Εξειδικευμένα επενδυτικά προϊόντα λανσάρουν το τελευταίο διάστημα στην αγορά αρκετές τράπεζες, τα οποία προσφέρουν άκρως δελεαστικές αποδόσεις της τάξης του 10% το χρόνο, και προστασία κεφαλαίου στη λήξη. Τα νέας γενιάς αυτά επενδυτικά προϊόντα αποτελούν την εναλλακτική λύση στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Τα προϊόντα αυτά «ποντάρουν» στα διεθνή χρηματιστήρια, στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων, αλλά και στα νομίσματα.

Το χαρακτηριστικό είναι αφ΄ ενός οι υψηλές τους αποδόσεις και αφ΄ ετέρου η εξασφάλιση του κεφαλαίου στη λήξη του προϊόντος.

Και ενώ στο παρελθόν τα προϊόντα αυτά ήταν προνόμιο για εκείνους που διέθεταν «μεγάλο» πορτοφόλι και ανήκαν στους πελάτες του private banking, τώρα πια προσφέρονται και από τα γκισέ των τραπεζικών καταστημάτων καθώς το κόστος εισόδου ξεκινά από τα 3.000 ευρώ.

Βέβαια ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα ουδεμία σχέση έχουν με τις παραδοσιακές προθεσμιακές καταθέσεις και θα πρέπει να κατανοήσουν τη λογική με την οποία λειτουργούν, αλλά και τους κινδύνους που ενδεχομένως περιλαμβάνουν. Διότι, σε πολλές περιπτώσεις το κεφάλαιο δεν είναι εγγυημένο, ενώ σε άλλες ο επενδυτής θα πρέπει να περιμένει μέχρι τη λήξη προκειμένου να πάρει το σύνολο της απόδοσης.

Για παράδειγμα η Εμπορική Τράπεζα διαθέτει την 5η έκδοση της σειράς επενδυτικών-τραπεζοασφαλιστικών προγραμμάτων EmporikiΕισόδημα+, σε συνεργασία με την Credit Agricole Life. Το νέο προϊόν διατίθεται σε όλα τα καταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας έως τις 15 Ιουλίου.

Το προϊόν ανήκει στη σειρά προγραμμάτων εφάπαξ καταβολής τύπου Unit Linked, και συνδυάζει 100% εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου, υπό την προϋπόθεση διακράτησης της επένδυσης μέχρι τη λήξη, με τη δυνατότητα υψηλού αφορολόγητου ετήσιου εισοδήματος.

Το προϊόν είναι συνολικής διάρκειας 10 χρόνων, συνδέεται με Εσωτερικό Μεταβλητό Κεφάλαιο που επενδύει σε ομόλογο, οι αποδόσεις του οποίου σχετίζονται με την πορεία του Δείκτη Euro Stoxx 50. Έχει σταθερή ετήσια απόδοση 2,50% για τα δύο πρώτα χρόνια της επένδυσης και δυνατότητα ετήσιας απόδοσης έως και 7,15% από τον τρίτο χρόνο και μέχρι τη λήξη της επένδυσης.

Σημαντικό πλεονέκτημα του προγράμματος αποτελεί η δυνατότητα για ετήσια απόδοση ακόμα και σε περίπτωση που η τιμή του δείκτη μειωθεί κατά 20% σε σχέση με την αρχική. Στα πλεονεκτήματα του νέου προϊόντος συγκαταλέγονται οι σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις, η ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση απώλειας ζωής και η δυνατότητα ρευστοποίησης από τον τρίτο μήνα. Εγγυητής του ομολόγου στο οποίο βασίζεται η επένδυση, είναι η Εμπορική Τράπεζα, μέλος της Crédit Agricole.

Υπενθυμίζουμε ότι και η HSBC διέθετε μέχρι πρόσφατα την Κατάθεση Εγγυημένου Κεφαλαίου “Emerging Markets”, με μέγιστη δυνατή μικτή συνολική απόδοση 30% στη λήξη επένδυσης, για καταθέσεις σε ευρώ και 25% για καταθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ.

 Και παράλληλα, το προϊόν προσέφερε ελάχιστη μικτή εγγυημένη απόδοση 5% για καταθέσεις σε ευρώ και 3,75% σε δολάρια ΗΠΑ. Η απόδοση αυτού του προϊόντος συνδέεται και εξαρτάται από την πορεία δύο δεικτών κι ενός διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (ΕΤF) από τις ευρύτερες αγορές της Ταιβάν, της Κίνας, και της Βραζιλίας και πιο συγκεκριμένα τους MSCI Taiwan, Hang Seng China Enterprises και iShares MSCI Brazil ETF. Η διάρκεια του προϊόντος είναι 5 έτη, με ελάχιστο ποσό κατάθεσης 3.000 ευρώ η δολάρια.

imerisia

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook