεία έχει πλέον συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις, άναψε «πράσινο φως» για να προχωρήσει μία εκ των στρατηγικών επενδύσεων που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε (53/16) νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «Ιτανος Γαία» στη θέση Χερσόνησος Σίδερο, στην περιοχή της Σητείας στην Κρήτη. Στην ευρύτερη αυτή ζώνη, συνολικής έκτασης μεγαλύτερης των 22.000 στρεμμάτων, συγκαταλέγονται εξαιρετικά σημαντικοί χώροι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πολιτιστικού κ.λπ. ενδιαφέροντος, όπως το φοινικόδασος Βάι, η Μονή Τοπλού (που ως ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» είχε κερδίσει τη διαμάχη του ιδιοκτησιακού από το Δημόσιο, ο αρχαιολογικός τόπος Ιτάνου, ο υγρότοπος Μαριδάτης, δασικές εκτάσεις, ακτές κ.λπ. και γι’ αυτό λαμβάνονται και ιδιαίτερα μέτρα προστασίας τους.

Στην ευρύτερη αυτή περιοχή, που χωρίζεται σε διάφορες ζώνες, επιτρέπεται η τουριστική ανάπτυξη διαφόρων ειδών εγκαταστάσεων, σε συνολική έκταση σχεδόν 18.000 στρεμμάτων, με διάφορες χρήσεις τουρισμού – αναψυχής και με ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή δόμησης, η οποία θα καλύψει το πολύ 108.000 τ.μ. στην τουριστική ζώνη.

Διορθώσεις

Στην πράξη ανοίγει ο δρόμος για υλοποίηση της επένδυσης «Ιτανος Γαία». Κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού έχει αναδειχθεί φορέας αξιοποίησης τμήματος της ευρύτερης ζώνης η βρετανικών συμφερόντων εταιρεία Loyalward Ltd. Με βάση την υπαγωγή τού όλου σχεδιασμού στις διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων, ήδη από τα τέλη του 2012 (με απόφαση της τότε Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων) προωθήθηκε σχέδιο ΠΔ που παρέμεινε ουσιαστικά «παγωμένο» για μεγάλο διάστημα, αφού μεσολάβησαν και ακυρωτικές δικαστικές αποφάσεις όχι μόνο για την επίμαχη περιοχή του νομού Λασιθίου και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου, αλλά και για το ειδικό πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό. Υστερα από σειρά παρεμβάσεων και διορθώσεων που μείωσαν τον συνολικό όγκο προβλέποντας ήπια τουριστική ανάπτυξη υψηλού επιπέδου, επιτρέπεται η δημιουργία σύνθετων τουριστικών – ξενοδοχειακών καταλυμάτων 2.000 κλινών (αντί των 7.000 του αρχικού ακυρωθέντος σχεδιασμού). Για την αξιολόγηση της επένδυσης σε ύψος άνω των 100 εκατ. € και την ένταξή της στο «πακέτο» των στρατηγικών επενδύσεων, συνεκτιμήθηκαν το ότι αναμένεται να δημιουργηθούν παράλληλα τουλάχιστον 1.200 θέσεις απασχόλησης, ενώ στην πορεία θα προκύψουν και έμμεσες θέσεις, με πολλαπλασιαστικά οφέλη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Κι αυτό γιατί η επένδυση στην εναλλακτική μορφή τουρισμού υψηλής ποιότητας θα οδηγήσει στην αύξηση των αφίξεων τουριστών, στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, στην αποτελεσματική διαχείριση φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Στη βασική ζώνη τουρισμού – αναψυχής (περίπου 9.000 στρεμμάτων) επιτρέπονται τουριστικά καταλύματα, με δυνατότητα μακροχρόνιας μίσθωσης, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, υδροθεραπευτήρια, ήπιες λιμενικές υποδομές (μαρίνες), καταστήματα εμπορικά και παροχής υπηρεσιών, εστιατόρια, αναψυκτήρια, μπαρ, αθλητικές εγκαταστάσεις, ελικοδρόμιο κ.λπ. Αντίθετα, δεν επιτρέπονται κέντρα διασκέδασης και καζίνα, ενώ προβλέπονται παράλληλα βιολογικές καλλιέργειες, εργαστήρια παραγωγικής τοπικών προϊόντων και χειροτεχνίας, καθώς και εκθεσιακοί χώροι προώθησής τους. Στο πλαίσιο των εγκαταστάσεων τεχνικής υποδομής προβλέπονται μονάδα αφαλάτωσης, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, βιολογικός καθαρισμός λυμάτων, συστήματα ανάπτυξης «πράσινων κτιρίων», εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ. ειδικές μονώσεις, χρήση φυσικού αέρα στα κλιματιστικά, οικονομικοί λαμπτήρες, βιοκλιματικό πράσινο, «έξυπνη» ενεργειακή διαχείριση στα μεγάλα κτίρια κ.λπ.).

Υποχρεωτικά θα διατηρηθεί αδόμητη τουλάχιστον στο 75% η όλη τουριστική ζώνη. Οι τελικοί συντελεστές δόμησης είναι 4 έως 20 φορές χαμηλότεροι των αρχικών (ακυρωθέντων) με κλιμάκωση (π.χ. 0,05 για 2.000 στρ. και 0,03 από 2.000-4.000 στρ., ενώ για το υπόλοιπο 0,01). Στις κτιριακές εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται σε θύλακες (μέχρι το 25% της ζώνης) δεν προσμετράται το γήπεδο γκολφ.

Στις ειδικές προστατευτικές ζώνες για φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, τη φυσιολατρική αναψυχή (συνολικής έκτασης άνω των 13.000 στρ.) συγκαταλέγεται η λεκάνη απορροής του φοινικοδάσους Βάι, όπου επιτρέπονται βιολογικές καλλιέργειες, ελεγχόμενη βόσκηση, μικρής αποθήκες (20 τ.μ.) σε απόσταση τουλάχιστον 500 μ. από το αισθητικό δάσος (φοινικόδασος.

Οποιαδήποτε παρέμβαση στην περιοχή της Μονής Τοπλού και Ι. Ναού Προφήτη Ηλία (63 στρέμματα) γίνεται μόνο με έγκριση των υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας, ενώ απαγορεύονται το κυνήγι, η βόσκηση, η κατασκήνωση κ.λπ. Ειδικές ρυθμίσεις υπάρχουν για τον περιηγητικό – πεζοπορικό τουρισμό, για δίκτυα μονοπατιών, παρατηρητήρια, φιλικές προς το περιβάλλον αγροτικές δραστηριότητες, δασικές εκτάσεις, υγροτόπους, αρχαιολογικούς χώρους, καταφύγια άγριας ζωής, για την προστασία των ακτών και την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook