Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Γ.ΕΛ. Ηρακλείου, διοργανώνει Διάλεξη με θέμα  «Εφηβεία και Εξαρτήσεις : Πόσο ασφαλής είναι η πλοήγηση στο διαδίκτυο;»

Η Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο 8ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου στις 9 Μαρτίου 2016 στις 6:30 το απόγευμα με την πολύτιμη στήριξη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου. 

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων θα ακολουθήσει συζήτηση.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, γονείς, αλλά και σε μαθητές, τους οποίους προσκαλούμε στην εκδήλωση προκειμένου να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και να συζητήσουν  για  ζητήματα εθισμών στη εφηβεία, συνέπειες, καθώς και τη λήψη μέτρων για την παρεμπόδιση και τη διαχείρισή τους αλλά και ζητήματα όπως Εθισμός στο Διαδίκτυο, συμβουλές προς τους γονείς και νομικά ζητήματα γύρω από τα εγκλήματα στο Ίντερνετ λόγω μη ασφαλούς χρήσης του και μέτρα πρόληψης που είναι απαραίτητο να ληφθούν προς αποφυγή των πιθανών κινδύνων του Διαδικτύου.

Ομιλητές της βραδιάς:

Χριστοδουλάκη Μελτίνη  – Νομικός- υπεύθυνη επικοινωνίας Safeline  -Μέλος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.)
Κωστάκη Ειρήνη – Ψυχολόγος

Η εδραίωση της χρήσης του διαδικτύου οδηγεί ορισμένες φορές στην εκδήλωση συμπεριφορών οι οποίες τείνουν να θεωρούνται ως μη φυσιολογικές και προβληματικές σε σημείο που αρκετοί ειδικοί να κάνουν λόγο για παθολογική του χρήση και να υιοθετούν όρους όπως εξάρτηση από το διαδίκτυο και διαταραχή εθισμού στο διαδίκτυο.  Επομένως, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική η ενημέρωση όλων για τη συμπεριφορά εξάρτησης από το διαδίκτυο με σκοπό την εύκολη και άμεση αναγνώριση και κατανόηση των συμπτωμάτων καθώς και την πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επιπλέον, η  προστασία των ανηλίκων χρηστών του Διαδικτύου και ιδίως κατά εκείνων των εγκλημάτων που θίγουν τη γενετήσια αξιοπρέπειά τους, ήταν το κίνητρο για την υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και Κακοποίησης που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2007. Πόσα ξέρουμε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μας και των παιδιών μας;

Η χρήση και η κατάχρηση ουσιών αλλά και η εξάρτηση από αυτές έχει πάρει σοβαρές και ανησυχητικές διαστάσεις στις σύγχρονες κοινωνίες. Η πορεία προς την κατάχρηση και τον εθισμό από ουσίες νόμιμες (π.χ. τσιγάρο ή αλκοόλ ) ή παράνομες αρχίζει συνήθως με τον πειραματισμό. Οι επιπλοκές εξειδικεύονται ανάλογα την ουσία και τη χρήση της. Σημαντική θεωρείται η διαφοροποίηση της εξάρτησης από τη χρήση και την κατάχρηση παρά το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συμπίπτουν. Υπάρχουν όμως και κάποιοι παράγοντες οι οποίοι συνήθως λειτουργούν επιβαρυντικά στην κατάχρηση ουσιών, όπως οι διάφοροι ψυχολογικοί και κοινωνικοί
παράγοντες και οι νομικές παράμετροι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook