Η τρομοκρατία αιματοκύλισε εκ νέου την Τουρκία λίγες ώρες μετά το «φίμωτρο» που έβαλε στα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ ο Σουλτάνος του Βοσπόρου, Ταγίπ Ερντογάν με τους βομβιστές να πιάνουν χτες στον… ύπνο τις τουρκικές Αρχές οι οποίες τις τελευταίες ημέρες είχαν «ενδείξεις» ότι επίκεινται τυφλά χτυπήματα. 

Μια γυναίκα, μέλος του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), πιστεύεται ότι είναι ένας από τους δύο ύποπτους που πραγματοποίησαν τη χθεσινή επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

“Πιστεύουμε ότι ένας από τους δράστες είναι μια γυναίκα που είχε διασυνδέσεις με το ΡΚΚ”, είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον ένας από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκε και έκανε λόγο για την πιθανότητα να υπάρχει και δεύτερος “καμικάζι”.

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένας από τους βομβιστές ήταν γυναίκα, μέλος του ΡΚΚ, που εντάχθηκε στην αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων ανταρτών το 2013, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας. Η γυναίκα είχε γεννηθεί το 1992 και καταγόταν από την πόλη Καρς της ανατολικής Τουρκίας.

Οι αρχές της Άγκυρας είχαν ενημερώσει και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι τρομοκράτες είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν επιθέσεις στη χώρα. Ένα 24ωρο μετά την αιματηρή επίθεση στην καρδιά της Άγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος διατυμπανίζει πως το τουρκικό κράτος δεν θα υποχωρήσει ποτέ στο δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τους πολίτες του. 

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Υγείας- και 125 είναι οι τραυματίες με τις τουρκικές αρχές να κατηγορούν το ΡΚΚ, ενώ παράλληλα επέβαλαν εμπάργκο στην ενημέρωση. Οι πρώτες ειδήσεις αναφορικά με την βομβιστική επίθεση ήρθαν από την Νομαρχία της Άγκυρας, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση πρόκειται για επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη σε πάρκο στο κέντρο της Άγκυρας, κοντά σε στάση λεωφορείων, στις 18:35 τοπική ώρα στην περιοχή Κιζιλάι όπου βρίσκονται αρκετά κυβερνητικά κτήρια.

Η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει ότι οι τρομοκράτες σκόρπισαν τον θάνατο με μία λευκή BMW.

Την Παρασκευή η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προειδοποιούσε για κίνδυνο τρομοκρατικής ενέργειας κάνοντας λόγο για «πιθανή τρομοκρατική επίθεση» στην Αγκυρα με στόχο «κτίρια της τουρκικής κυβέρνησης και άλλα κτίρια» στην περιοχή Μπαχτσελίεβλερ, όπου πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη επίθεση και κοντά στον τόπο της σημερινής επίθεσης.

«Τρομοκρατικές  οργανώσεις που χάνουν την μάχη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βάζουν ως στόχο αθώους πολίτες»,είπε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι, κατά το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή.

Σύσσωμοι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να καταδικάσουν την νέα βομβιστική επίθεση στην Τουρκία. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε προς τον τουρκικό λαό  μήνυμα βαθιάς αλληλεγγύης, «Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας για να συνεχίσει μαζί της τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας που κτυπά παντού και πρέπει να αντιμετωπισθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργητικότητα», αναφέερεται στην ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας.

Από τη Ρώμη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για την επίθεση. Και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την χθεσινή επίθεση στη γείτονα. 

Με βομβαρδισμούς απαντάει ο Ερντογάν 

Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν σήμερα βάσεις του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ, σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες στο κέντρο της Άγκυρας, ανακοίνωσε ο στρατός.

Συνολικά 11 πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές για να πλήξουν θέσεις στην περιοχή Καντίλ, στα βουνά του βορειότερου άκρου του Ιράκ, όπου έχουν οχυρωθεί οι ηγέτες των ανταρτών του ΡΚΚ, διευκρίνισε το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Παράλληλα, οι τουρκικές Αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας όλο το 24ωρο στη νοτιοανατολική πόλη Σιρνάκ, προκειμένου ο στρατός να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων μαχητών στην περιοχή, ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ από σήμερα στις 11.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική χώρα, όπου μήνες συγκρούσεων έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της περιοχής.
Δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας, αλλά ο επιχειρησιακός της τρόπος μοιάζει σε εκείνη που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου, στην ίδια συνοικία, που είχε στόχο οχήματα που μετέφεραν στρατιωτικό προσωπικό και προκάλεσε τον θάνατο 29 ανθρώπων.

Για εκείνη την επίθεση, την ευθύνη ανέλαβαν τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK), κουρδική αυτονομιστική οργάνωση που αποσχίστηκε από την εξέγερση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το φάντασμα της τρομοκρατίας πλανάται πάνω από την Τουρκία 

Το τελευταίο διάστημα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονταν με τις τουρκικές αρχές υπό το φόβο χτυπημάτων σε κτίρια δυτικών συμφερόντων στη Τουρκία. Σε ανακοίνωσή τους, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διευκρίνισαν οι τουρκικές αρχές τους είχαν ενημερώσει την περασμένη Παρασκευή ότι επίκειται τρομοκρατική χτύπημα. 

Τους τελευταίους πέντε μήνες η Τουρκία και κυρίως η Άγκυρα έχει βιώσει τρεις φορές  την τρομοκρατία, δύο εκ των οποίων τον τελευταίο μήνα. Η χώρα του Ερντογάν αντιμετωπίζει  δύο σοβαρά θέματα ασφάλειας και οι τουρκικές αρχές θεωρούν πως οι επιθέσεις αυτές σχετίζονται με αυτά.

1. Υπάρχουν οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις κατά του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία, σε Ντιγιαρμπακίρ, και σε άλλες περιοχές.  

2. Το άλλο θέμα είναι πως η Συρία και ο εμφύλιος επηρεάζουν την πατρίδα του Ερντογάν. Η Τουρκία έχει λάβει ρόλο σε αυτό τον πόλεμο . Έχει πάρει θέση απέναντι στο Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα της Συρίας “PYD”,  το οποίο συνδέεται με το PKK ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος αλά και στις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί για την ασφάλεια και κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως η Τουρκία είναι στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων, όταν βέβαια η συζήτηση έρχεται στο PKK , πρώην υπουργοί, πρώην αντιπρόεδροι κυβέρνησης υποστηρίζουν πως υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις πίσω από αυτές τις επιθέσεις. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook