Νέα στοιχεία προκύπτουν σχετικά με τα προβλήματα υγείας που προκαλεί ο ιός Ζίκα σε βρέφη αλλά και ενήλικες, σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιός Ζίκα πέραν της μικροκεφαλίας στα βρέφη που λέγεται ότι προκαλεί και το νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, συνδέεται και με την οξεία μυελίτιδα.

Ένα 15χρονο κορίτσι από τη Γουαδελούπη που διαγνώστηκε τον περασμένο Ιανουάριο με μυελίτιδα έφερε υψηλές συγκεντρώσεις του ιού Ζίκα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, όπως ανέφερε η Ανι Λάνουζελ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πουάντ-α- Πιτρ. 

«Παρουσίαζε μειωμένη κινητικότητα και στα τέσσερα άκρα, πολύ έντονους πόνους και οξεία κατακράτηση ούρων», ανέφερε σε ανακοίνωση η γιατρός.

«Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη της σύνδεσης ανάμεσα στον ιό και την μυελίτιδα», δήλωσε η Λάνουζελ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία δημοσίευσε την μελέτη της στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

«Η παρουσία του ιού Ζίκα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό του ασθενή μας με οξεία μυελίτιδα υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα», γράφει η Λάνουζελ στην έκθεση. 

Η 15χρονη που νοσηλεύεται παρουσιάζει μερική παράλυση, αδυναμία των άκρων και οξύ πόνο.

Εννέα ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα οι γιατροί εντόπισαν υψηλό ποσοστό του ιού Ζίκα στο αίμα, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και τα ούρα της. 
Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας της βελτιώνεται και βρίσκεται εκτός κινδύνου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επισημαίνεται πως στην περίπτωση του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ ο ιός πλήττει τα περιφερειακά νεύρα ενώ στη μυελίτιδα προσβάλλει τον νωτιαίο μυελό, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται όλα τα άκρα και ο ασθενής να παρουσιάζει κινητικά και αισθητηριακά προβλήματα.

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι ο Ζίκα δεν επηρεάζει μόνο τις εγκύους» επισήμανε η Ανι Λάνουζελ και πρόσθεσε ότι ο ιός δρα «λαθραία», δηλαδή δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί σε πολλές περιπτώσεις ενηλίκων.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook