Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προσπάθειες αυτοδιοίκησης, εκκλησίας, επιμελητηρίων, επιστημονικών συλλόγων, ΕΚΗ, φορέων, συλλογικοτήτων, εθελοντών και απλών πολιτών του νομού Ηρακλείου αλλά και της Κρήτης  προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τις προσπάθειες τους  στον συντονισμό των ενεργειών και των πρωτοβουλιών  που θα ακολουθήσουν για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες. Βασικό στοιχείο της όλης προσπάθειας  η συνεννόηση ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους στην παγκρήτια κινητοποίηση για τους πρόσφυγες.

Με στόχο ο νομός Ηρακλείου αλλά και η Κρήτη γενικότερα να γίνει μια μεγάλη αγκαλιά αλληλεγγύης  για τους χιλιάδες ξεριζωμένους ,λόγω του πολέμου στη Συρία, πρόσφυγες πραγματοποιήθηκε χθες  το  βράδυ στο ΤΕΕ-ΤΑΚ η δεύτερη συνάντηση όλων των εμπλεκομένων στην προσπάθεια, προκειμένου να γίνει ο συντονισμός  των άμεσων ενεργειών  που θα γίνουν στο νομό Ηρακλείου για την συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας  ή οποία θα πρέπει να είναι στοχευμένη για να καλύπτει τις άμεσες ανάγκες των χιλιάδων προσφύγων.
Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των προσφύγων να ακολουθήσουν ασφαλείς διόδους διαφυγής από τις εμπόλεμες περιοχές τους  και την υποχρέωση τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρωπαικής  Ένωσης στη φιλοξενία και συμφωνώντας ότι η έκφραση της έννοιας φιλοξενία καθορίζει τον  κρητικό λαό, όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι οι προσπάθειες της Κρήτης πρέπει να επικεντρώνονται στη διασφάλιση της αξιοπρέπειας των προσφύγων .

Παράλληλα αποφασίστηκε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες  να ανακοινωθούν  τα είδη της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν ανάγκη οι πρόσφυγες καθώς και τα σημεία όπου θα γίνεται η συλλογή τους.

Τέλος το  Συντονιστικό Όργανο για τους πρόσφυγες απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους κρητικούς προκειμένου να συνδράμουν σ αυτή την τεράστια παγκρήτια προσπάθεια ανθρωπιστικής βοήθειας  η οποία αναμένεται να έχει  μεγάλη διάρκεια και μέχρι να επέλθει η ειρήνη στις εμπόλεμες περιοχές απ όπου προέρχονται οι  χιλιάδες πρόσφυγες.